Revolta unei întregi bresle, după ce un agent de penitenciar a fost înjunghiat. „Cât cred cei care ne conduc că vom mai suporta subjugarea legii și a ordinii de către infractori periculoși, multirecidiviști, dar cu multă empatie din partea autorităților?”

Angajații penitenciarelor din întreaga țară sunt revoltați în urma incidentului grav care s-a produs aseară în Penitenciarul Deva. Aici, un agent a fost înjunghiat de trei ori cu o foarfecă de un deținut agresiv. Sindicaliștii susțin că acest caz a fost aproape să aibă același final ca și cel din Timiș, acolo unde un polițist a murit, după ce a fost împușcat de un condamnat. Aceștia mai spun că agenții de penitenciare, la fel ca și polițiștii, nu au mijloace de protecție și arată cu degetul înspre cei aflați la conducerea țării, care susțin ei, au mai multă empatie față de detinuți.

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a postat aseară un mesaj dur pe blogul său, pe care îl redăm în integralitate.  

„Siguranță personalului din penitenciare încotro???
Acum două zile aflam de la știrile TV, că un polițist din Timiș, numit Cristian Amariei, în executarea unei misiuni de capturare a unui urmărit internațional era împușcat mortal. Un om tânăr lăsa în urmă o familie care-l aștepta si al cărui sprijin era. O chestie normala, in opinia lătrătorilor care se pricep la toate si care cred ca meseria de polițist este o joacă. O victimă dintr-un lung șir de ultraje impotriva politistilor.

Azi, într-un penitenciar din România- Penitenciarul Deva, un agent de penitenciare, șef de schimb, ce participa la o acțiune de mutare a unui deținut la o altă cameră, a fost înjunghiat de acesta cu o foarfeca. Daca foarfeca era mai lunga sau loviturile erau aplicate in inima vorbeam de colegul nostru ca de colegul de la Timis. O victimă dintr-un lung sir de ultraje împotriva personalului de penitenciare.

Ce au in comun aceste ultime două cazuri de ultraj împotriva personalului din sectorul de aparare, ordine publică și siguranță națională?

E simplu. Indolența crasă manifestată de toți cei care legifereaza politică penală, execuțional penală, de cei care o aplica (ultrajul împotriva unui politist sau lucrator de penitenciare se soldează cu o pedeapsă ca pentru furtul unei găini, in cel mai bun caz, daca nu plateste cel pus sa aplice legea) precum și măsurile de protecție ce ar trebui luate pentru protejarea vieții celor care, potrivit legii, ar trebui să ne apere de criminali, tâlhari, violatori sau orice alte elemente infracționale, ce trezesc fiori de milă celor ce legiuesc ordinea publică sau vreunei fătuci de prin vreun ONG, care moare de dragul acestor recidiviști.

Nu mai vorbim de lipsa mijloacelor elementare de protecție a lucrătorilor, precum și de lipsa personalului, toate acestea contribuind la o vulnerabilizare fără precedent a personalului din sistemul penitenciar si poliție.

Cât cred cei care ne conduc ca vom mai suporta subjugarea legii si a ordinii de către infractori periculoși, multirecidiviști, dar cu multă empatie din partea autorităților, autoritati care aduc ,,prinosul” de slăbiciune si interes acestor nemernici?

V-o spunem noi de pe acum ca nu vom mai suporta”, este mesajul sindicaliștilor din Penitenciare.

Și colegii de la Penitenciarul Pelendava au fost șocați de incidentul de aseară. Aceștia vorbesc despre numeroasele cazuri de ultraj la adresa agenților de penitenciare, susținând că este ceva cotidian în activitatea lor să fie agresați de deținuți, fără a avea nicio protecție.   

În aceasta seara, în jurul orei 18.40, un coleg, șef de schimb, a fost atacat și înjunghiat de trei ori în zona intercostala pe partea stângă  cu o foarfecă de către un deținut. În prezent acesta a fost transportat de urgență la spital. 

Șeful de schimb își sprijinea colegii în mutarea unui deținut la o alta camera, dispoziție data de către DASDRP.
 «Deținutul a refuzat să fie mutat și l-a lovit pe colegul nostru. Avea o foarfecă ținută pe mână cu care l-a lovit. Sa speram ca totul va fi bine pentru colegul nostru iar deținutul a fi acuzat de tentativa de omor și ultraj».

Din păcate cazurile de ultraj au devenit ceva cotidian în activitatea noastră. Lucratorii de penitenciare care lucrează ani de zile cu același element violent al societății, nu au nici cea mai mica protecție legală. În repetate rânduri PUBLISIND, federatie din care sindicatul nostru face parte, a solicitat:

- introducerea lucrătorilor de penitenciare în forma agravanta a infractiunii de ultraj. 
- modificarea legii de executare a pedepselor și încadrarea agresiunilor la adresa personalului ca motiv de clasificare a deținutului agresor cu grad spirit de risc. 
- dotarea personalului conform OMJ 4800, regulamentul de paza, inclusiv prin dotarea cu tassere. Dacă măcar un membru al personalului avea tassere, incidentul poate putea fi evitat. 
- stoparea modificărilor legislative de natura a micșora pedepsele deținuților, Sindicatul nostru considerând ca reprezinta un factor determinant al creșterii agresivității deținuților la adresa personalului”, spune vicepreședintele Sindicatului Pheonix-Pelendava, Alin Popescu.

Citește și: BREAKING NEWS Un agent de la Penitenciarul Deva a fost atacat de un deținut. L-a înjunghiat de trei ori cu foarfeca aproape de zona inimii

 

Adauga comentariu