Ședință de urgență la Prefectura Hunedoara pe tema CEH. Termocentrala Mintia ar putea fi pornită abia la sfârșitul lunii martie

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a convocat ieri o întâlnire de urgență cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), dupe ce Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara a transmis o scrisoare deschisă către Guvern și alte instituții, în care semnala o serie de probleme de la Termocentrala Mintia. 

Citește aici: SOS. Pericol de explozie a instalațiilor de hidrogen de la Termocentrala Mintia. „Consecinţele unui incident la instalaţia de H2 echivalează cu un dezastru nuclear”

Discuțiile de la Prefectura Hunedoara s-au axat pe situația funcționării celor trei mari componente ale complexului: minerit, termocentrala Mintia și termocentrala Paroșeni. Au participat la discuții subprefecții județului, Oana Andreea Biriș și Lorincz Szell. Din partea C.E.H. Hunedoara au fost prezenți administratorul special, Cristian Roșu, directorul general, Samuel Dioane, directorul termocentralei Mintia, Mircea Birău și directorul comercial al CEH, Nicolae Ardelean.

În comunicatul transmis de Prefectura Hunedoara toate problemele sesizate de sindicaliști sunt demontate punct cu punct. 

„Sintetizat, situația actuală, din punct de vedere al activității CEH, prezentată de conducerea executivă, este următoarea:
- În ceea ce privește faptul că locuitorii municipiului Deva care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă și căldură, trebuie să se ia în calcul costul de producție, care este de 662,19lei/Gcal, iar prețul mediu de livrare este de 193,08/Gcal
- Referitor la situația de la Spitalul Județean Deva trebuie să se țină cont că acesta are propriul sistem de încălzire, iar termocentrala Mintia este doar o a doua sursă, ea nefiind obligatorie.
- Instituțiile publice (școli, grădinițe, etc) precum și restul agenților economici racordați la sistemul centralizat de termoficare, s-a menționat că au fost informate privind sistarea distribuției agentului termic.
- În legătură cu eventualul pericol al apariției unui incident la instalația de răcire cu H2 a generatoarelor electrice, ca urmare a înghețării buteliilor de CO2, conducerea CEH precizează că această posibilitate este EXCLUSĂ, în urma îndeplinirii condițiilor tehnice de securitate și depozitare”, se arată în comunicatul prefecturii. 

Reprezentanții Prefecturii Hunedoara au mai adăugat că în raportul prezentat prefectului județului Hunedoara se menționează că reluarea distribuirii agentului termic pentru municipiul Deva poate avea loc la sfârșitul lunii martie, în funcție atât de plata datoriilor CEH către distribuitorul de gaze naturale și către transportatorul cărbunelui pe calea ferată cât și de cantitatea de cărbune extras de la minele funcționale din Valea Jiului.

Prefectul Județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a precizat că în conformitate cu calculele celor de la CEH, agentul termic în Deva va putea fi furnizat în jurul datei de 22 martie.

De asemenea, potrivit conducerii CEH, starea de sănătate a salariaților nu este afectată de funcționarea sau nefuncționarea termocentralei Mintia.
Totodată, potrivit documentelor prezentate, Sucursala Electrocentrale Paroșeni îndeplinește toate cerințele de mediu, având autorizație integrată de mediu pentru activitatea de producere a anergiei electrice și a energiei termice.
La finalul întâlnirii, prefectul Călin Petru Marian, a cerut conducerii CEH ca zilnic să prezinte situația activității complexului, pe cele două mari componente, extracția de cărbune și producerea energiei electrice și termice.
 

Adauga comentariu