Semnal de alarmă al Sindicatului Solidaritatea Hunedoara: rețeaua de termoficare publică din Deva, lăsată să se degradeze. Șanse reduse pentru a putea fi folosită în viitor

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, reprezentat de președintele Cristian Iștoc, trage un nou semnal de alarmă cu privire la faptul că rețeaua publică de termoficare din Deva este lăsată să se degradeze. Și la Termocentrala Mintia situația este aceeași, după ce salariații au fost concediați, iar instalațiile nu au fost puse în conservare. Cristian Iștoc a mai subliniat că lipsa măsurilor de conservare atrage răspunderea conducerii Complexului Energetic Hunedoara și tuturor celor implicați în administrarea societății de stat. 

În ultimii ani, s-au investit sume considerabile în modernizarea rețelei de termoficare dar și pentru crearea circuitelor de contorizare individuală a apratamentelor branșate la sistemul alimentat cu agent termic de la Termocentrala Mintia. Sunt și în prezent abonați care plătesc rate la Primăria Devei, după ce au fost împrumutați cu bani pentru a-și realiza instalațiile de contorizare individuală. 

Redăm mai jos întreg comunicatul transmis de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara: 

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoştiinţa opiniei publice şi a autorităţilor locale, faptul că reţeaua de termoficare din municipiul Deva nu mai este deservită de angajaţii Termocentralei Mintia, ca urmare a procesului de concediere colectivă a întreg personalului, la data de 26 iulie 2021.

Arătăm că instalaţiile de termoficare au fost golite şi scoase de sub tensiune, iar această măsură va duce la degradarea accelerată a acestora cu şanse reduse de a fi utilizate în viitor.

Reţeaua de termoficare se află în proprietatea Primăriei Deva, care prin Legea 325/2006 are obligaţia de a asigura agent termic către populaţie prin serviciul propriu sau prin concesionarea acestuia.

Lipsa măsurilor de conservare şi punere în siguranţă a Instalaţiilor de termoficare din municipiul Deva precum şi a instalaţiilor şi echipamentelor energetice din cadrul Termocentralei Mintia atrage răspunderea legală a reprezentanţilor Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA şi a reprezentanţilor Expert Insolvenţă SPRL (firmă de avocatură care reprezintă interesul creditorilor CEH SA).

Facem aceste precizări pentru a informa corect cetăţenii municipiului Deva care sunt în continuare racordaţi la serviciul de termoficare al primăriei dar şi agenţii economici afectaţi de lipsa agentului termic.

Cerem public primarului municipiului Deva şi prefectului judeţului Hunedoara să acceseze toate pârghiile legale şi instrumentele necesare pentru a asigura atât securitatea instalaţiilor de termoficare, dar în special să asigure agentul termic pentru populaţie şi pentru agenţii economici şi instituţiilor şcolare în sezonul rece care va debuta peste două luni.

Considerăm că acest comunicat era necesar, deoarece în spaţiul public a fost lansată informaţia că Termocentrala Mintia a fost închisă la cererea salariaţilor, afirmaţie falsă, menită să deturneze atenţia de la starea de fapt a lucrurilor şi a responsabililor.

Iată că acest jaf naţional din energie care a dus la oprirea termocentralelor româneşti are ca efect cea mai mare scumpire la energia electrică din perioada post decembristă a României, cu consecinţe dramatice asupra nivelului de trai al românilor.

Adauga comentariu