Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare BRAI-CATA. „Ajunge! Răbdarea noastră, a devenilor, a luat sfârșit!”

Primarul Devei, Florin Oancea, a cerut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri rezilierea contractului cu operatorul de salubritate BRAI-CATA, care colectează deșeurile în Zona 3 Centru a județului. Același lucru l-a făcut și primarul municipiului Orăștie, în urmă cu câteva zile.

De șapte luni de când BRAI-CATA operează în județ, nemulțumirile oamenilor față de modul în care firma se achită de obligații au atins cote maxime. Principala problemă este că gunoaiele nu sunt ridicate la timp, iar punctele de colectare a deșeurilor din localitățile urbane au devenit adevărate focare de infecție.

„Ajunge! Răbdarea noastră, a devenilor, a luat sfârșit! Este evident: contractul de salubritate nu este respectat de firma Brai-Cata SRL. Am încercat toate variantele posibile pentru a determina firma de salubrizare să-și facă treaba. Am încercat să evit un conflict major, care să adâncească și mai mult o stare de criză care îi afectează pe cetățenii municipiului Deva. Am încercat prin discuții amiabile, i-am rugat, i-am amendat, i-am somat, le-am dat un ultimatum, le-am dat și al doilea ultimatum - și ei tot nu-și îndeplinesc obligațiile. De aceea, în această dimineață, am cerut ADI Deșeuri REZILIEREA CONTRACTULUI DE SALUBRIZARE CU FIRMA BRAI-CATA SRL și am informat și Consiliul Județean Hunedoara despre decizia noastră”, a transmis Florin Oancea. 

Edilul-șef al Devei a mai explicat că rezilierea contractului cu operatorul de salubritate se face cu votul membrilor din ADI Deșeuri. Deocamdată, Oancea a spus că se mizează pe voturile reprezentanților municipiilor Deva și Orăștie, dar și pe voturile care vor veni din partea altor autorități, existând o nemulțumire generală în toate localitățile în care operează BRAI-CATA.

„În ADI Deșeuri se va vota dacă se reziliază sau nu contractul. Deva va avea un vot pentru rezilierea contractului, la fel și Orăștie. Concluzia este că nu se ma poate continua așa și că trebuie să vină un operator care are capacitatea de a gestiona în condiții cât mai bune acest serviciu de salubrizare”, a precizat Oancea. 

Firma Brai-Cata se ocupă de colectarea deșeurilor în 3 zone ale județului, cu excepția Văii Jiului. Societatea a câștigat licitațiile organizate de ADI Deșeuri, organism din care fac parte toate primăriile din județ și Consiliul Județean Hunedoara. Trecerea serviciilor de salubrizare de la primării către ADI Deșeuri s-a făcut odată cu implementarea proiectului pe fonduri europene, care presupunea crearea unui sistem de gestionare a deșeurilor la nivel de județ. 

Adauga comentariu