Risc ridicat de avalanșă în toate masivele montane din județ. Domeniile schiabile sunt pline de turiști

Salvamontiștii hunedoreni mențin avertismentul asupra riscului ridicat de avalanșe în toate masivele montane din județul Hunedoara. Pericolul formării de avalanșe este de la 1.200 de metri altitudine, în afara stațiunilor montane, a precizat Dorel Cosmin Oprișoni, șef Serviciu Salvamont Hunedoara. 
„Riscul formării de avalanșe există în toate masivele montane din județ. Nu este risc de avalanșă pe zonele schiabile, acesta există în afara pârtiilor, pe vârfuri, pe creste”, a declarat Oprișoni. 
Salvamontistul a mai spus că toate stațiunile montane din județ sunt pline cu turiști și că nu au existat probleme deosebite în cursul zilei de astăzi. 
„Toate stațiunile sunt aglomerate. Salvamontiștii sunt în permanență la posturi, cu voluntari și angajați ai Serviciului, cu utilaje. În Straja sunt aproximativ 2.500 – 3.000 de turiști, Parâng în jur de 800 – 1.000, iar la Râușor în jur de 300 de persoane. Nu au fost probleme pe drumurile de acces către stațiunile montane, au fost curățate zilnic”, a mai adăugat Dorel Cosmin Oprișoni. 
Și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis încă de ieri un comunicat în care arăta că există un risc ridicat de formare a avalanșelor din cauza stratului mare de zăpadă care s-a depus pe crestele munților, în special în Masivul Parâng - Șureanu. 
„În special pe versanții sudici, se întâlnesc numeroase plăci de vânt de grosimi variabile. Vântul de la nivelul crestelor a spulberat zăpadă spre zonele adăpostite, unde s-au acumula cantităţi mai mari de zăpadă. Avalanșe medii și mari se pot declanșa pe pantele înclinate, inclusiv la supraîncărcări slabe. La sub 1800 m, stratul este puţin stabil, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene ce pot avea un volum considerabil. Astfel că, pe pantele suficient de înclinate declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări, iar în cazuri izolate se pot declanşa și avalanșe de dimensiuni mari, prin angrenarea straturilor subiacente”, a transmis ANM. 

Adauga comentariu