Protestul de la Termocentrala Mintia continuă. Ministrul Energiei a anulat întâlnirea cu sindicaliștii, la care trebuia să se decidă soarta producătorului de energie

Energeticienii de la Termocentrala Mintia continuă să protesteze pentru a opta zi. Partea bună este că angajații care au făcut greva foamei au renunțat la această formă de protest. Liderul Sindicatului „Solidaritate” Hunedoara, Cristian Iștoc, a declarat că a cerut implicarea prefectului, pentru a-i convinge pe colegii săi să renunțe la greva foamei. 

„Am reușit cu ajutorul domnului prefect să îi convingem. Am încercat acest lucru pentru că factorul decizional care ar putea hotărî soarta termocentralei este, încă ,absent din peisaj. Nu avea rost ca ei să-și pună sănătatea în pericol, pentru niște urechi surde de la minister. Oameni stau în curte pentru că, efectiv, nu au cu ce lucra. Așteaptă și drepturile salariale, așteaptă materiale și piese de schimb pentru instalații. Chiar vrem să facem lucrările de reparații cum trebuie, să pregătim instalațiile ca să putem furniza apă caldă și căldură pe toată perioada iernii. Altfel, noi avem cărbune pentru două zile, am putea porni, iar peste două zile suntem în aceeași situație și vom face acest lucru până cedează instalațiile și, ăn plină iarnă, lăsăm Deva fără agent termic și apă caldă. Acele încercări disperate ale celor care conduc județul de a muta responsabilitatea sistării apei calde pe noi ca și sindicat, sunt ca o ofensă adusă devenilor”, a afirmat Iștoc. 

Acesta a mai spus că pentru astăzi a fost stabilită o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Daniel, Popescu, la care trebuia să se discute despre soarta termocentralei. Fie să introducă termocentrala într-un program de reorganizare și retehnologizare, fie să se stabilească un plan de închidere a unității. Întâlnire care a fost anulată de către ministru, iar o altă dată pentru discuții nu a fost stabilită. 

„Am fost cu colegii de la Filiala Cartel Alfa Mehedinți și Filiala Cartel Alfa Gorj la domnul prefect și l-am rugat să ne susțină să promovăm, mai departe, programul de reorganizare și restructurare, să scoată termocentrala din Complexul Energetic Hunedoara (CEH) cu toate cele cinci grupuri energetice. Am avut promisiunea că suntem așteptați în orice moment la minister ca să promovăm și acolo acest program. Astăzi, când am intrat în posesia programului, ne spune domnul ministru că nu ne poate primi nici mâine, nici poimâine. În condițiile în care reușisem să ducem la București și pe administratorul judiciar, și pe cel special. Aveam liderii confederațiilor, toți erau pregătiți. Practic, ministrul a anulat acest dialog. Probabil pe săptămâna viitoare, pe cealaltă, după campania electorală, nu știm când va avea timp”, a declarat Cristian Iștoc. 

Liderul sindical a mai adăugat că „trebuie să se ia o decizie. Sunt fonduri, sunt bugete naționale, europene de unde se pot accesa bani. Se poate face un program prin care acest obiectiv să meargă mai departe. Sau, dacă vor să-l închidă, atunci să-l închidă, dar ca să putem trece iarna în siguranță, ne trebuie atât stoc de cărbune, cât și câteva reparații minime la măcar doup grupuri energetice, ca să putem avea alternativă în plină iarnă.”

Termocentrala Mintia este parte a CEH, împreună cu minele de cărbune din Valea Jiului. Din cauza datoriilor acumulate, care au ajuns la un miliard de euro, societatea a intrat în insolvență. 

Adauga comentariu