Replici tăioase între primarul Devei, Florin Oancea, și consilierul local Răzvan Mareș. „Sunteți un parvenit și un ipocrit!”

Scandal monstru la finalul ședinței de astăzi a Consiliului local al municipiului Deva. Ca de fiecare dată, consilierul local Răzvan Mareș a venit cu o serie de întrebări critice la adresa executivului Primăriei municipiului Deva. 

Răzvan Mareș a vrut să puncteze câteva dintre problemele importante de pe agenda municipalității, transformându-le în atacuri la adresa edilului șef Florin Oancea. Consilierul local a dorit să afle când va fi pornită telecabina de pe Dealul Cetății, arătând că monumentul medieval nu este gestionat foarte bine de când a fost desființat Serviciul de Administrare Cetate, care cuprindea o organigramă cu 33 de posturi. 

„Suntem în data de 30 ianuarie 2019, iar telecabina noastră dragă nu funcționează de luni de zile. Situația pe Cetate ați văzut-o și dumneavoastră din mediul on-line, cu steag rupt, mizerie, telecabina aproape vandalizată. Vă întreb, sunt sute, mii de turiști pe care Deva îi pierde, ce se va întâmpla? Spuneți-ne, domnule primar, dacă v-ați asumat, când veți da drumul la telecabină?”, a întrebat Mareș.

Răspunsul venit din partea primarului a fost următorul: „Îmi asum repsonsabilitatea și am obligația ca împreună cu colegii mei să rezolvăm probleme pe care multe dintre ele trebuia să le rezolvați dumneavoastră când ați condus primăria. Dumneavoastră nu știți nimic, nu răspundeți pentru nimic. O vom repara. A sosit o delegație din Austria, în perioada următoare se va repara telecabina. La ora aceasta se lucrează la telecabină și o vom repara.” 

„Dumneavoastră veniți doar și dezinformați. Știți care a fost reacția austriecilor când au văzut ce ați făcut acolo?! Mergeți dumneavoastră la telecabină să vedeți ce ați produs acolo”, a mai adăugat administratorul public Vasilică Potecă, în completarea celor spuse de Oancea.

Mareș a continuat seria întrebărilor și a adus în discuție tema colectării deșeurilor din municipiul Deva. Fostul viceprimar a vrut să afle de ce în contractul cu beneficiarii se prevede ca deșeurile să fie predate pe categorii, iar operatorul le ridică cu aceeași mașină. 

„Știți foarte bine cine a organizat licitația. Primăria Deva, când și dumneavoastră erați la conducere, nu a avut nicio treabă cu acea licitație. Știți bine că și-au asumat niște obligații pe care nu și le-au respectat. În baza nemulțumirilor venite din partea devenilor, am făcut acea conferință de presă (citiți aici). Impactul a fost major asupra operatorului. Pentru că de atunci, cu reprezentanții ADI Deșeuri, cu cei de la Consiliul Județean, cu Garda de Mediu, Prefectura am făcut controale pe toate cele 190 de puncte de colectare din municipiul Deva, în fiecare zi. Am constituit echipe de control, s-au dat amenzi operatorului. Și, dacă în urmă cu o săptămână nu și-au scos utilajele pe traseele din Deva, astăzi operează cu opt utilaje. Este un lucru pozitiv și asta doar datorită presiunii noastre comune. Nu ne puneți nouă în spate faptul că nu își respectă clauzele contractuale operatorul. Ceea ce ține de noi ca Primărie, prin Poliția locală, singura pârghie coercitivă, este să aplicăm amenzi pentru neridicarea gunoiului de pe domeniul public. În rest nu avem nicio pârghie. Am spus că, dacă operatorul nu va intra în normalitate, voi solicita ieșirea Devei din ADI Deșeuri. Este ultima soluție foarte costisitoare. Nu mi-o doresc, ne-ar costa aproximativ trei milioane de euro. Dar gândiți-vă că vine primăvara și vara și ce se va întâmpla dacă acest operator nu va respecta clauzele contractuale. Ceea ce am observat în ultima săptămână este că s-au ridicat deșeurile și cred că lucrurile vor intra în normalitate”, a răspuns Oancea.

Apoi, Răzvan Mareș a adus în discuție problemele de la platformele îngropate de colectare a deșeurilor. Primarul i-a explicat că și pe tema asta s-au luat măsuri.

Mareș a continuat să pună întrebări, dorind să afle dacă operatorul are sau nu mașini speciale pentru a ridica acele platforme îngropate, iar discuția a degenerat într-un dialog contondent între cei doi. 

Oancea: Domnule Mareș, nu mai faceți politică aici, că vorbiți și induceți în eroare populația.
Mareș: Eu nu fac politică și nu am discutat despre un partid politic. 
Oancea: Vă este ciudă că acea conferință de presă pe care eu nu mi-am dorit-o, dar am fost obligat să o fac, a avut un impact foarte mare. Eu ca primar rezolv problemele, însă multe dintre ele trebuia să le rezolvați dumneavoastră, când ați fost la conducerea primăriei!  
Mareș: Mai încet, mai încet. Eu nu am fost la conducerea primăriei, am fost viceprimar!
Oancea: Sunteți un ipocrit și un parvenit!

La final, Oancea a mai adăugat:

„Nu ai nicio tangență cu cetățenii municipiului, ci doar cu interesul personal. Dacă un an de zile am tăcut, acum nu mai tac și voi spune care este interesul dumneavostră, domnule consilier! Și vă mai spun ceva, mergând doar pe aceeași linie, doar a interesului personal, nu veți reuși niciodată în viață.”

Răspunsul lui Mareș nu a întârziat să apară:

„Aveți două procese. Pentru tot ceea ce spuneți dumneavoastră veți răspunde în instanță. Eu nu mă cert cu dumneavoastră. Văd că dumneavoastră vreți să vă certați cu noi.”

 

Adauga comentariu