Protest extrem. Minerii de la Paroșeni și Uricani au rămas blocați în subteran peste 24 de ore

Minerii de la exploatările Paroșeni și Uricani au rămas blocați în subteran de ieri, în semn de protest față de faptul că nu există soluţii compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi la începutul anului viitor. Protestul extrem a fost declanșat și pe fondul nemulțumirilor față de faptul că angajații de la cele două exploatări de cărbune din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) nu ar putea fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara, din cauză că s-a cerut intrarea în insolvență a societății. 

Minerii care au rămas peste noapte în subteran, cer prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp. Totodată, solicită angajarea la minele din cadrul CEH a minerilor care nu se pot pensiona încă.

„Protestul continuă. În subteranul minei Paroşeni se află 60 de mineri, iar la Uricani sunt 42 de angajaţi. O parte dintre cei aflaţi în subteran au asigurat şi condiţiile de securitate ale exploatărilor miniere, efectuând reviziile necesare la instalaţiile principale, cum ar fi cele de la puţul de acces, s-a tras apa din galerii, s-a măsurat concentraţia de gaz din galerii", a declarat preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, citat de agerpres.ro. Acesta a mai spus că doi dintre minerii care s-au blocat în subteran au renunțat la protest din motive de sănătate, unul dintre ei fiind preluat cu o ambulanţă SMURD după ce a scuipat sânge.

Unitățile de exploatare minieră Paroșeni și Uricani au intrat din decembrie 2017 într-un program de închidere și ecologizare, până în prezent fiind efectuate lucrări de punere în siguranță a celor două mine. Din anul 2020 ar trebui oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa. 

Sursa foto: captura video gddhd.ro

Adauga comentariu