Se întâmplă la Spitalul Județean de Urgență Deva. Medicul Dan Mărculescu, ținut „în aer” de șefa serviciului RUNOS. Aceasta refuză să-i acorde dreptul legal de a lucra ca șef al Serviciului de Medicină Legală Hunedoara

O poveste încâlcită, cu multe persoane implicate, care, cu cât aflăm din ce în ce mai multe informații, pare tot mai gravă. Asta este situația în care se află medicul hunedorean Dan Mărculescu, „șeful” Serviciului de Medicină Legală Hunedoara. Cuvântul „șeful” a fost pus între ghilimele, pentru că, în acest moment, medicul legist Dan Mărculescu nu are actele legale întocmite. Și asta pentru că șefa RUNOS, Cornelia Panaitescu, nu dorește să semneze documentul care atestă dreptul medicului de a lucra ca șef de serviciu până la 70 de ani. Profesorii universitari, medicii membri titulari și membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale și ai Academiei Române, medicii primari doctori în științe medicale pot ocupa funcții de șef de secție până la vârsta de 70 de ani, cu aprobarea managerului și cu avizul consiliului de administrație al spitalului. Condiții pe care Dan Mărculescu le îndeplinește.

Totul se întâmplă de câteva luni, dar la urechile noastre a ajuns abia în data de 14 aprilie, moment în care am încercat să elucidăm misterul.

„Am întrunit toate condițiile, am făcut toate diligențele necesare, iar acum, în anul de grație 2019, șefa serviciului RUNOS nu vrea să îmi semneze documentele. Pur și simplu nu vrea să îmi facă actele”, ne-a spus medicul legist Dan Mărculescu.

În data de 15 aprilie, „Ziar de Hunedoara” a încercat să afle telefonic de la managerul Spitalului Județean de Urgență Deva care este motivul pentru care medicul legist Dan Mărculescu, cel care ocupă „de facto” funcția de medic-șef al Servicului Județean de Medicină Legală, nu ocupă și „de jure” acest post. Delia Băda ne-a spus că are nevoie de timp pentru a ne oferi această informație, iar cel mai bine ar fi să facem o solicitare în scris. Ceea ce am făcut, în aceeași zi.  

„Subsemnata, Livia Botici, în calitate de redactor-șef a publicației online „Ziar de Hunedoara”, în baza legii 544/2001, vă rog a-mi spune care este situația juridică a medicului-șef al Serviciului de Medicină Legală. Din informațiile mele, medicul-șef nu are actele legale întocmite, pentru că dosarul său nu ar fi fost semnat de șefa RUNOS, deși are tot dreptul legal de a ocupa în continuare acest post.

Conform Legii 95/2006, art.185, alin. 14, în unitățile sanitare publice, profesorii universitari, medicii membri titulari și membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale și ai Academiei Române, medicii primari doctori în științe medicale pot ocupa funcții de șef de secție până la vârsta de 70 de ani, cu aprobarea managerului și cu avizul consiliului de administrație al spitalului.

Din ce cauză este această situație?

Veți face ceva pentru a remedia situația?”, se arată în solicitarea pe care „Ziar de Hunedoara” a trimis-o Spitalului Județean de Urgență Deva.

A trecut o lună însă, iar răspunsul la întrebări nu l-am primit nici până acum. Managerul unității sanitare susține că nu am primit răspunsul în timp util, respectiv 30 de zile - cum este prevăzut în Legea 544/2001, pentru că nu a vrut să își pună semnătura pe documentul (răspunsul) întocmit de șefa RUNOS.  

„Nu am vrut să semnez răspunsul doamnei de la RUNOS, i-am spus să îl refacă. Invocase o chestie care mie nu mi-a plăcut, care nu era legală, și pe care nu am vrut să o semnez. Luni o să îl primiți cu siguranță”, ne-a spus managerul SJU Deva, Delia Băda.

În cursul zilei de astăzi, avocatul medicului legist Dan Mărculescu s-a adresat instanței pentru a lămuri această problemă. Mărculescu a solicitat în scris lămuriri despre situația sa juridică, dar nu a primit de la conducerea unității sanitare niciun răspuns în termenul legal de 30 de zile.

„Ziar de Hunedoara” va reveni cu detalii despre acest subiect, dar și despre încrengăturile și neregulile care există în spitalul județean.  

Comentarii

ioana

16.05.2019 18:09

Dar mentinerea in functie a d-nei Panaitescu i se pare legala d-nei manager? Dar celelalte ilegalitati "invocate" de sefa in cauza si semnate/supervizate de toti manageriii si ceilalti conducatori, cum par?!Cat despre abuzuri........ 

Adauga comentariu