Protest al persoanelor cu dizabilități la Deva. „Noi am stat în frig, iar dumneavoastră la căldură. Poate vi s-a dezghețat mintea și inima”

Un grup de părinți și copii au protestat astăzi, la Deva, împotriva deciziei Guvernului de a trece, în totalitate, cheltuielile generate de asigurarea serviciilor sociale în sarcina autorităților locale. Oamenii au protestat în fața Prefecturii județului Hunedoara și în Piața Unirii. 

„Astăzi, din nou, afară în frig. Și știți de ce? Pentru că unor oameni care spun că sunt în slujba țării nu le pasă de semenii lor. Pentru ei aceste suflete frumoase și curate sunt inexistente, nu există. Pentru ei aceste suflete frumoase sunt zero. De ce, domnilor, copiii noștri nu contează? De ce încercați să le furați și zâmbetul de pe buze? De ce îi umiliți? Și ei sunt copii ca toți copiii. Asemănați copiii cu o grădină cu flori. Nu toate florile au aceeași înălțime sau aceeași culoare dar toate sunt frumoase. Grădină este țara noastră, iar florile sunt copiii. Nu toți au același intelect dar fiecare are frumusețea lui. În toată țara copiii au fost alături de părinți. Au stat în frig, iar dumneavoastră la căldură. Poate acum vi sa dezghețat mintea și inima”, a spus Mirela Banc, mama unui copil cu dizabilități. 

Protestul persoanelor cu dizabilități și al aparținătorilor acestora vine pe fondul aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2019, în forma în care cheltuielile cu serviciile sociale au fost trecute la primării. O decizie care încalcă  Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în care se prevede ca aceste fonduri să fie asigurate în proporție de 90% de Guvern, iar 10% de primării, au explicat reprezentanții asociațiilor persoanelor cu dizabilități. Aceștia au mai arătat că în trecut, în 2010 – 2011, din lipsă de bani, primăriile au concediat în masă asistenții personali, ceea ce a dus la consecințe dramatice. 

Contactat pe acest subiect, prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a declarat că a primit o petiție din partea protestatarilor pe care o va transmite Guvernului. 

Adauga comentariu