Senatoarea Carmen Hărău a câștigat procesul împotriva ANI. Inspectorii agenției au comis o eroare

Senatoarea Carmen Hărău a câștigat procesul în care a cerut anularea raportului emis de Agenția Națională de Integritate (ANI). În respectivul raport, parlamentarul a fost declarat în stare de incompatibilitate cu funcțiile pe care le-a deținut. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel București.

„Admite cererea. Anulează raportul de evaluare. Cu recurs, în 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea instanței.
În 18 mai 2018, ANI a dat un comunicat în care susținea că parlamentarul Carmen Hărău „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 21 decembrie 2016, întrucât a deținut simultan calitatea de deputat și funcția de cenzor supleant la Ameritech SA. De asemenea, s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 21 decembrie 2016 – 05 mai 2017, întrucât a deținut simultan calitatea de senator și funcția de cenzor supleant la aceeași societate comercială. Întrucât persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de interese depuse în calitate de deputat și de senator funcția de cenzor supleant la Ameritech SA, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal”. 
ANI s-a aflat într-o eroare totală în cazul evaluării parlamentarului Carmen Hărău, din punct de vedere al incompatibilității funcțiilor pe care le-a exercitat. Perioada în care aceasta a fost cenzor supleant la Ameritech SA (02.10.2006 – 02.10.2009), societate cu capital privat, nu se spurapune cu perioada în care a fost deputat (2012 – 2016). Fapt pe care Carmen Hărău l-a dovedit cu acte emise de Oficiul Național al Registrului Comerțului și care nu au fost solicitate de inspectorii ANI. 

„Consider că este o împrejurare tipică în care se dovedește funcționarea statului de drept. O structură administrativă, respectiv ANI, a comis o eroare pe care în mod firesc instanța de judecată a corectat-o. Se dovedește faptul că reacția pe care am avut-o la aflarea raportului ANI s-a confirmat în instanță”, a declarat parlamentarul pentru ZIAR DE HUNEDOARA. Senatorul Carmen Eleonora Hărău a afirmat că reclamația la ANI a fost depusă de Marin Mititelu, președintele Asociației Civice Solidaritatea Hunedoreană.  

Carmen Hărău nu a fost singura din județ care a „beneficiat” de eroarea celor de la ANI, răsfrântă negativ asupra imaginii publice a parlamentarului. Șeful de post de la Orăștioara de Sus, polițistul Florin Marc, s-a aflat într-o situație similară. În cazul lui, ANI a emis un raport în care susținea că a găsit în veniturile polițistului o „avere nejustificată” ca, mai apoi, raportul să pice în instanță. Polițistul a explicat atunci că inspectorii ANI nu au știut să „citească un extras de cont bancar” și au calculat greșit sumele de bani din conturile lui. Și Florin Marc a câștigat în instanță procesul în care a cerut anularea raportului ANI. 

Adauga comentariu