Primul Detașament de Jandarmerie Montană din țară a fost înființat la noi în județ. Șeful IJJ Hunedoara: „Dorința noastră este să asigurăm tuturor celor care sunt în zonă condiții ridicate de protecție, salvare, evacuare”

În premieră națională, în județul Hunedoara, a fost înființat un Detașament de Jandarmerie Montană, care va deveni operativ din data de 15 ianuarie, a declarat colonelul Robert Vîță (foto sus), șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, într-o conferință de presă. În total, în cadrul Detașamentului, vor fi 51 de militari care vor asigura misiuni în zonele Retezat și Valea Jiului. În cadrul structurii au fost incluse și posturile deja existente de jandarmi montani din staţiunile montane. 
„Am constituit cu sprijinul Ministerului de Interne un Detașament de ordine publică montan care cuprinde Secția de Jandarmi Montană de la Lupeni cu patru posturi - Parâng, Pasul Vâlcan, Straja, Câmpu lui Neag, respectiv două posturi din Retezat - Râușor-Râu de Mori și Nucșoara. Sperăm ca acțiunile noastre să fie mai bune. Oamenii sunt dotați, pregătiți specializați cu toții pentru acest gen de misiune, cu o comandă unică. Dorința noastră este să asigurăm tuturor celor care sunt în zonă condiții ridicate de protecție, salvare, evacuare. De asemenea pentru acești colegi ai noștri am repartizat la sfârșitul anului 2018 patru autoturisme Dacia Duster 4x4, echipate adecvat. Jandarmii își vor face misiunea ca și până acum, într-o structură mai suplă, vor fi două echipe de intervenție specializată, una dispusă în zona Văii Jiului și una în zona Retezat a câte șase efective, care vor veni la solicitările prin 112, la solicitările salvamontiștilor sau ale colegilor de la posturile permanente. Au câini de căutare în zona montană”, a explicat șeful IJJ Hunedoara. 


Din datele prezentate de colonelul Robert Vîță, în anul 2018, jandarmii montani au executat 2.519 de misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane. Totodată, jandarmii montani au desfăşurat independent sau cu salvamontiştii 41 acţiuni de căutare şi salvare/evacuare a persoanelor aflate în dificultate în zona montană, fiind salvate 47 de persoane.

Adauga comentariu