Petiție on-line pentru salvarea Termocentralei Mintia. „Nu demola înainte de a pune ceva în loc. Vorbim de sistemul energetic național, de siguranța acestuia”

Soarta Termocentralei Mintia pare pecetluită, în condițiile în care, semnalele de la Ministerul Energiei sunt că nu se dorește repornirea unității producătoare de energie. Termocentrala a fost oprită de cinci săptămâni, după ce s-a decis ca întreaga cantitate de cărbune extrasă de la minele din Valea Jiului să fie direcționată către unitatea de la Paroșeni. În tot acest timp, ministrul Energiei a evitat să spună ferm care sunt planurile pentru Mintia, invocând problemele financiare care s-au acumulat la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), societate care administrează termocentrala și minele de cărbune viabile din Valea Jiului.

În încercarea de a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele sociale negative pe care le va avea închiderea unității, în mediul on-line a fost inițiată o petiție întitulată „Opriți închiderea Termocentralei Mintia”.

Petiția a strâns peste 200 de semnături și poate fi accesată aici: „Opriți închiderea Termocentralei Mintia”.

„Să se retehnologizeze urgent Termocentrala Mintia pentru obținerea autorizației de mediu, desulfurarea gazelor cât și a utilajelor în funcțiune, trecerea pe gaz metan sau alte soluții astfel încât principalul angajator al celor din orașul Deva să nu se transforme într-o grămadă de fier vechi. Vor intra în șomaj 800 de angajați de la termocentrală, cei de la distribuția agentului termic în orasul Deva, 4.000 de apartamente și instituțiile statului vor rămâne fără căldură, necesitând instalarea de centrale independente pe gaz, centrale care, per total, vor polua la fel de mult ca și termocentrala.

De ce este important?

Ani de zile ne-am mândrit cu aceast obiectiv care reprezenta orașul nostru. Acum, dacă acesta se va închide, dacă 800-1.000 de oameni activi vor fi trimiși în șomaj, inevitabil aceștia vor pleca, unii la țară, alții în marile orașe, alții în Occident să-și caute de lucru. Dacă socotim și familiile lor care vor pleca, orașul va rămâne tot mai pustiu, la fel ca orașele fantoma din filmele western. Va scădea cifra de afaceri din oraș, se vor închide magazine, se va reduce numărul de copii în școli pierzându-se catedre didactice, se vor închide filiale de bănci, toata cererea se va diminua, crescând șomajul și în celelalte domenii generând astfel un efect de domino, care va transforma orașul nostru într-un oraș mort, gen azil de bătrâni și pensionari”, se explică în textul petiției. 

Majoritatea semnatarilor au arătat că au semnat petiția pentru că își doresc independența energetică a Româniai.

„Nu demola înainte de a pune ceva în loc. Vorbim de sistemul energetic național, de siguranță acestuia, de faptul că termocentrala Mintia este singurul producător de energie din vestul României, este important a se înlocui acest producător cu alte capacități dar înainte de a se demola. Termoficarea centralizată este cel mai bun sistem, este recunoscut și folosit de state europene. Centralele de apartament, micii poluatori personali sunt nocive pentru sănătate”, a scris Ștefan Z, arătând motivul pentru care a semnat petiția.

„Energia este un sector strategic al fiecărei țări, consider că cedarea independenței energetice a României, reprezintă un act de trădare. În ultimii doi ani România importă 1000 MW pe zi, dar statul închide Termocentrala Mintia care are o putere de aproximativ 1200 MW. Nici energie nu ni se mai permite sa producem”, a scris Iacob V.. 

„Am semnat pentru stabilitatea Sistemului Național Energetic, pentru locuri de muncă în județul Hunedoara”, a scris Claudia Sorina T.. 

Supranumită „Steaua de pe Mureș”, Termocentrala Mintia este cel mai mare producător de energie electrică din nord vestul țării, cu o putere instalată de 1285 MW în cinci grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă. 

Adauga comentariu