Război al declarațiilor între PSD și PNL, pe tema numirii directorilor de școli. Încă o dovadă că funcțiile sunt adevărata patimă a politicienilor. Problemele elevilor nu le prea dau fiori

Scandalul iscat pe tema numirii noilor directori, în peste 100 de unități de învățământ din județ, ia amploare. Disputa a plecat de la lideri ai PSD, care au contestat desemnarea la conducerea școlilor a anumitor persoane. 

Într-un comunicat de presă, președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, susține că anumite cadre didactice care au ajuns manageri de școli, nu au calificativele necesare. Singurul lor atu ar fi carnetul de partid. Acesta a enumerat câteva situații în care foști directori de școli, unii dintre ei ocupând postul pe bază de concurs, au fost înlocuiți cu manageri care au rezultate profesionale slabe, în trecut. 

Comunicat: Profesori fără grade și cu calificative diminuate, numiți directori de PNL

Zilele trecute, PNL a schimbat 40 de directori de școli din județul Hunedoara. Același PNL ipocrit care le vorbea oamenilor despre depolitizare s-a grăbit, încă din prima lună de guvernare, să își pună oamenii în funcții. Pentru PNL nu contează că profesorul de sport devine directorul școlii, nu contează că noii directori nu îndeplinesc condițiile cerute de lege, singura calitate care contează este carnetul galben de partid. Cum vă mai puteți uita în ochii copiilor și părinților, domnilor liberali?

Am adresat o scrisoare deschisă ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, precum și inspectorului școlar general al județului Hunedoara, Ilie Pârvan, în care am arătat cum a fost încălcată procedura operațională de selecție.

PNL a numit directori care nu fac parte din Corpul Național de Experți în Management Educațional sau nu se încadrează în prevederile punctul III, litera d, din procedură, referitor la calificativul maxim în ultimii patru ani școlari. Domnilor liberali, de aproape un an călcați în picioare sistemul educațional, fără să vă pese de cum va arăta „România educată” visată de președintele vostru, Klaus Iohannis.

Să revenim la Hunedoara, haideți să vedem doar câțiva dintre directorii pe care PNL i-a „uns” zilele trecute. Ce îi recomandă? Carnetul de partid!

Municipiul Hunedoara, Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” - Cristea Maria, director ce și-a ocupat funcția în urma examenului și apreciată de fostul ministrul liberal al Educației, Monica Anisie, a fost schimbată în baza unui CV și a unei scrisori de intenție cu Ardelean Daniel. Singurul liceu cu învățământ dual din municipiu are, de săptămâna trecută, un director pe care îl recomandă experiența de maistru în știința materialelor sau cea de director al liceului din Ghelari cu promovabilitate zero la Bacalaureat, dar mai ales sforile trase de Eleonora Carmen Hărău. Bonus, soția acestuia a fost numită și ea director adjunct la Școala generală nr. 9, din Hunedoara.

Municipiul Brad, Școala Gimnazială „Horia Cloșca și Crișan” - Suciu Angela, fostul director cu post obținut în urma concursului, a fost înlocuită cu Matei Ana-Maria, o doamnă care a picat examenul de titularizare, nu are gradele didactice, nu este membră a Corpul Național de Experți în Management Educațional, dar o recomandă faptul că este soția liderului local USR.

Municipiul Orăștie, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” - Giurgiu Margareta, fostul director cu post obținut prin concurs, a fost înlocuită cu Bulz Dionisie, care face un salt de la o școală generală la un liceu teoretic, fără să îndeplinească condițiile din procedura de selecție, are calificativul diminuat, dar este, desigur, consilier local PNL.

Orașul Petrila, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” - Cecilia Mitran, cu post ocupat prin concurs, a fost înlocuită cu Daniela Gaier, profesor de sport de nivel gimnazial, consilier local PNL.

Aceștia sunt doar câțiva dintre „specialiștii” numiți de PNL ca să preia managementul învățământului hunedorean. În schimb, toți directorii schimbați zilele acestea au promovat un concurs în urmă cu patru ani și majoritatea au avut rezultate remarcabile în activitatea managerială, fapt ce poate fi dovedit de către fiecare director în parte.

PNL, îți place mult impostura, dar să te joci așa cu interesul superior al elevilor, să calci în picioare procesul educațional pentru clientela politică după ce ți-ai bătut joc de al doilea an școlar consecutiv, este dincolo de orice imaginație! Aș vrea să știu cu ce tupeu vă mai uitați în ochii părinților? Dar în ochii elevilor, care de aproape un an pierd în fiecare zi? Am ajuns să cred că respectul și rușinea sunt calități care vă lipsesc, pentru că dacă v-ar fi rușine nu ați îndrazni să călcați în picioare viitorul copiilor noștri!

În replică, organizația județeană a PNL Hunedoara a transmis un comunicat întitulat Minciuni și dezinformări. PSD Hunedoara și falsul scandal din învățământul hunedorean”. Liberalii susțin că întreaga procedură de numire a noilor directori s-a desfășurat conform legii, iar acuzațiile din partea PSD sunt bazate pe minciuni. PNL Hunedoara susține că din cele 102 posturi de director rămase vacante, în doar 30 de cazuri s-au făcut schimbări, celorlalți directori, numiți de PSD, li s-au prelungit mandatele. Totodată, liberalii amintesc despre scandalul care a marcat mandatul unui director de liceu din Orăștie, cel al profesoarei Rodica Dimulesc, și reacția pe care aceasta a avut-o în momentul în care a fost schimbată din funcție, în vara anului trecut. 

Comunicat: PSD Hunedoara încearcă, în stilul deja caracteristic, să creeze un nou scandal, de data aceasta pe tema schimbării conducerilor unor instituții de învățământ din județ, acolo unde mandatele directorilor expiraseră. Să nu uităm că vorbim despre același PSD care a politizat până și posturile de paznici ori femei de serviciu din școlile hunedorene, lucru trecut acum sub tăcere de social - democrați.

Printr-o serie de comunicate de presă, scrisori deschise și luări de poziție ale liderilor PSD Hunedoara se încearcă acreditarea falsei teme că ar fi fost operate modificări în structura de vârf a unităților școlare ”din pix” de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, fără nicio procedură și, mai ales, în afara cadrului legal.

Obișnuiți, cel mai probabil, cu propriul stil de lucru, cunoscut fiind faptul că au lucrat pe sistemul ”heirupist” atunci când și-au impus oamenii la conducerea școlilor ori a altor instituții de stat, PSD-iștii hunedoreni mint și dezinformează cu dezinvoltură, așa cum ne-au obișnuit, lansând informații nereale în spațiul public.

Și asta pentru că, în realitate lucrurile stau exact pe dos. S-au creat și respectat toate procedurile, iar directorii proaspăt numiți în conducerea unităților de învățământ sunt de fapt INTERIMARI, până la organizarea concursurilor pe post.

Așadar, la data de 9 ianuarie 2021 s-au vacantat 102 posturi în structura de conducere a unităților școlare din județ, prin expirarea mandatelor directorilor aflați în funcție. Printr-o evaluare a CV-urilor și scrisorilor de intenție, în baza unei proceduri a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, 70 dintre foștii directori (numiți de PSD!) au fost RECONFIRMAȚI în funcție, prin detașare până în data de 31 august 2021 sau până la data organizării concursului pe post. Din cele 32 de posturi rămase neocupate, în 9 dintre cazuri foștii directori nu și-au mai exprimat intenția de a-și continua activitatea și nu au depus solicitări în acest sens. De asemenea, în 6 cazuri, foștii directori au solicitat direcțiunea în alte unități decât în cele care erau titulari. Tot în cadrul celor 32 de posturi la care facem referire, 4 solicitări au fost înaintate de cadre didactice care nu fac parte din Corpul Național de Experți în Management Educațional (CNEME), însă nu au existat și alte solicitări, iar școlile nu puteau fi lăsate fără conducere. Și tot în cadrul celor 32 de posturi, 5 cadre didactice care nu sunt în CNEME au acumulat un punctaj superior față de cei înscriși în corpul experților, fiind aplicate reglementările legale, respectiv art.27 alin ( 4) din Ordinul Ministrului 3969 / 2017. Rezultatele finale ale selecției au fost validate în ședința Consiliului de Administrație al ISJ Hunedoara din data de 7 ianuarie 2021 și afișate pe Forumul ISJ Hunedoara.

Ca atare, temele de discuție lansate în ultimele zile de reprezentanții PSD sunt în totalitate false și nu există nici un ”haos” în învățământul hunedorean, așa cum încearcă social – democrații, în mod mincinos, să acrediteze ideea, prin tot felul de canale publice. PSD Hunedoara ar trebui să își aducă aminte, și acest lucru poate fi oricând probat cu date certe, că ani de zile, cât a fost la guvernare, a politizat tot ce se poate politiza, fără să se țină cont decât de culoarea carnetului de partid și extrem de rar de competențe.

Să ne aducem aminte, de exemplu, de cazul Rodicăi Dimulescu, fost director al Școlii Generale ”Dr. Aurel Vlad” din Orăștie, locul de desfășurare a unuia dintre cele mai grave cazuri de agresiune sexuală între elevi din învățământul hunedorean. În toamna anului 2019 a fost detașată, pe criterii politice, la Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani. Adevăratul examen și l-a dat însă în vara anului trecut când, schimbată din funcție, a găsit de cuviință să îl BLESTEME public ”pe cel care și-a pus semnătura” pe documentul de schimbare din funcție, fără să-și găsească nici cea mai mică vină, deși probleme erau destule la unitatea școlară din Petroșani. Iar lista ”competențelor PSD” poate fi completată cu alte și alte exemple.

Partidul Național Liberal și actuala coaliție de guvernământ rămâne, așa cum a promis încă de la învestitură, garantul legalității și transparenței administrative, iar educația reprezintă unul dintre domeniile care trebuie reformate cu prioritate, astfel încât să putem vorbi în cel mai scurt timp despre competență și performanțe educaționale.

Din păcate, în tot acest context prea puțin s-a vorbit despre nevoile elevilor și situația gravă în care se află educația, din cauza pandemiei. După aproape un an de când școlile au fost mai mult închise, nu s-a stabilit un plan prin care, măcar elevii de la sate să poată frecventa școlile. Acolo unde, învățământul on-line este imposibil de realizat. În schimb, atunci când a venit vorba despre obținerea de funcții și de privilegii, politicienii au sărit ca arși, acuzându-se de lucruri pe care ambele tabere le-au practicat. 

Sursa foto: cotidianul.ro

Adauga comentariu