Scrisoare „bombă” din interiorul USR Hunedoara. S-a declanșat „vânătoarea de vrăjitoare” în organizația județeană a partidului

Scandalurile din USR Hunedoara sunt departe de a se fi stins. Frământările din interiorul organizației par să fi ajuns, acum, în plină campanie electorală, într-un punct culminant. Se dorește desființarea filialei municipale a USR Deva, printr-un „efort” al tuturor membrilor de partid din județ. Nu doar acest aspect însă merită punctat, ci și modul în care usr-iștii hunedoreni sunt determinați să „radă” filiala.

Într-un document intern care a „transpirat” în spațiul public, adresat conducerii centrale a USR, cei din județ explică de ce organizația de la Deva trebuie desființată. Scrisoarea cu pricina are, cel puțin, un aspect ciudat. Deși este scrisă în numele tuturor membrilor din județ, am aflat că, de fapt, aparține doar unui grup de persoane din partid. 

„#NoiSuntemUSRHunedoara 
 #fărăzgomot

Stimați membri ai Biroului Național al USR, 

Dragi colegi,
Această scrisoare este vocea membrilor din 18 filiale USR din județul Hunedoara care s-au săturat de scandalul și circul provocate de colegi sau foști colegi din filiala Deva. Această scrisoare este strigătul nostru de ”Până aici!” #semnez”, se arată în debutul scrisorii.

În manifestul adresat șefilor de la centru, usr-iștii hunedoreni explică de ce vor semna în unanimitate pentru desființarea organizației de la Deva, de unde, în concepția lor, a plecat tot răul. Pe lângă asta, filiala din municipiul reședință de județ este prezentată ca un nucleu de rău-făcători, care l-au criticat pe liderul partidului Dan Barna dar și pe șefii de la județ.  

Un alt aspect care merită consemnat este faptul că usr-iștii hunedoreni își doresc liniște în organizație. Unul dintre sloganurile de la începutul scrisorii este #fărăzgomot. Asta, în condițiile în care, membrii acestui partid s-au remarcat ca fiind unii dintre cei mai vocali politicieni. 

Contactată pentru un punct de vedere vizavi de acest subiect, președintele USR Hunedoara, Pollyanna Hangan a subliniat că manifestul este un document intren, lăsând pe locul II problema desființării filialei de la Deva. 

„Nu știu cum a ajuns la dumneavoastră un document intern. (...) Sincer să vă spun, documentul a fost unul intren. Nu știu cine vi l-a furnizat, evident, cineva din interior. Așa cum am mai spus, nu doresc să comentez public discuțiile noastre și problemele noastre interne”, a declarat Pollyanna Hangan. 

Întrebată dacă este oportună dizolvarea unei organizații care a avut cel mai bun scor la europarlamentarele din acest an, președintele USR Hunedoara a spus următoarele: 

„Vă reamintesc că pe vremea când au fost alegerile europarlamentare, eu conduceam filiala Deva și eu coordonam activitatea campaniei de europarlamentare pentru USR Hunedoara. Nu este nevoie să-mi reamintiți scorul, pentru că știu foarte bine cât am muncit pentru el. Cunosc foarte bine rezultatele și conduceam la acea vreme filiala Deva. (...) În USR, opinia membrilor este extrem de importantă, dacă astăzi există 10 membri care solicită demisia președintelui partidului, vocea membrilor este extrem de respectată și ascultată. Dacă există scrisoarea respectivă, despre care v-am zis că era un document intern (cine vi l-a transmis își asumă, probabil, acest lucru) singurul răspuns pe care pot să vi-l dau este că demersul aparține unei părți a membrilor. Vedem cum se vor desfășura lucrurile în perspectivă. Nu înseamnă că dacă cineva solicită ceva, acest lucru se întâmplă. Există căi statutare pentru rezolvarea oricăror situații.” 

„Cine v-a furnizat scrisoarea respectivă vă poate da mai multe detalii și nu are decât să-și asume un document despre care eu nu doresc să-mi exprim niciun fel de părere, atâta vreme cât documentul nu a ajuns niciunde”, a răspuns președintele USR Hunedoara, întrebată despre cine este, totuși, autorul scrisorii. 

Varianta electronică a scrisorii vedeți aici: Noi suntem USR Hunedoara!

Redăm mai jos întregul manifest al usr-iștilor hunedoreni adresat conducerii centrale a USR:

#NoiSuntemUSRHunedoara

Noi suntem USR Hunedoara!
#fărăzgomot

Stimați membri ai Biroului Național al USR,

Dragi colegi,

Această scrisoare este vocea membrilor din 18 filiale USR din județul Hunedoara care s-au săturat de scandalul și circul provocate de colegi sau foști colegi din filiala Deva.

Această scrisoare este strigătul nostru de ”Până aici!”

#semnez

#Semnez această scrisoare ca un membru simplu USR, care a intrat în acest partid mânat de dorința, poate naivă, dar sinceră, de a schimba România de azi în țara din care copiii nu își vor mai dori să plece.

#Semnez pentru că sunt un membru USR Județul Hunedoara sătul de acțiunile unor membri ai filialei Deva, care au acaparat conducerea acestei filiale și au deturnat demersul nostru în ceva toxic, nonUSR.

#Semnez pentru că doresc încetarea atacurilor deșănțate ale acestui grup de la Deva la adresa conducerii Filialei Județene, aleasă în mod democratic, statutar, cu o majoritate care îi conferă autoritate și legitimitate.

#Semnez pentru că doresc încetarea atacurilor asupra colegilor care găsesc puterea, timpul și îndrăzneala de a încerca să le țină piept. Da, îndrăzneala. Pentru că duritatea și mojicia acestor atacuri sunt fără scrupule și cresc de la o zi la alta. Oricine li se opune devine o țintă a hărțuirii lor. 

#Semnez pentru că m-am săturat. Am sperat că lucrurile se vor liniști, dar ele degenerează, escaladează de la o clipă la alta. 

#Semnez pentru că îmi doresc dizolvarea filialei Deva. Semnez pentru că îmi doresc ca acolo să fie posibil un restart. Altfel, acest măr putred poate strica toate celelalte 17. 17 filiale locale, care își continuă (încă) activitatea, contribuind fiecare la răspândirea valorilor și țelurilor USR. 

#Semnez pentru că Filiala Deva, subjugată în minciuna și interesele personale ale unui grup format din câțiva membri, nu mai există. Este înlocuită de altceva. Ceva care nu recunoaște deciziile conducerii județene, naționale. O filială pe care candidatul nostru la prezidențiale ”nu o reprezintă”. 

#Semnez pentru că eu sunt membru al USR Filiala Județeană Hunedoara.
Dragi colegi,

Conducerea filialei județene, pe care o parte dintre colegii membri ai filialei Deva o contestă, a fost aleasă în luna iulie a acestui an cu votul majoritar al delegaților prezenți la conferința județeană. Niciunul din grupul de la Deva nu a primit încrederea celor 85 de delegați DIN TOT JUDEȚUL pentru a fi învestit nici măcar drept supleant pentru forurile de conducere. 

Nu ne-am dorit să aducem problemele interne ale filialei județene USR Hunedoara în fața voastră, a tuturor, dar nu ni se mai dă de ales.

Suntem agasați aproape zilnic cu postări jignitoare, fie pe grupul județean, fie pe Poiană, fie în particular. Suntem prezentați drept manevrabili, oportuniști, infractori, părtași la infracțiuni, de către oameni care nu ne cunosc, nu au habar despre activitatea noastră pentru partid sau de carierele noastre personale, de realizările cu care am venit în USR, de ținuta morală pentru care suntem apreciați în comunitățile noastre.

Dacă nu suntem de acord cu minciunile pe care le propagă ei, suntem considerați ”cumpărați”. Munca noastră pentru USR este minimalizată, trecută cu vederea, aruncată la gunoi de către un grup de colegi / foști colegi care nu văd dincolo de orgoliile lor personale. Suntem sătui de atâta #hărțuire!

Dar pentru că ei au timp și strigă mai tare minciuni, mulți dintre voi îi credeți pe ei. Un neadevăr spus de suficient de multe ori și strigat suficient de tare va deveni adevăr, nu-i așa?

Vă aducem în atenție o parte dintre acțiunile reale, concrete, ale unor colegi din filiala Deva, care ne-au adus în situația de acum: 

PSD în USR

Membru PSD cu vechime de șapte ani admis în USR fără dovada demisiei din PSD, fără solicitare de derogare de la forurile superioare.
Foști membri PNL și PRM admiși în USR Deva fără derogare solicitată forurilor superioare.
Aceste admiteri au avut loc după instalarea noii conduceri (BL și președinte Adrian Moldovan)

#nusuntemdeacord

Boicot în campanii

Refuzul de a preda semnături strânse pentru candidatura lui Dan Barna
Strângerea unui număr foarte mic de semnături raportat la numărul membrilor filialei (o filială cu aproape 90 de membri a adunat 500 de semnături, cam cât o filială cu 20 de membri)
Refuzul inițial de a monta cort de campanie în Deva
Boicotarea întregii activități de campanie la alegerile europarlamentare, pe tot județul, la nivel de Alianță, prin: demisii repetate, provocarea unui scandal major în cadrul filialei și deturnarea atenției de la obiectivele USR – toate acestea fiind făcute de către fostul coordonator județean, în prezent demisionar din USR. Însă acesta, din exterior, continuă și acum să saboteze filiala județeană prin interpuși din cadrul grupului de la Deva.

#suficient!

Scandal, acuzații, jigniri

Inundarea grupurilor județene cu mesaje jignitoare, instigatoare la ură, cu acuzații nefondate, ”mișto-uri” despre identitatea sexuală a altor membri
Promovarea, prin astfel de mesaje, a unei atitudini descurajante pentru ceilalți membri din județ
Jigniri directe, comportament grobian, amenințări
Grup de presiune care provoacă scandal la toate ședințele BJ Hunedoara

Atacuri publice la adresa USR / Dan Barna

Ieșiri în public pe pagini personale de Facebook, dar și în presa locală, cu atacuri la adresa USR sau la adresa candidatului Dan Barna

#notinourname

Încălcarea statutului și a regulamentelor interne

Încălcări repetate ale statutului și deciziilor organismelor de conducere (decizii ale BJ, decizii ale BN, regulamente interne)
Nerecunoașterea deciziei de excludere a lui Adrian Moldovan, prin ”declararea independenței” față de filiala județeană! 
Crearea unui grup paralel de Facebook (USR Hunedoara județean Reloaded) care folosește însemnele partidului, dar în care sunt membri și oameni care nu fac parte din USR.

#stop

Aceștia sunt oameni alături de care să salvăm România? Avem serioase îndoieli. 

Articolul 13 din Statutul USR stipulează că membrii USR au îndatorirea:
(b) să nu prejudicieze, prin luări de poziție publice, interesele legitime ale USR și ale membrilor săi
(f) să aibă un comportament moral și demn în societate
(g) să nu aibă un comportament injurios sau calomniator la adresa unui alt membru USR

Ce garanție vom avea, dacă ei ar ajunge într-o funcție publică, să zicem, că vor respecta legile, dacă ei nu respectă un statut al organizației din care fac parte?

Pentru ce mai avem statut și căi statutare, dacă ele sunt călcate în picioare fără jenă? Cum considerați, stimați membri ai BN, că putem merge mai departe din acest punct?

Ne-am bucura să ascultați și vocea noastră. A celor care ne-am săturat de scandal, de acuzații nefondate, de sabotaj, de jignirile la care suntem supuși individual sau colectiv și de atmosfera tensionată creată în filiala județeană de către o parte dintre membrii filialei Deva. A celorlalți membri ai filialei Deva care nu susțin minciunile și scandalul propagate de gruparea care a confiscat conducerea filialei. 

Ne pare rău că ajungem într-un moment când radicalizarea poziției este necesară, dar este timpul să spunem #stop unei situații care nu aduce nimic bun, dimpotrivă. 

#restart

Din punctul nostru de vedere, cei care muncim zilnic pentru USR în județul Hunedoara, acești ”colegi” nu au ce să caute printre noi. Nu ne putem baza pe ei, nu putem avea încredere în ei. Și-au pierdut și cuvântul, și respectul, în fața noastră. 

Fără încredere, cuvânt și respect nu putem construi. Este atât de simplu.

#PânăAici! 

 

Comentarii

unUSRist din f...

23.10.2019 13:40

Din cate am inteles aceasta scrisoare/solicitarea  adresara BN nu exista inca. Tot ceea ce exista este un fel de „manifest comunist” redactat posibil chiar de Pollyanna Hangan (sau in orice cad din grupul acesteia, foarte contestat si cu multe decizii ce au starnit indignare la nivelul intregului  USR). Acest manifest a fost redactat sub forma de formular online , scopul fiind acela de a  „colecta” de sustinatori prin intermediul formularului, in urma unei campanii ambuzive sub semnul sloganul „ori esti cu noi ori impotriva noastra” si a unor amenintari cu excluderi / executii sumare devenite deja caracteristice doamnei (daca o pot numi asa) Pollyanna Hangan. Demersul este doar o tentativa penibila a Pollyannei Hangan ( &co. ) de a submina cumva demersul celor de la filiara Deva care in adunarea geberala au adoptat o solicitare adresata conducerii centrale ( Biroului National) ca macar in al 12lea ceas sa trimita raportori pentru analizarea activitatii doamnei mai  sus numite si a problemelor ce au fost deja comunicate acestora dar nu au fost inca analizate.Atrag atentia ca filiala municipala este tot timpul prima filiala infiintata intr-un judet. Infiintarea de alte filiale locale pe genungi , pe repede inainte , cu oamenii „care trebuie” este cea mai simpla metoda prin care poti arata ca „sunt multe filiale” care te sustin si a scadea astfel influeenta filialei municipale. Cert este ca in orice judet filiala municipala este cea mai importanta. Simpla idee ca ai putea proceda la  desfiintarea acesteia sau ca existenta unui conflict direct si explicit cu aceasta filiala nu ridica semne mari de intrebare asupra conducerii judetene este o aberatie logica.DA, este adevarat. exista si la USR persoane care si-au luat judetul pe persoana fiizica, visand la fericirea si belsugul ce ar urma sa le vina odata cu instaleara ca baroni locali. Acest vis  de preamarire este pus in pericol la Hunedoara de filiala Deva. Asa se justifica abuzurile, executiile sumare si acest manifest comunist initiat de Hangan si gasca. 23.10.2019un usr-ist din alta zona a tarii  decat Hunedoara

Podelean Rodica...

24.10.2019 19:51

Consider că BJ Hunefoara face abuzuri, încalcă grav statutul USR păstrarea în funcție de conducere a unei filiale în calitatea de vicepreședinte un condamnat definitiv, înca din anul 2018 și deci BJ ar trebui exclus, nu pteședintele Filialei USR Drva și chiar desființatra filialei ! Nu sunt mulțumită de atitudinea BJ Hunedoara, în special a doamnei Hangan !

Adauga comentariu