Protest spontan al minerilor de la Livezeni și Lupeni, din cauza întârzierii salariilor

Minerii de la exploatările de cărbune Livezeni şi Lupeni, din Valea Jiului, au protestat, astăzi, nemulţumiţi de întârzierea salariilor. Complexul Energetic Hunedoara (CEH), societatea care are în administrare minele de cărbune, se află în insolvență. Angajaţii din schimbul 4 au rămas la suprafață, iar cei din schimbul 1 au început lucrul cu întârziere.

Prefectul județului s-a deplasat în Valea Jiului pentru a discuta cu minerii. După discuțiile pe care le-a avut cu conducerea CEH, prefectul a fost prezent la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, unde s-a întâlnit cu minerii și liderii de sindicat. La mina Lupeni, prefectul Călin Petru Marian a intrat în subteran împreună cu un grup de mineri.

Acesta a declarat că salariile minerilor vor fi achitate până pe 26 februarie din fonduri ale Ministerului Muncii, iar în următoarele trei luni, se vor face demersurile necesare pentru divizarea CEH în două structuri: Complexul Energetic Valea Jiului şi Termocentrala Mintia.

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în aceste ore în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază Guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.

Potrivit administratorului special Cristian Roşu, de la 1 ianuarie 2021, CEH nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

„Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, undeva la 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-o dată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei", a declarat Roşu, citat de Agerpres. 

CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, alături de Termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărând aproximativ 4.000 de angajaţi.

Adauga comentariu