Peste 3.000 de români i-au trimis procurorului-șef al DNA un memoriu împotriva clasării dosarului „Minerit cu cianuri la Certej”. Oamenii cer reluarea urmăririi penale și inculparea edilului din Certej

„Justiţie amânată până se prescriu faptele: Complicitatea DNA la mineritul cu cianuri”. Așa își încep membrii comunității Declic comunicatul de presă, în care anunță că peste 3.000 de români îi cer procurorului-șef al DNA, Crin Bologa, să dispună reluarea urmăririi penale în dosarul clasat de subalterni de-ai săi.

Procurorii DNA au închis pentru a treia oară dosarul privind corupţia din jurul proiectului minier cu cianuri de la Certej, deşi două instanţe au confirmat anterior existenţa unor posibile fapte penale şi au dispus reluarea anchetelor închise de DNA. Acum, procurorii au clasat din nou dosarul, de această dată susţinând eronat că faptele s-au prescris, spun membrii comunității Declic. Astfel, mai susțin aceștia, „cu girul DNA, mineritul cu cianuri de la Certej poate începe, în ciuda unor suspiciuni evidente de corupţie generalizată”.

„În acest moment, comunitatea Declic a contestat din nou clasarea printr-o plângere împotriva rezoluţiei. De această dată, 3.265 de membri Declic i-au trimis procurorului-şef DNA, Crin-Nicu Bologa, un memoriu în completarea plângerii împotriva clasării. Prin acest demers, mii de oameni cer DNA să reia urmărirea penală şi să comunice de îndată primarului din Certej, Petru Cîmpian, calitatea de suspect, mai exact până în august 2020. Aceasta este de fapt data până la care poate fi evitată prescrierea de facto a faptelor sesizate, nu cea invocată în mod eronat de DNA”, se arată într-un comunicat Declic.

„În ceea ce priveşte neregulile legate de concesionarea pădurii în favoarea Deva Gold, DNA s-a grăbit să-şi decline competenţa şi să o paseze către Parchetul Hunedoara. Adică în ograda companiei miniere. Procurorii au motivat că prejudiciul creat este sub pragul valoric de 200.000 de euro. Este revoltător că şi în această privinţă procurorul de caz a făcut o eroare greu de justificat. A ignorat complet sesizarea ANAF, parte din dosar, care arată că patrimoniul Statului Român a fost diminuat nelegal. Valoarea prejudiciului: 5.099.400,00 lei, adică peste 1 milion de euro", a declarat Roxana Pencea Brădăţan, reprezentant Declic.

Direcţia Naţională Anticorupţie a amânat timp de patru ani investigaţiile, invocând diverse motive pentru clasare, pentru ca mai apoi, după 2 redeschideri confirmate de judecători, să invoce prescrierea unor presupuse fapte de abuz în serviciu, comise de primarul Petru Cîmpian.

În 2016, Declic a formulat un denunţ penal, sesizând că Primăria Certeju de Sus a devenit abuziv proprietară a 618,21 ha de pădure. Retrocedarea ilegală a avut loc în 2010. În acelaşi an, o parte a acestor păduri a ajuns la compania minieră Deva Gold, care vrea să amplaseze acolo două iazuri de decantare cu cianuri.

„Schema primarului Cîmpian a fost descrisă pe larg de Rise Project în investigaţia lor Aurville [1]. Edilul a retrocedat terenuri către primărie sau a modificat ilegal amplasamente pentru cumnatul său, un consilier local, funcţionari din primărie şi rudele acestora. Toţi cei implicaţi s-au îmbogăţit, iar compania minieră a acaparat terenurile necesare pentru demararea exploatării cu cianuri a aurului din Apuseni”, se mai arată în comunicat.

„Considerăm că procurorul de caz a greşit la calcularea prescrierii. Eroarea e doar de şase luni, dar suficient cât să îl scape pe Cîmpian şi pe cei de la Deva Gold de repercusiuni legale. Toate aceste lucruri fac din DNA un actor complice la avansarea primei mine cu cianuri din România”, a adăugat Roxana Pencea Brădăţan, din partea Declic.

DNA a clasat dosarul fără să cerceteze, de exemplu, că împroprietărirea primăriei s-a realizat în baza unui înscris falsificat de către funcţionari publici, susțin membrii comunității Declic. Ignorate cu bună ştiinţă au fost şi sesizările Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din cadrul Parlamentului României sau nota de control emisă de Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne.

Adauga comentariu