Primăria Devei intenționează să închirieze o clădire pe o sumă fabuloasă, pentru a deschide creșă și grădiniță. Cine este proprietarul imobilului

Primăria Devei pune la cale o nouă afacere profitabilă pentru proprietarul firmei Salubritate SA, Gheorghe Mara. 

De data aceasta, municipalitatea intenționează să închirieze clădirea „WIEN EVENTS”, de pe Calea Zarandului, pentru a o transforma în creșă și grădiniță. În acest sens, a fost întocmit un raport de evaluare a imobilului, iar Proiectul de Hotărâre privind însușirea raportului de evaluare va fi supus aprobării în ședința Consiliului local din data de 24 septembrie.

Conform documentului, clădirea are o suprafață totală de 2.990 de metri pătrați, iar prețul de pornire a negocierii pentru închiriere este de 29,29 de lei (5,95 euro) pe metrul pătrat, pe lună. Ceea ce înseamnă că suma minimă pe care primăria o va plăti către proprietar este de 17.790 de euro pe lună. 

Imobilul se află în proprietatea SC EVEREST SRL, firma avându-l ca acționar majoritar pe Gheorghe Mara.

Inițiativa Primăriei Devei de a închiria clădirea de la firma afaceristului Gheorghe Mara a fost aspru criticată de consilierii locali ai AUR.

Aceștia au explicat că pentru a demara un astfel de proiect este nevoie să fie prevăzute, în buget, sumele de bani pentru plata chiriei, dar și pentru amenajarea clădirii. În plus, există riscul ca clădirea să nu primească aviz de la Ministerului Educației pentru a funcționa ca grădiniță și creșă, din cauză că se află într-o zonă cu trafic rutier intens. 

„Soluția propusă prin care se dorește închirierea spațiului de pe Calea Zarandului nr. 25 denumit «Complex Everest» (Wien Events) cu 29,29 lei/mp/lună, considerăm că nu este oportună pentru a amenaja o grădiniță și o creșă.

Considerăm că un astfel de proiect poate fi propus doar în măsura în care există și o sursă de finanțare concretă și imediat aplicabilă ori în cazul de față, proiectul propus nu prezintă și costurile aferente amenajărilor interioare/exterioare și sursa de finanțare prin care toate aceste costuri vor fi acoperite.

În condițiile actuale privind amplasarea clădirii, traficul din zonă, traficul feroviar aflat în imediata apropiere și în urma discuțiilor avute cu specialiștii din domeniul avizărilor unor astfel de obiective există un mare risc ca investiția propusă să nu fie avizată de Ministerul Educației”, au transmis consilierii locali ai AUR.

Aleșii locali Marius Mane și Tiberiu Claudiu Barstan au mai precizat că vor vota împotriva unui astfel de proiect, urmând să prezinte alte soluții pentru înființarea unei unități de învățământ pentru preșcolari. 

La rândul său, Alin Amititeloaie a venit cu argumente prin care demonstrează că imobilul nu se află într-o zonă adecvată pentru a fi folosit ca creșă și grădiniță. Deveanul a realizat și o înregistrare audio-video, în care se aude zgomotul infernal produs de mașinile care circulă pe Calea Zarandului. Amititeloaie a mai explicat că proiectul primăriei mascat de explicația „funcționare temporară” nu se încadrează în normele prevăzute de legislația în vigoare. 

„Ceea ce se aude în clipul atașat e zgomotul produs de traficul din zona fostei brutării Neamțu într-un moment al săptămânii (sâmbăta, ora 15'00) când activitățile industriale și traficul greu sunt reduse la zero. E ușor de închipuit ce valori atinge acest zgomot în perioada de maximă activitate a săptămânii. Vă spun aceste lucruri pentru că se preconizează o mare înțelegere în CL Deva, în ceea ce privește închirierea clădirii fostei brutării Neamțu și transformarea ei în creșă și grădiniță. Cuvântul de ordine prin care se va încerca justificarea acestei manevre este «situație temporară». Prin acest termen nedefinit se vrea a se induce ideea că, deși nu e soluția perfectă, e cea mai bună variantă pentru o FUNCȚIONARE TEMPORARĂ până când se vor construi creșa și grădinița promise. (...)

Schimbarea destinației clădirii (care e de spațiu comercial) în spațiu de învățământ se face cu avizul ministerului de resort, iar această schimbare nu se face în baza unei simple adrese.

În fapt, vorbim despre:

- NP 022 2021 - Normativ pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor pentru creșe

- Ordinul 749 din 2 iunie 2021

- NP 011 1997 - Normativ privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru grădinițe de copii

Sunt foarte multe condițiile care nu sunt respectate de acea clădire, așa că mă voi opri asupra câtorva puncte esențiale:

- art 3.1.3/749 - se interzice amplasarea clădirilor în zone cu sursă majoră de poluare (aeroporturi, industrii nocive, trafic greu)

- art 3.2.1.2/NP 022 - valoarea maximă a nivelului de zgomot exterior e de 50dB(A) la 2 m de clădire. La limita incintei, valoarea maximă admisă e de 75 dB(A)

- art 3.2.2.6 - trebuie să existe un spațiu de la accesul în incintă până la accesul în clădire

- art 3.3.2 - in cazul amplasării creșelor în clădiri care au și alte funcțiuni trebuie asigurat flux separat pentru creșă”, a explicat Alin Amititeloaie.

Închirierea clădirii „WIEN EVENTS” nu este singura afacere imobiliară încheiată între Primăria Devei și afaceristul Gheorghe Mara. În luna octombrie 2017, consilierii locali ai Devei au aprobat un proiect de hotărâre pentru a închiria clădirea aflată în prorpietatea lui Mara, în care a funcţionat Universitatea Ecologică, de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr.16. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani, cu o chirie lunară de circa 7.700 de euro. Imobilul închiriat este folosit ca sediu pentru Direcția de Taxe și Impozite Locale.

 

 

Adauga comentariu