Petiție on-line împortiva proiectului „Parcare SMART” în Deva. Investiția ar fi prea costisitoare. Primarul Florin Oancea: „Surpriza mea este că Amititeloaie s-a activat înainte de campanie”

Deveanul Alin Amititeloaie, fost membru al USR, a inițiat o petiție on-line, pentru strângere de semnături, împotriva proiectului inițiat de autoritățile locale „Parcare supraterană SMART” în Deva. Acesta susține în textul petiției că investiția în valoare de 5 milioane de lei este prea costisitoare, față de beneficiile pe care le va aduce. Amititeloaie arată că în teren sunt deja 35 de locuri de parcare, iar construcția care ar urma să fie realizată, ar avea, în plus, 28 de locuri. Motiv pentru care, cheltuirea unei sume de peste un milion de euro nu ar fi oportună. Petiția denumită „Stop unei parcări mult prea scumpe în Deva” a strâns deja 150 de semnături. Parcarea ar urma să fie construită pe strada Carpați, în vecinătatea fostei Policlinici. 

„Solicităm primarului Florin Oancea să renunțe la investiția în proiectul  „Parcare "smart" pe strada Carpați". De ce este important? Suntem de acord că un oraș se dezvoltă doar prin investiții. Suntem de acord că investițiile necesită, de multe ori, împrumuturi.

Nu putem fi, însă, de acord cu cheltuirea unor sume uriașe, care vor îndatora orasul pe mulți ani, pentru rezultate minuscule.

Cheltuirea a 1,2 milioane de euro (în realitate, cheltuiala va fi cel puțin dublă, ca urmare a dobânzilor pe care le va plăti orașul in următorii 30 de ani) pentru obținerea a 30 de locuri de parcare e o dovadă a risipirii inutilă a banului public. Nimic nu justifică o astfel de cheltuială, iar rezultatul obținut e fără importanță.

Suntem de acord că Deva are nevoie de parcări. Suntem de acord că Deva are nevoie de împrumuturi. Dar nu putem fi de acord cu o astfel de cheltuială, care va rămâne pe umerii copiilor noștri să o plătească. Hai să cerem primarului să renunțe la acest proiect!”, se menționează în textul petiției. 

Contactat pentru un punct de vedere vizavi de petiția inițiată de Alin Amititeloaie, primarul Florin Oancea a catalogat-o ca fiind doar un exercițiu de imagine pentru a strânge capital electoral. Edilul-șef a explicat că orice investiție importantă din Deva, precum telecabina de la Cetate, fântâna arteziana etc. au avut parte de critici și de opozanți. Într-un final s-a demonstrat că au fost utile. Oancea a mai spus că trebuie să țină cont de toate opiniile devenilor, dar, în final, decizia trebuie să fie de partea majorității. 

„E dreptul lui Alin Amititeloaie să facă orice petiție dorește. Surpriza mea este că s-a activat acum, cu câteva luni înainte de alegeri. Dorește să fie vizibil, să câștige capital electoral, în ideea în care va candida la Primăria Devei. (...) Vreau să vă spun următorul lucru: în 20 aprilie, în ședința Consiliului local, s-a votat Planul Urbanistic de detaliu pentru zona unde va fi construită parcarea. Niciun locuitor al cartierului nu s-a opus proiectului, în perioada în care s-a aflat în dezbatere publică. Săptămâna trecută s-a aprobat Studiul de Fezabilitate pentru acest proiect. Sunt în analiză și alți pași ai proiectului. Există un mare deficit de parcări în Deva și nu putem aștepta să se acutizeze acest deficit. În marile orașe s-au făcut deja astfel de parcări. Deva nu poate să rămână în urmă”, a declarat Florin Oancea.

Primarul Devei a mai spus că, pe bugetul din 2020, sunt prevăzute investiții în mai multe domenii. Acesta a mai precizat că realizarea parcării supraetajate este oportună, ca și multe alte proiecte pe care le va dezvolta municipalitatea. 

Conform datelor transmise de Primăria Devei, parcarea supraterană ar urma să aibă un regim de înălțime de P+2, cu câte 21 de locuri pe nivel. Va fi construită pe un sistem de fundații de beton pe care vor fi montate structurile metalice și celelalte echipamente ale sistemului. Pe acoperișul construcției se vor monta panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și va fi racordată la utilități. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi de 7 luni de la semnarea contractului. Valoarea totală a investiției este de 4.932.440 lei fără TVA.

Adauga comentariu