Petrileanul Adrian Oprițescu (USR), președinte al Consiliului de Administrație al Cupru Min Abrud. Ce îndemnizație lunară va încasa de la societatea de stat

Petrileanul Adrian Oprițescu, membru al USR, a fost ales pe post de președinte al Consiliului de Administrație (CA) al societății de stat Cupru Min SA Abrud. Acesta a absolvit Facultatea de Mine din Petroșani și a profesat în domeniul mineritului, iar ultimul loc de muncă l-a avut la exploatarea minieră Lonea. 

Din luna mai 2021, Oprițescu a devenit membru în CA al Cupru Min Abrud, iar din luna iulie a ajuns la conducerea forului decizional. Și-a început cariera ca muncitor necalificat la exploatările miniere din Valea Jiului, iar în ultima perioadă a profesat ca inginer CFL (conducător formație de lucru) la Mina Lonea. 

Adrian Oprițescu se numără printre cei 1.500 de salariați ai Complexului Energetic Hunedoara, care au fost concediați la sfârșitul lunii iulie, beneficiind de o primă de disponibilizare de aproximativ 9.000 de euro. Acesta a declarat că nu a solicitat venit de completare, pe o perioadă de trei ani, așa cum s-a prevăzut pentru angajații disponibilizați din minerit, deoarece va depune dosarul pentru pensionare, având 27 de ani de vechime în muncă. În calitate de președinte al CA Cupru Min Abrud, Adrian Oprițescu va încasa o îndemnizație lunară netă de 4.700 de lei. 

„Am fost ales președinte la prima ședință a CA. La Cupru Min este foarte mult de lucru. În prima fază, am fost prezenți în obiectiv toți membrii CA, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Am suprins puțin lumea, pentru că nu era obișnuită ca cineva din teritoriu să vină acolo. Prima ședință am vrut să o ținem acolo, la Abrud. Am fost prezenți toați membrii din echipa CA. Personal și încă doi dintre colegi am rămas acolo mai multe zile, pentru că sunt foarte multe informații de acumulat. Mai departe, încercăm pe cât posibil, să reglementăm niște situații”, a declarat Adrian Oprițescu. Acesta a mai afirmat că societatea merge foarte bine și, în momentul de față, înregistrează un profit de 17 la sută. 

Potrivit site-ului companiei, Cupru Min SA Abrud este o societate înființată cu scopul valorificării zăcământului de minereu cuprifer de la Roşia Poieni, județul Alba, având ca obiectiv asigurarea necesarului de cupru pentru economia românească. Compania este cea mai mare exploatare de cupru la suprafaţă, din România.

Exploatarea zăcământului se face în carieră, pe trepte, descendent cu înălțimea treptei de 15 metri, prin forare cu utilaje de forare Φ250mm, împușcare cu explozivi, încărcare cu excavatoare, încărcătoare frontale pe pneuri și transport cu autobasculante. În anul 2018, compania a înregistrat o producție de concentrat de cupru  de 39.017,119 de tone. La data de 31.12.2018, Cupru Min SA Abrud avea 572 de angajați. Zăcământul este situat administrativ pe teritoriul comunei Lupșa, județul Alba. Acesta are forma unui corp vertical cu înălțimea de 1.200 m și secțiunea orizontală de formă eliptică, cu dimensiunile de 600 m și 800 m. Partea utilă a zăcământului este constituită din minerale de cupru, înglobând peste 1 miliard de tone de minereu. 

Deși pe site-ul companiei se menționează că exploatarea cuprului de la Roșia Poieni are ca scop „asigurarea necesarului de cupru pentru economia românească”, în realitate, lucrurile nu stau așa. Potrivit președintelui CA Adrian Oprițescu, concentratul de cupru părăsește țara, fiind preluat de compania multinațională Trafigura pentru a fi prelucrat. România nu are capacitatea de a prelucra acest minereu. 

Adauga comentariu