Reușită cu fonduri europene! Ulpia Traiana și Incinta I a Cetății Deva vor fi restaurate, o grădiniță din Hunedoara va fi reabilitată și va fi amenajată o grădină urbană în municipiul reședință de județ. Cu o singură condiție: să avem constructori

Patru noi contracte de finanțare prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de peste 10 milioane de euro, au fost semnate astăzi, 16 iulie, de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Consiliul Județean Hunedoara și primăriile municipiilor Deva și Hunedoara. Sunt investiții importante, care vizează, printre altele conservarea și restaurarea amfiteatrului din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa și reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I.

Restaurarea sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați. Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune. Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală. Valoarea totală a proiectului este de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 54 de luni.

„E o bucurie pentru colectivul de la Consiliul Județean semnarea oricărui contract pe fonduri europene. În cazul de față, e ceva deosebit, pentru că am avut multe probleme până când am reușit să finalizăm acest contract, dar satisfacția e cu atât mai mare. Implementarea va fi destul de complicată, dar eu am certitudinea că vom reuși să ducem la bun sfârșit și să dezvoltăm zona turistică în mod deosebit. Ulpia Traiana merită această restaurare și conservare a amfiteatrului din zona respectivă”, a declarat președintele CJ Hunedoara. Mircea Bobora.

Refuncționalizarea Incintei 1, un vis devenit realitate

Proiectul privind reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva vizează refuncționalizarea Incintei I a acestui ansamblu monument istoric, în scopul valorificării potențialului său turistic și cultural. Investiția cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uși și ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități. Se va interveni pe o suprafață de aproximativ 2.060 mp. Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu. Proiectul vine în completarea celui implementat în cadrul POR 2007-2013 - „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva”. Valoarea totală a investiției este de 23.154.195,52 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 21.556.556,03 lei. Durata de implementare – 50 de luni.

„Chiar este o zi specială nu doar pentru mine, ci pentru Deva și pentru deveni. Am semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea incintei 1, un proiect de 5 milioane de euro, și pot spune că de astăzi suntem în linie dreaptă. În maximum patru luni de zile, proiectarea trebuie să fie finanțată și apoi vom scoate lucrările la licitație. Eu sper ca în maximum un an și jumătate Incinta 1 să fie reabilitată și, în felul acesta, să creștem exponențial numărul turiștilor care vizitează municipiului Deva. I-am felicitat și pe ceilalți colegi, primarul de la Hunedoara și președintele CJ Hunedoara, pentru că eu cred din tot sufletul că Deva și Hunedoara, de fapt, întreg județul Hunedoara este pretabil în viitor să îl dezvoltăm ca un județ turistic. Am în plan o colaborare cu celelalte primării, cu Consiliul Județean, pentru ca împreună să creăm acele pachete turistice atractive pentru turiștii din țară și din străinătate să ne viziteze județul și fiecare oraș în parte”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

Ideea primarului Devei îl bucură pe edilul Hunedoarei, care spune că este foarte important ca, pentru a reuși, cele două comunități să conlucreze rapid.

„Cu siguranță, din punctul meu de vedere, Florin Oancea face treabă bună în Deva, nu are importanță că suntem din partide diferite. Important este ca cele două comunități să găsească o cale de a conlucra cât mai rapid. Nu mai rețin exact câți turiști vin la Cetatea din Deva, dar la noi (la Castelul Corvinilor – n.r.) vin undeva la 400.000 de turiști, care trebuie să viziteze și Deva. Aici nu e vorba despre un moft, ci despre o necesitate, pentru că putem să dăm acea anvergură de care ați tot auzit dumneavoastră de la toți politicienii - anvergura turismului în județul Hunedoara. Ea poate fi dată prin cele două orașe. Sunt absolut de acord cu propunerea și am o relație bună cu primarul Devei și putem să discutăm aceste aspecte”, a declarat și primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu

Amenajarea unei grădini urbane Deva, dar și un proiect important pentru copiii Hunedoarei

Proiectul privind amenajarea grădinii urbane din zona Zamfirescu – municipiul Deva prevede reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat. Va fi creată o nouă zonă verde, de aproximativ 3.400 mp, cu facilități de recreere pentru locuitorii orașului – spații verzi, locuri de joacă, alei.
Valoarea totală a investiției este de 904.328,48 lei, din care 800.155,36 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.

În municipiul Hunedoara va fi reabilitată, modernizată și dotată cu finanțare europeană Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1. Astfel, imobilul din Piața Florilor nr. 1 bis (cu un regim de înălțime S+P+1E și 1.922 mp suprafață construită desfășurată) va fi consolidat și reabilitat termic, se vor reface finisajele și acoperișul tip terasă, va fi înlocuită tâmplăria interioară, se vor reabilita sistemul de încălzire, de furnizare a apei calde și instalația de iluminat, vor fi create facilități pentru persoanele cu dizabilităţi și locuri de joacă. Aproximativ 260 de copii se vor bucura de o grădiniță reabilitată, cu dotări moderne. Valoarea totală a proiectului este de 5.382.947,46 lei, din care 5.275.288,50 lei nerambursabili. Durata de implementare – 20 de luni. 

„Este cel de-al 14-lea proiect semnat de noi pe fonduri europene. În momentul de față, suma atrasă de municipiul Hunedoara este de aproximativ 56 de milioane de euro. Așa cum am mai spus, comunitățile din județul Hunedoara nu pot fi dezvoltate decât pe fonduri europene, pentru că bugetul intern este mult prea mic. Din calculele noastre, practic, dacă puneam leu pe leu, vreme de 21 de ani, din impozitele și taxele hunedorenilor, am fi ajuns la această cifră. Dacă mai adăugăm cele 35 de proiecte finanțate prin PNDL, de aproximativ 10 milioane de euro, reprezintă exact bugetul de investiții al Hunedoarei pe 25 de ani. Este o sumă foarte mare”, a spus primarul Hunedoarei.

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio - POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 492 de proiecte, în valoare totală de 706,81 milioane euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 578,86 milioane euro. 

„Aceste proiecte sunt foarte importante, atât prin prisma relevanței lor în cadrul ansamblurilor istorice din județul Hunedoara, dar și din punct de vedere al obiectivelor strategice pe care noi le-am dorit să fie finanțate. Asta cu atât mai mult cu cât în primul apel de proiecte pe care l-am avut, ele nu au fost finanțate, din motive care au ținut de reglementări în zona de mediu. (...) Sunt proiecte de importanță strategică și care ar avea șanse mult mai mici să fie finanțate din alte surse decât celel europene. Aici, finanțarea europeană este de 98%, iar cofinanțarea beneficiarului este de 2%, plus alte mici cheeltuieli neeligibile. Sperăm să înceapă implementarea și să ducem la bun sfârșit aceste proiecte pe care le avem. La acest moment, sunt la aproape 600 de milioane de euro, bani nerambursabili, care înseamnă contracte semnate”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Proiecte avem, nu avem constructori

În cadrul evenimentul de semnare a contractelor, edilul municipiului Hunedoara a adus în discuție o chestiune extrem de gravă: nu avem constructori. Potrivit acestuia, au existat situații în care nimeni nu s-a prezentat la licitații, deși acestea au fost ridicate în SICAP de două-trei ori. 

„Sunt probleme peste tot cu implementările, deoarece nu există firme de construcții care să aibă resursa umană necesară pentru a lucra la aceste proiecte. Chiar mă gândeam în momentul de față că una dintre puținele firme din România lucrează la Castelul Corvinilor. Sunt curios cum va decurge licitația pentru celelalte obiective istorice din județul Hunedoara. Bine ar fi să se găsească, de ce nu, și firme din străinătate care să se înscrie. Pentru că vorbim de licitații publice deschise și pentru cei din străinătate. Sunt foarte multe cazuri de licitații la care nu s-a prezentat nimeni chiar de două-trei ori. Și asta nu doar pe fonduri europene, ci și pe PNDL, unde construcția unei creșe din Hunedoara a căzut la licitație de trei ori, pentru că nu s-a prezentat nimeni. Să nu uităm că toate proiectele din toată țara, când au fost depuse inițial, au fost depuse pe standardul de cost din 2010. Acela a fost modificat ulterior, încep să fie modificate și asumate valorile acelea cu salariul la constructor, dar nici forță de muncă nu există, și asta o știe toată lumea. Nu există forță de muncă calificată, care să ducă asemenea proiecte la finalizare”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

Afirmațiile făcute de primarul Hunedoarei au fost întărite de directorul ADR Vest, care recunoaște că problema forței de muncă este din ce în ce mai mare și spune că „lucrurile sunt mai grave decât par”.

„Sunt cazuri unde pe anumite lucrări nu s-a prezentat nimeni la licitație, la prima sau a doua strigare. Sperăm că acestea, fie prin corecții care se vor face asupra proiectelor, fie prin o mai bună promovare a proiectelor, să fie până la urmă acoperite cu ofertanți și, bineînțeles, să fie companii și firme care vor pune în practică aceste proiecte. Altfel, aceste contracte, fără sprijinul constructorilor, sunt doar niște documente, care trebuiesc transformate în valoare adăugată. Cred că problema forței de muncă este din ce în ce mai mare, și cred că încă nu se sesizează acest lucru la nivelul situației actuale. Cred ca lucrurile sunt mai grave decât par și, mai mult decât atât, trendul este unul înspre mai rău, și trebuie luate mai multe măsuri care să corecteze acest lucru. Prima măsură a fost aceasta cu salariul în construcții, dar nu a rezolvat decât o parte a problemei, pentru că nu este o garanție a faptului că și avem constructori. Este un complex de factori care influențează această migrație masivă a oamenilor și cred că trebuie luate măsuri în acest domeniu. Din păcate, nu țin de noi, ci sunt măsuri care trebuie luată la nivel național”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Adauga comentariu