Performanță școlară în ghetou. Copil cu rezultate excepționale la învățătură, în sordida „Porcărie” din Deva

Priveliștea dezolantă din „Porcărie” pare că nu oferă nimic bun. Un loc în care peste 40 de familii duc un trai promiscuu, fără să poată răzbate de gardul din beton care le izolează de restul lumii. Printre acele familii se numără și cea a Roxanei și Ioan Dumitru Căldărar. Au nouă copii și o cocioabă de 12 metri pătrați în care își duc existența de la o zi la alta. 

În ciuda condițiilor grele de trai, unul dintre copiii familiei Căldărar a prins drag de Carte, având rezultate excepționale la învățătură. Ionel Mario, un puști de 10 ani, care te cucerește cu zâmbetul lui ștrengăresc și privirea isteață. Este elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială Nr. 2 din Deva. Copilul spune că a obținut la învățătură, cu puține excepții, doar calificativul „foarte bine”. Mărturie stă Diploma pe care a primit-o pentru rezultatele școlare, pe care o păstrează cu multă grijă și cu care se mândrește. De altfel, Diploma este singurul lucru pe care l-a adus acasă. Ghiozdanul, cărțile și caietele le ține la școală, de teamă să nu ajungă jucării pentru frățiorii mai mici. În timpul anului, merge mai devreme în sala de clasă ca să-și facă temele. Nu poate învăța în „furnicarul” din cocioabă. Îi place Matematica mai mult decât Limba română, iar pe viitor vrea să se facă jandarm. Dintre poveștile pe care le-a citit cel mai mult i-a plăcut „Punguța cu doi bani”, ceea ce spune multe despre speranțele copilului.

 

Alți doi frățiori de-ai lui, care-i urmează ca vârstă, Sorin și Andra, au frecventat grădinița, unde au învățat poezii și par a fi la fel de atrași de învățătură. Mama copiilor spune însă că, în acest an, a mers să-i înscrie la școala din cartierul Progresului, dar i s-a spus că nu mai sunt locuri. A fost trimisă la o altă unitate de învățământ, care-i foarte departe de casă, susține femeia. Așa că, anul acesta copiii nu vor merge la studii. Poate anul viitor, dacă vor avea mai mult noroc să fie acceptați la aceeași școală la care învață fratele lor Ionel Mario. 

Cei doi soți nici nu-și mai amintesc din ce an locuiesc în „Porcărie”. Un loc pe care vor să-l părăsească și despre care sunt conștienți că nu le va oferi nimic bun copiilor lor. 

„Copiii nu au niciun vitor aici. Degeaba merg la școală. Degeaba îi educăm și le spunem ce să facă și ce să nu facă. Pentru că ei fac ceea ce văd aici, unde e foarte urât. Degeaba îi învăț să facă lucruri bune. Strada bate școala”, spune Ioan Dumitru Căldărar. 

Tatăl copiilor muncește acum la firma de salubritate din Deva. În trecut a lucrat la o croitorie. Copiii nu îi cer nimic, spune bărbatul, dar au traiul minim asigurat. Își dorește să aibă condiții mai bune, o baie, o mașină de spălat. Altfel, toată rufăria copiilor trebuie spălată la mână. 

Cel mai mare copil, Alexandru (plecat la bunici), are 14 ani, fiind urmat de David, Nicoleta, Ionel Mario, Sorin, Andra Ionela, Delia Adelina, Mesi și mezina de doar doi ani și cinci luni, Alina Angela. Stau cu toții în cămăruță de 12 metri pătrați, care le servește ca dormitor, bucătărie dar și baie. Au doar curent electric și o sobă din tablă cu care se încălzesc iarna, un singur pat, o masă și un dulap. Alt mobilier nici nu ar mai încăpea în acel spațiu.

Familia Căldărar speră să primească o locuință socială, undeva departe de ghetoul sordid. Au depus cerere la Primăria Devei și sunt în așteptarea unui răspuns care le-ar putea schimba soarta. Ar fi acea mână întinsă unor copii aflați la răscruce de drumuri... 

Adauga comentariu