Referendumul, sau clipa în care BOR a pierdut încrederea românilor

Referendumul nu a fost validat. Românii nu au ieșit în număr mare la vot. Nu au ascultat nici de politicieni, nici de Coaliția pentru Familie, dar nici de Biserica Ortodoxă Română. „Fă ce zice popa” nu a mai fost valabil. Un sondaj realizat în luna ianuarie a acestui an de Centrul de Sociologie Urbană și Socială, arată că, după pompieri, școli și armată, românii au cea mai mare încredere în Biserică. 66% dintre cei intervievați au spus că au încredere multă sau foarte multă în această instituție.

La câteva luni de la acel moment, românii dovedesc că încrederea în Biserică este mică! Chiar foarte mică! La nivelul județului Hunedoara, doar un procent de aproximativ 22 la sută dintre votanți înscriși în listele electorale au fost sâmbătă și duminică la vot. Doar 22,19% au ascultat de politicieni, de Coaliția pentru Familie și de Biserică. Probabil că procentul celor care au ascultat „ce a zis popa” este mai mic decât prezența la urne. La nivel național, situația este aceeași. Doar 20,41% dintre oameni au fost prezenți la vot. Biserica a pierdut, așadar, încrederea oamenilor. 

De ce nu au ascultat cei 66% dintre români, care au spus că au multă și foarte multă încredere în Biserică, de îndemnul preoților de a participa la vot? Eu spun că și din cauza agresivității cu care a fost transmis mesajul pro referendum. Și din cauza faptului că, ani la rând, Biserica s-a implicat în politică. Și din cauza faptului că Biserica, de mult timp încoace, tace în fața sărăciei enoriașilor.

Înalții Prelați ai Bisericii Ortodoxe Române au cerut oamenilor să iasă la votul pentru familia tradițională, s-au implicat activ în susținerea demersului Coaliției pentru Familie, dar foarte rar i-am văzut implicându-se în adevăratele probleme ale societății: lipsa unui sistem de sănătate performant, lipsa unui sistem de educație pe care îl merită copiii noștri, protejarea femeilor și a copiilor care sunt abuzați, bătuți și batjocoriți în „familia tradițională”.

Personal, și la fel ca și mine cred că sunt mulți cei care ar vrea să vadă Înalții Prelați ai României cum le transmit Înalților Demnitari ai statului român că trebuie să facă spitale, că trebuie să doteze școlile, că trebuie să protejeze copiii care sunt trimiși la cerșit în fața bisericilor. Pentru că pe acei copii îi văd în fiecare duminică, la slujbă. Îi văd cum stau cu mânuțele înghețate, la mila oamenilor! Dar, nici măcar nu sesizează Protecția Copilului! 

Nu știu în ce mai cred românii. Dar Biserica, dacă vrea să mai aibă încrederea oamenilor, ar trebui „pună o vorbă” bună pentru a rezolva adevăratele probleme ale oamenilor. Și ar trebui să înceapă cu micuții care cerșesc în fața casei Domnului.

Adauga comentariu