Peste 100 de copii săraci vor fi sprijiniţi pentru a avea acces la educaţie. Două proiecte de reducere a abandonului școlar se derulează în județul Hunedoara

Peste 100 de copii vor fi sprijiniţi pentru a avea acces la educaţie printr-un parteneriat al Hope and Homes for Children (HHC) cu o companie.

Potrivit unui comunicat al HHC, Pepco România susţine programul de prevenire a separării copilului de familie desfăşurat de Fundaţie în judeţele Maramureş, Bistriţa, Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Sibiu, Bihor, Hunedoara şi în Bucureşti, Sectoarele 3 şi 4, cu o componentă de educaţie.

„Parteneriatul se va desfăşura până la finalul anului 2019 şi are o valoare de 60.000 euro. Fondurile acoperă cheltuielile necesare pentru ca 110 copii din programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Fundaţie să aibă acces la educaţie, să nu abandoneze şcoala şi să poată să îşi continue studiile. Datorită fondurilor direcţionate către această componentă din programele Fundaţiei, cei 110 copii vor fi ajutaţi să aibă acces la şcolile pe care le frecventează - li se vor plăti cheltuielile de transport, cele legate de cazare şi taxe de şcolarizare acolo unde este cazul, li se vor achiziţiona rechizite, computere, manuale şi alte materiale necesare studiului, precum şi îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă personală”, se precizează în comunicat.

HHC menţionează că 39% dintre copiii României trăiesc în condiţii de sărăcie, conform Strategiei Naţionale Privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei. Nu au haine şi încălţăminte, nu frecventează grădiniţa sau şcoala, iar în unele zile nu au ce mânca. Asta îi face pe părinţi, de multe ori, să îi lase în grija statului, în orfelinate, unde au mâncare, dar sunt privaţi de afecţiune.

„O trăsătură definitorie a programului de prevenire a separării copilului de familie desfăşurat de Hope and Homes for Children este faptul că implică familia ca actor principal în acţiunea de prevenire, oferind intervenţii croite exact pe nevoile acesteia şi soluţii pe termen lung, care evită ca familia să devină dependentă de sprijinul oferit. Fie că vorbim de consiliere sau de sprijin material, intervenţia se axează pe nevoile individuale ale familiei respective, iar decizia de sprijin e luată de o echipă de specialişti (asistenţi sociali, psihologi, educatori) care decid ce intervenţii sunt necesare pentru prevenirea separării copiilor de familie”, se mai arată în comunicat.

Între 2001 şi 2018, Fundaţia a lucrat cu 3.688 de familii din 19 judeţe şi din Bucureşti în programul de prevenire a separării copilului de familie. 10.308 copii au fost ajutaţi în mod direct să rămână alături de familiile lor. În mod direct sau indirect, în această perioadă, Fundaţia a contribuit, prin asistenţă tehnică şi financiară, la prevenirea separării de familie a 31.580 de copii. 

Hunedoara, în top 5 al județelor cu abandon școlar mare

Mai multe școli din județul Hunedoara beneficiază de un program dedicat reducerii abandonului școlar. Instituțiile de învățământ care vor primi aceste calculatoare sunt Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie.

Potrivit Institutului Național de Statistică, județul Hunedoara se află în top 5 județe cu cea mai mare rată a abandonului școlar. În acest context, asociația Ateliere Fără Frontiere a propus în competiția de proiecte Teimplici.ro, un program prin care să încerce să scadă rata abandonului școlar de aici cu ajutorul donațiilor de calculatoare care ar putea oferi elevilor acces la mai multe resurse de învățare și care ar putea face întregul proces educațional mult mai atractiv pentru tinerii și copiii provenind din medii defavorizate.

„Ne-am dat seama că este dificil pentru școli să mențină interesul elevilor când nu dispun de infrastructura necesară derulării cursurilor într-o manieră care să poată să țină pasul cu epoca în care trăim. Majoritatea școlilor încă folosesc computere de dinainte de 2008, care pot rula puține aplicații software, și acelea depășite de vremuri”, explică Patrick Ouriaghli, Director General al asociației Ateliere Fără Frontiere.

Programul „Dăm un Byte de ajutor” își propune să scadă rata abandonului școlar în județul Hunedoara și să crească atractivitatea procesului de predare-învățare pentru copiii care provin din medii defavorizate. Acest program a fost desemnat printre cele 3 câștigătoare ale competiției Teimplici.ro, ediția 2018, astfel că Ateliere Fără Frontiere a primit finanțarea de care avea nevoie pentru a putea pregăti 150 de calculatoare pentru a fi donate unităților de învățământ din județul Hunedoara.

Instituțiile din județul Hunedoara care vor beneficia de donația ce constă în 150 de calculatoare complet echipate au fost selectate pe baza proiectelor educaționale înscrise de acestea în cadrul competițiilor de proiecte de pe platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick.

Pe computerele donate vor fi instalate platforme de e-learning care să faciliteze accesul elevilor la resurse de învățare online, ca AeL și Moodle, dar și aplicații de tip CAD și platforme dedicate introducerii copiilor în domeniul roboticii, ca Arduino. Scopul acestei inițiative este acela de a transforma procesul educativ, dându-le elevilor din medii cu risc de excluziune socială motive în plus pentru a-și continua studiile, ba chiar să descopere noi pasiuni și să dezvolte abilități la mare căutare pe piața muncii.

 „Prin ediția 2018 a competiției Teimplici.ro am dorit să găsim alături de ONG-uri acele elemente care să crească atractivitatea procesului educațional și care să-i determine pe tinerii cu vâsta între 12 și 20 de ani să-și termine studiile. Tehnologia este cu siguranță unul dintre factorii care fac procesul educațional mai atractiv, iar programul desfășurat de Ateliere Fără Frontiere facilitează interacțiunea elevilor ce provin din medii defavorizate cu cele mai noi tehnologii”, a declarat, de asemenea, Florina Șerban, Expert Responsabilitate Corporativă din cadrul Telekom Romania.

Deși nu este prima dată când Ateliere Fără Frontiere se implică prin donații de calculatoare în reducerea ratei abandonului școlar, derularea programului „Dăm un Byte de Ajutor” într-o versiune a sa care are ca scop asumat reducerea acestui fenomen la nivelul unui județ este o premieră. Asociația va urmări până în 2020 impactul dotării școlilor asupra ratei abandonului școlar și promite să reia proiectul dacă rezultatele obținute sunt cele așteptate.

Adauga comentariu