În plin scandal cu polițiști, comisarul-șef Traian Berbeceanu lansează „bomba”. Cartea sa „Radiografia unei mârșăvii judiciare” a fost pusă în vânzare

„Radiografia unei mârșăvii judiciare”, cartea scrisă de comisarul-șef Traian Berbeceanu, a văzut lumina tiparului. Volumul a fost pus în vânzare pe on-line, putând fi comandat direct de la Editura Curtea Veche. 

În paginile cărții, „cititorii se vor întâlni cu lucruri senzaționale și de neimaginat”, spune comisarul-șef. 
Cu doi ani în urmă, s-a aflat că Berbeceanu pregătește o carte în care va relata cu fidelitate activitatea polițiștilor de la Brigada de la Combaterea Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia pe care a condus-o. Din fragmentele date publicității, volumul se anunță ca un adevărat cutremur prin adevărurile pe care le cuprinde între cele două coperți. 

„O carte cu adevăruri nespuse despre simbioza vinovată a unor procurori, ofiţeri de informaţii şi poliţişti cu interlopi, traficanţi, hoţi şi evazionişti. O carte cu de toate! Lucrarea se doreşte a vă relata povestea necosmetizată a noastră, a poliţiştilor de la BCCO Alba-Iulia. Este şi povestea mea…”, susținea Berbeceanu la momentul în care anunța că pregătește o carte. 

Deși inițial a anunțat că așteaptă finalizarea procesului în care este judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de călăii săi, pentru a publica volumul, Traian Berbeceanu a decis să nu mai întârzie momentul. 
Iată cum explică Berbeceanu de ce s-a hotărât să lanseze acum „Radiografia unei mârșăvii judiciare”, într-un mesaj pe care îl redăm mai jos: 

„De ce acum?
În vara anului 2016, imediat după pronunțarea sentinței de către completul de fond al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, prin care cei care mi-au înscenat dosarul în care fusesem arestat nevinovat, au fost condamnați iar eu am fost achitat, am început să lucrez la cartea ce vi se deschide. Speram că lucrurile urmau să se desfășoare într-un ritm firesc și apreciam că într-un termen rezonabil, de maxim un an de zile, un complet de cinci judecători va pronunța o decizie definitivă.
Doream să se termine totul cât mai repede, să pot să mă întorc la echipa mea, la locul meu de muncă, să îmi reiau cariera profesională din punctul în care, în mod brutal și ilegal, mi-a fost întreruptă. Îmi propusesem ca, până atunci, să termin de pus cap la cap evenimentele și întâmplările trăite, să prezint faptele așa cum s-au petrecut și să descriu personajele astfel cum le-am perceput, în liniște și fără patimă. Să revăd apoi cele scrise, să le cântăresc cum se cuvine și în final, după pronunțarea deciziei definitive, să le las să vadă lumina tiparului...
Nu a fost să se întâmple așa!
Pentru că procurorii DIICOT au tergiversat în mod nejustificat și de-a dreptul inadmisibil, timp de aproape un an de zile, motivarea apelului, deși termenul legal era de doar 30 de zile. Așadar, motivele de apel au fost depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție abia la sfârșitul lunii ianuarie 2018, astfel că doar din luna martie un complet de cinci judecători a fost investit cu judecarea căii de atac. Parcurgând motivele de apel invocate de DIICOT, am înțeles că procurorii acestei structuri au fost dispuși să încalce legea și decizii ale Curții Constituționale, să invoce în motivarea căii de atac probe obținute nelegal și neloial, declarate nule și excluse din materialul probator, în mod definitiv, în cursul procedurii din camera preliminară, cel mai probabil din solidaritate cu colegul lor, procurorul de caz, într-o încercare nedemnă de a acoperi trimiterea mea în judecată, în mod nejustificat, nelegal.
Așa cum vă relatam, judecarea apelului a început în luna martie 2018, astfel încât, având în vedere probatoriul a cărui administrare a fost admisă de instanța de apel și frecvența ședințelor de judecată, am fost îndreptățit să sper că, cel mai târziu în aprilie-mai 2019, se va pronunța o decizie definitivă.
Nici de această dată nu a fost să fie așa!
Deciziile Curții Constituționale, privitoare la completurile de cinci judecători, au condus la tragerea la sorți a unor noi completuri și la o nouă repartizare a cauzelor aflate pe rolul completurilor constatate a fi nelegal constituite, ceea ce a determinat reluarea judecării apelului fără să mai poată fi luate în considerare probatoriile administrate în apel, ceea ce a generat o altă prelungire a procesului cu mai mult de un an de zile și un termen de finalizare greu predictibil.
A urmat o nouă decizie a Curții Constituționale, cea privitoare la completurile de 3 judecători…
Împrejurările descrise au condus la imposibilitatea de a mă reîntoarce în funcția din care în mod nedrept și nelegal am fost îndepărtat, fiind de natură să-mi afecteze, în mod serios, încrederea în posibilitatea soluționării definitive a cauzei într-un termen cât de cât rezonabil.
Nu aș putea să omit faptul că, imediat după pronunțarea sentinței prin care cei care mi-au înscenat dosarul au fost condamnați în primă instanță iar eu am fost achitat, s-a declanșat împotriva mea o campanie de presă înfiorătoare, fiind prezentate la anumite posturi tv și în anumite publicații on-line, în mod trunchiat și distorsionat, probe din dosar care au fost interpretate contrar conținutului acestora, în mod tendențios și fără vreo legătură cu adevărul. Aceleași posturi tv au găzduit interviuri ample în care s-au spus lucruri neadevărate, defăimătoare și calomnioase la adresa mea, cu referire la aspectele față de care instanța de fond se pronunțase. În niciuna din „prezentările” din mass-media nu mi s-a oferit dreptul de a-mi preciza punctul de vedere, astfel că, prin publicarea cărții, am găsit oportunitatea ca opinia publică să cunoască și aprecierile mele referitoare la respectivele aspecte, motiv pentru care am decis să dau curs publicării cărții de față.
Dincolo de vinovățiile sau nevinovățiile celor trimiși în judecată, dincolo de prezumtiva implicare în activități infracționale ale persoanelor încă neinvestigate, rămân aspectele relatate și asumate de mine în radiografierea a ceea ce, de la bun început, am calificat-o ca fiind o mare mârșăvie judiciară. Așa cum, dealtfel, au rezultat din activitățile de urmărire penală desfășurate de procurorii DNA și DIICOT și mai ales, din cercetarea judecătorească efectuată de instanța de fond a Înaltei Curți”, a explicat fostul șef al BCCO Alba Iulia.  

Adauga comentariu