Prima dată în istoria României când copiii câștigă ceva de pe urma luptei parlamentare. În timp ce PNL spune că a majorat cuantumul alocațiilor, PSD susține că meritul e al lui. Vezi ce spun parlamentarii hunedoreni

Luptă crâncenă în Parlamentul României, pentru alocațiile copiilor. Sau, mai bine spus, pentru arogarea meritelor măririi alocațiilor pentru cei mici. A fost circ joi seara în legislativul României, după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” și o abținere, deputatul PNL Robert Sighiartău a reușit să își treacă amendamentul care prevedea ca alocațiile pentru copiii de la 0-2 ani să crească de la 200 la 300 de lei, iar cele pentru copiii cu vârste între 2-18 ani să fie majorate de la 84 la 150 de lei. Parlamentarii PSD Hunedoara Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Cristian Resmeriță și Sorin Marica au votat împotriva acestui amendament. 

Liviu Dragnea i-a scos pe parlamentarii PSD din şedinţa în care se vota bugetul şi le-a cerut soluţii. Cum tăieri nu aveau de unde să mai facă, PSD a ales în final să crească deficitul, de la 2,55% din PIB la 2,76 % din PIB. Soluţia salvatoare a luat forma unui amendament depus chiar de liderul PSD. 

PSD susține că demersul liberalilor este pur demagogic, pentru că aceștia nu înțeleg legile și economia. În această dimineață, s-au făcut modificările necesare astfel încât să se găsească bani pentru majorarea alocațiilor, iar legea plafoanelor, care introducea amendamentul cu suma necesară pentru alocațiile majorate a fost votată. De această dată însă fără votul opoziției.

„Acum s-au votat plafoanele pentru alocații, este lege. Astăzi se va da ordonanță de Guvern și totul va fi legal. De data asta nu au votat PNL și USR. Iată că s-au făcut de minune. Legea a trecut doar cu 182 de voturi. Legea era exact pentru stabilirea plafoanelor alocațiilor pentru copiii. Ei au mers pe ideea lor de ieri, care nu se putea finanța. Nu au precizat sursa de finanțare corect, au spus că să se folosească excedentul de la pensii, ceea ce orice om cu mintea limpede își dă seama că nu se putea. Orice lucru trebuie gândit, nu doar să ne lăudăm că am făcut amendamente și am mărit alocațiile. În realitate, acest lucru rămânea doar pe hârtie”, a declarat pentru „Ziar de Hunedoara” președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor.

Ministrul românilor de pretutindeni, deputatul PSD Natalia Intotero, este de părere că amendamentul liberalilor era neconstituțional.

„Amendamentul cu care au venit colegii de la liberali era neconstituțional. Legea bugetului este o lege ordinară și Legea alocațiilor de stat pentru copii este o lege organică. Nu se poate modifica o lege organică printr-o lege ordinară. Trebuia foarte clar explicată și sursa de finanțare și nu se putea merge pe excedentul care era de la pensii. În consecință, trebuia făcută această modificare de legislație, care ulterior, în cursul dimineții de astăzi s-au reunit comisiile de Buget-Finanțe, pentru a face acest lucru”, susține Natalia Intotero, pentru „Ziar de Hunedoara”.

Deputatul liberal Lucian Heiuș spune că nu a votat Legea plafoanelor pentru că PSD a ales să mărească deficitul, în loc să reducă din cheltuielile imense cu bunuri și servicii ale aparatului central al Guvernului. 

„PNL a depus, ieri, un amendament la Legea bugetului, care a fost aprobat și care prevedea majorarea alocațiilor pentru copii. PSD a votat împotriva acestui amendament. În loc să reducă cheltuielile bugetare, și în special ale administrației centrale, unde avem 27 de ministere, 62 de agenții, toate supradimensionate cu copii, soții sau amantele membrilor PSD, ei au ales soluția de a mări deficitul bugetar, de a împrumuta România suplimentar. Lucru cu care noi nu putem să fim de acord. Acesta e motivul pentru care nu am votat Legea plafoanelor. Ei puteau să se încadreze în deficitul de 2,55%, dar trebuiau să reducă din cheltuielile ministerelor. Numai pentru bunuri și servicii pentru aparatul central al Guvernului sunt alocați de către PSD în Legea bugetului 8,3 miliarde de lei! Alocațiile copiilor înseamnă 2 miliarde de lei. Puteau reduce de aici!”, a declarat deputatul PNL Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara. 

Un lucru este cert. Este, poate, pentru prima dată în istoria României când copiii au de câștigat ceva de pe urma luptei parlamentare.

Adauga comentariu