Scriitorul Laurian Stănchescu marchează a zecea ediție a Marșului Național „Avram Iancu”, din preajma Serbărilor de la Țebea. Întâlnire de suflet cu prefectul județului Hunedoara

Scriitorul și jurnalistul Laurian Stănchescu a pornit în marșul dedicat Eroului Național Avram Iancu, joi, 10 septembrie. Un demers dedicat comemorării Crăișorului Munților, pe care Laurian Stănchescu l-a inițiat și a ajuns, în acest an, la a X-a ediție. La Deva, a avut o întâlnire cu prefectul județului Hunedoara, Vasile Potecă, care le-a mulțumit domnului Laurian Stănchescu și echipei sale pentru modul în care, an de an, omagiază și readuc în atenția noastră lupta pentru libertate a lui Avram Iancu, a cărui memorie o cinstim duminică, 13 septembrie, la Țebea.

Marșul de 100 kilometri, prin care este cinstită viața eroului Avram Iancu și lupta sa pentru libertatea transilvănenilor, a început la Deva, va continua la Vidra de Sus, în munții Apuseni, și se va încheia la Țebea, duminică.

„Sunt onorat și emoționat ori de câte ori întâlnesc români care, cu mari eforturi și cu mândrie cinstesc eroii neamului. Îl felicit pe domnul Laurian Stănchescu pentru tot ceea ce face și-l asigur de tot sprijinul Instituției Prefectului în demersurile sale cultural-istorice.” a declarat Vasilică Potecă, prefectul județului Hunedoara.

„Astăzi am început a X-a ediție a Marșului din clădirea Prefecturii. Am avut o întâlnire absolut extraordinară cu domnul prefect Vasilică Potecă. Nu am putut urca la etaj, în biroul dânsului, a coborât domnia sa, în holul Prefecturii. Am discutat lucruri esențiale despre identitate națională, românism, despre cultul național, lucruri pe care nu le mai vorbește nimeni în țara asta. (...) În Marșul pentru comemorarea Eroului Național Avram Iancu mă va însoți un grup de patrioți din Târgu Mureș, ei vin mâine la Câmpeni, iar din București îmi sunt alături Stela Usiac și comisarul șef Dima Petrică, o legendă vie a Poliției Române”, a declarat Laurian Stănchescu. 

A zecea ediția a Marșului Național Avram Iancu continuă astăzi cu o ceremonie publică dedicată memoriei martirilor naționali, cu sprijinul Primăriei Câmpeni, la monumentul Avram Iancu din centrul orașului. Sâmbătă, 12 septembrie, se va ține o slujbă de pomenire și înălțare pentru sufletele martirizate ale lui Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, la Sfânta Biserică din Ribița. La ora 12,30, va avea loc o omagiere a Crăișorului la statuia sa din Brad, unde vor fi prezenți doar participanții la marș, fără participarea autorităților locale, așa cum s-a întâmplat la edițiile trecute. 

Laurian Stănchescu este inițiatorul Legii prin care Avram Iancu a fost declarat Erou Național, dar și a altor patru legilor potrivit cărora Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan sunt recunoșcuți drept martiri și eroi ai neamului românesc. 

Adauga comentariu