Peisaj de iarnă fascinant la Sarmizegetusa Regia. Sute de turiști au vizitat cetatea dacică în primele zile ale anului 2020

Sute de persoane au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia în primele două zile ale anului 2020. Turiști din mai multe județe din țară au ales să facă o drumeție pentru a vedea fosta Capitală a dacilor și pentru a se bucura de peisajul de iarnă care a „îmbrăcat” ruinele cetății. Zăpada s-a așternut așternut din belșug la Regia și a dat un aer de basm acelor locuri fascinante. 

În 1 și 2 ianuarie, accesul turiștilor în sit a fost gratuit. Conform celor de la administrația cetății dacice, în cele două zile, monumentul antic a fost vizitat de sute de turiști, mulți dintre ei fiind clienți ai penisunilor din zonă, unde au petrecut Revelionul. „Am făcut Revelionul în Costești și ne-am propus să venim aici, să ne recreem și să vedem și noi această cetate a dacilor. Am mai fost o dată să vizitez cetatea vara trecută. Peisajul este mirific, mai ales acum iarna, drumul și tot ce este aici”, a spus Răzvan din Deva. Drumul către cetate este ușor accesibil pentru autoturisme, cu excepția ultimilor kilometri, unde carosabilul este acoperit pe alocuri cu ghețuș. Recomandarea celor de la Administrația sitului este ca șoferii să circule cu prudență, în condiții de iarnă. 

„Recomandăm prudență pe drumul județean 705A, unde circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu pornească la drum cu autovehiculul neechipat corespunzător, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, pentru a preveni producerea de evenimente rutiere”, se arată în comunicatul Serviciului de Administrare a Monumentelor Istorice.

 

Pe perioada sezonului rece, situl arheologic este deschis pentru vizitare între orele 10.00 -15.00, iar costul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și de 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Anual cetatea dacică este vizitată de câteva zeci de mii de turiști veniți din toată țara, dar și din străinătate. Numărul lor a crescut în ultimii ani, după ce ultimii 18 kilometri din drumul de acces au fost modernizați. Sarmizegetusa Regia este unul dintre cele mai importante monumente antice din țară, iar locul este încărcat de istorie.

 

Adauga comentariu