Primul aparat de plasmafereză din județ este funcțional, începând de astăzi, la Centrul de Transfuzie Județean Hunedoara. Aparatul prelevează doar plasma de la donatori

Primul aparat de plasmafereză din județ este funcțional, începând de astăzi, la Centrul de Transfuzie Județean Hunedoara. Laboratorul unde este instalat aparatul medical se află la „Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu” - Hunedoara a cărui conducere a asigurat spațiul necesar și administrarea laboratorului.

Plasmafereza reprezintă o tehnica transfuzionala care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge. Plasma servește apoi la tratarea bolilor, fie ca atare, fie purificata.

Specialiștii Centrului de Transfuzie județean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de COVID - 19, care doresc să doneze sânge, urmând ca plasma rezultată să fie folosită în tratarea pacienților îmbolnăviți de noul coronavirus și aflați într-o stare avansată a bolii.

„Pentru zona noastră, funcționarea unui astfel de aparat este deosebit de folositoare din punct de vedere medical, având în vedere și numărul mare de cazuri pozitive înregistrate în județ de la începutul monitorizării. Prefectul a mai precizat că finanțarea pentru acest tip de transfuzie va intra în curând într-un program național de sănătate publică inițiat de Ministerului Sănătății.”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă.

Aparatul medical a fost donat de compania „BESAMEX” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, donează astfel de aparate medicale și altor spitale din țară.

Adauga comentariu