Război și pace între primarul Devei, Florin Oancea, și voluntarii care se ocupă de câinii abandonați. Cum a decurs întâlnirea dintre cele două părți

Cu cereri de scuze din partea ambelor părți, întâlnirea dintre primarul Devei și voluntarii care se ocupă de animalele fără stăpân a decurs într-o atmosferă promițătoare.

Ieri, la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut loc întâlnirea dintre primarul Devei, Florin Oancea, și reprezentanții ong-urilor care se ocupă de animalele fără stăpân. Discuțiile au început cu scuze din partea ambelor părți pentru scandalul care s-a creat în jurul pozelor cu ororile care s-au petrecut în adăposturile administrate de Asociația Județeană pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân (AJOAFS) și care au fost publicate pe Facebook.

Citește și: Isterie pe Facebook, pentru niște poze vechi de trei ani. Primarul Devei, Florin Oancea, acuzat pe nedrept de ororile care s-au petrecut în adăposturile publice de câini

Terezia Dinu și-a cerut scuze pentru că mesajul pe care l-a scris pe Facebook, însoțit de poze în care câinii mănâncă din cadavrele altor câini, s-a transformat într-un atac la adresa primarului. Mesaj din care internauții au înțeles că Oancea este vinovat și tolerează masacrul care apărea în poze și care s-a petrecut în adăpostul public de căței de la Sântuhalm. Terezia Dinu a explicat că a făcut fotografiile cu trei ani în urmă, în luna decembrie, chiar înainte de Crăciun și le-a publicat acum, în contextul în care existau zvonuri că Nicu Oprean, director executiv al AJOAFS, ar fi fost delegat să se ocupe, din nou, de administrarea adăpostului de la Sântuhalm.

Pe lângă scuzele pe care le-a prezentat în ședință, Terezia Dinu a scris următorul mesaj pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea de la DSVSA: „UN PRIMAR DE NOTA 10. Am participat la un eveniment cu domnul primar Florin Nicolae Oancea și un mare grup de iubitori de animale, pentru ca împreună sa găsim soluția cea mai buna pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, la adăpostul public Sântuhalm. Discuții constructive pentru a pune în practică un mod uman și civilizat de rezolvare a acestei probleme. Am lămurit și acea postare a mea care nu a fost clară și domnul primar a fost pe nedrept jignit fără sa aibă nici o vina. Regret mai ales suferința familiei. Nici scuzele mele Infinite nu sant suficiente.”

La rândul său, primarul Devei a spus că a „șters totul cu buretele” și și-a cerut scuze de la persoanele care s-au simțit lezate de afirmațiile sale. Edilul-șef a mai afirmat că a iertat totul și că vrea să rezolve problema câiilor abandonați din municipiu, cu sprijinul voluntarilor.

„Și eu îmi cer scuze, pentru că, fără să vreau, poate de multe ori și eu greșesc. Este omenește. Vreau să mă înțelegeți, în primul rând ca om, pentru că funcțiile sunt trecătoare, faptul că sunt primar o perioadă de timp, am mai multe responsabilități. Sunt sute de sesizări care au venit la mine în ultima perioadă, de la oameni îngrijorați de înmulțirea cățeilor vagabonzi în oraș. Acest fenomen poate deveni un real pericol la siguranța cetățenilor. Și, atunci, eu ca primar trebuie să găsesc soluții”, a spus Florin Oancea.

Discuțiile care au urmat au avut două teme principale: voluntarii nu-și doresc ca adăposturile publice de căței să fie administrate de aceleași persoane, respectiv de Adrian Cioran, fost șef al AJSOAFS, și Nicu Oprean, director executiv al asociației. Pe lângă tratamentele inumane la care au fost supuși cățeii, pe care voluntarii au susținut că le pot dovedi cu poze și filmări, aceștia au spus că au dovezi că pe vremea celor doi se fura inclusiv mâncarea donată de ei la adăposturi. Prin urmare, acelor două persoane nu le mai poate fi încredințată conducerea unui serviciu care să se ocupe de patrupezii fără stăpân.

A doua temă a fost găsirea de soluții legale și finanțabile pentru a limita înmulțirea cățeilor fără stăpân în Deva. Prima și cea mai agreată de voluntari a fost sterilizarea în masă a cățeilor. Astfel, s-a stabilit ca luni, la ora 10.00, o delegație a voluntarilor să meargă la Primăria Devei pentru a stabili, concret, pașii care trebuie făcuți în acest sens.

Reamintim că, zilele trecute, în urma mesajelor publicate pe Facebook de către devencele Terezia Dinu și Natalia Parfenie (Elena Bidian), mesaje însoțite de poze cu ororile care s-au petrecut în adăposturile publice de căței din județ, Florin Oancea s-a confruntat cu un val de mesaje injurioase și blesteme din partea internauților, fiind văzut vinovat de acele orori din poze. Pentru a contracara atacurile de pe rețeaua de socializare, Oancea a organizat o conferință de presă în care a spus că este victima unui fake news, iar autoarele postărilor vor fi date în judecată. În urma întâlnirii de ieri, lucrurile pare că s-au limpezit, iar Oancea a afirmat că nu va depune plângeri penale împotriva celor două devence. 


 

Adauga comentariu