Producătorii autohtoni, nemulțumiți de închiderea piețelor, în favoarea supermarketurilor. La Deva și în alte municipii din județ, produsele vor putea fi vândute afară, la tarabe

Incertitudine, nemulțumire și chiar disperare în rândul producătorilor autohtoni, care-și comercializau produsele în Piața Agroalimentară din Deva. De astăzi, hala s-a închis, iar singura posibilitate ca oamenii să-și vândă produsele va fi la tarabele instalate afară, de primărie. 

Măsura dată de Guvernul României de a închide piețele care funcționează în spații închise, îi face pe producători să se simtă discriminați. Asta, pentru că, același tip de hale în care funcționează supermarketurile rămân deschise, fiind singurele surse de aprovizionare pentru consumatori. 

Într-o situație dificilă se află Elena Danciu, care are închiriată în piață o masă pentru a vinde brânzeturi pe care le produce în propria fermă. Femeia a explicat că nu poate ieși cu brânzeturile în stradă, în frig și unde nu are asigurate condiții adecvate de igienă. 

„Nu poți să ieși în stradă cu aceste produse. Am făcut niște analize pentru conformitatea produselor. Am respectat toate regulile sanitare, păstrăm distanța. Aici în hală avem apă curentă, unde ne putem spăla. Nu este normal așa ceva. Sperăm să se răzgândească, pentru că mai sunt puțini producători. De ce supermarketurile pot vinde în continuare? Nu venea multă lume în piață. De ce se lovește în producători? Clienții ne știu aici. Venim de 24 de ani, a devenit o tradiție de familie. Este normal să fim lăsați să ne desfășurăm activitatea, într-un spațiu adecvat. Așa cum sunt lăsate supermarketurile, merităm să fim lăsați și noi, că muncim”, a spus Elena Danciu. 

Majoritatea producătorilor și comercianților din piață își pregăteau astăzi sacii cu legume, pentru a se retrage. Unii dintre ei, însă, speră că vor reuși să le vândă la tarabele de afară. 

„Voi merge la tarabele din stradă, pentru că am marfă multă pe societate, trebuie să o comercializez. Am înțeles că vor instala ceva căsuțe, deci, nu ne lasă chiar de izbeliște”, a afirmat o comerciantă. 

Deși nu au putut cumpăra nimic, mulți clienți au venit astăzi în piață, pentru a se convinge cu propriii lor ochi că piața s-a închis.

„Știam că se va închide piața, dar am venit să văd care-i problema. Văd că mai sunt comercianți în piață, dar la majoritatea se vede că e așa, cum s-a anunțat. De aici ne aprovizionam. Păcat că se închide o piață așa modernă și bună, cu încălzire iarna, cu aer condiționat vara”, a spus Gheorghe Copilu. 

Decizia Guvernului României de a închide piețele agroalimentare din toată țara vine ca măsură de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus. În municipiile mari din județ, precum Deva, Hunedoara și Petroșani, autoritățile locale încearcă să asigure condiții de comercializare a produselor la tarabe, în aer liber. Anunțul Guvernului a fost că piețele vor fi închise pe o perioadă de o lună. 

Adauga comentariu