Parlamentarul Anamaria Gavrilă, scrisoare vehementă către comisarul european Margrethe Vestager, pe tema Termocentralei Mintia: Nu este corect, doamna Vestager! Trecerea la energia verde nu ar trebui să se facă cu costuri și suferințe sociale atât de mari

Parlamentarul Anamaria Gavrilă i-a transmis o scrisoare comisarului european Margrethe Vestager, responsabilă cu politicile concurenței, pe tema Termocentralei Mintia și a efectelor negative pe care le-a avut asupra populației închiderea unității de producție. 

În conținutul interpelării, deputatul hunedorean îi aduce la cunoștință oficialului european despre gravitatea situației în care s-a aflat o parte a populației municipiului Deva, lăsată fără apă caldă și încălzire, în plină iarnă. Totodată, parlamentarul a evidențiat faptul că Termocentrala Mintia a fost lăsată să se degradeze, prin lipsa măsurilor adecvate de conservare a instalațiilor, ceea ce duce la scăderea valorii de piață a unității. Comisarul european a fost pus în temă și cu situația de pe piața de enrgie din România, unde, odată cu închiderea termocentralelor pe cărbune, prețurile la energie pentru consumatori au explodat. 

„În dimineața aceasta am scris o scrisoare doamnei Margrethe Vestager - comisarul european responsabil cu politica concurenței, pentru a cere 𝐑𝐄𝐃𝐄𝐒𝐂𝐇𝐈𝐃𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐃𝐄 𝐔𝐑𝐆𝐄𝐍𝐓̦𝐀̆ 𝐀 𝐓𝐄𝐑𝐌𝐎𝐂𝐄𝐍𝐓𝐑𝐀𝐋𝐄𝐈 𝐌𝐈𝐍𝐓𝐈𝐀. În urma unui articol apărut în presa națională, domnul Ministru al Energiei Virgil Popescu ne spunea că închiderea termocentralei Mintia a fost primită foarte bine de către doamna comisar. Pentru Deva și pentru hunedoreni închiderea termocentralei a însemnat oameni în frig, copii care nu merg la școală și creșterea prețului la energie. În scrisoare, am cerut o clarificare a poziției doamnei comisar cu privire la consecințele pe care le are închiderea Termocentralei Mintia. Tranziția la energia verde nu are voie să fie făcută cu orice preț și mai ales cu suferința celor mai vulnerabili oameni dintre noi.

Principiul de bază «a nu prejudicia în mod semnificativ» trebuie să se aplice și oamenilor, nu doar mediului înconjurător. Este dificil de înțeles cum s-a permis închiderea Mintiei fără un plan alternativ. Ne dorim să credem că trecerea la energia verde are ca scop în sine reducerea emisiilor. Ce simțim însă în România este că dacă noi vrem să fim acceptați ca respectând normele de concurență din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, noi trebuie să închidem termocentralele și capacitățile noastre de producție de energie. De ce altfel nu s-a acceptat planul de retehnologizare a termocentralei de către ministrul Energiei? A fost acesta prezentat Comisiei Europene?! Tranziția la energia verde nu are voie să însemne închiderea propriilor capacități de producție și creșterea importului. A destabiliza o țară, a o face dependentă de import, a-i afecta securitatea națională și economia ca urmare a creșterii semnificative a prețului energiei nu este o politică demnă care respectă obiectivele și valorile UE”, este mesajul de preambul al parlamentarului Anamaria Gavrilă, la scrisoarea transmisă comisarului european  Margrethe Vestager. 

Redăm, mai jos, conținutul interpelării (în limba română) transmise comisarului european: 

Stimată doamnă Vestager,

Vă scriu ca membru al Parlamentului României pentru a clarifica poziția dumneavoastră cu privire la oprirea Termocentralei Mintia și pentru a solicita redeschiderea imediată a acesteea.

Într-un articol din presa națională despre întâlnirea dumneavoastră cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, acesta menționează că ați fost încântată să auziți că Centrala Mintia (mai departe „Mintia”) din județul Hunedoara a fost închisă acum cinci luni și există un angajament să nu mai fie niciodată deschisă. 

În calitate de reprezentant al oamenilor din județul Hunedoara unde se află Mintia, pot confirma că acest lucru este adevărat. Mintia a fost oprită la 5 martie 2021, lăsând aproximativ 20.000 de oameni din orașul Deva, centrul administrativ al județului, fără apă caldă și încălzire. Aceasta include locuitori, agenți comerciali și instituții publice, cum ar fi școlile. În Deva, 1.000 de copii au fost trimiși acasă să facă cursuri on-line, nu din cauza pandemiei, ci din cauza faptului că școlile și grădinițele nu erau dotate cu sistem de încălzire propriu. Mii de oameni dintre cei mai vulnerabili, cu venituri mici, care nu și-au permis instalarea unui sistem individual de încălzire centrală cu gaz, au fost lăsați să sufere la -10 grade Celsius în timpul pandemiei COVID-19. Avem, acum, în Deva oameni care au căzut în sărăcie energetică, deoarece au fost nevoiți să folosească radiatoare electrice. Majoritatea acestor oameni au o pensie de 160 de Euro pe lună și trebuie să plătească prețul de piață al energiei fără subvenții. Am vorbit cu unii dintre ei. Sunt disperați. Oameni foarte bătrâni care au lucrat toată viața pentru ca centrale electrice precum Mintia și alte proiecte majore de infrastructură să servească această țară. Acum sunt lăsați singuri să-și încălzească apa pe aragaz. 

După oprire, Mintia nu a beneficiat de un plan de conservare adecvat care ar fi trebuit să fie implementat imediat. Centralele de producere a energiei electrice sunt supuse coroziunii în timpul opririi. Dacă nu sunt luate urgent măsurile adecvate de conservare, coroziunea poate provoca daune mari diferitelor componente ale unui sistem și poate perturba foarte mult pornirea. 

Ministrul Energiei a concediat toți angajații care lucrau pentru centrala electrică, iar valoarea Mintiei se degradează în fiecare zi. Aceasta este o practică intenționată a Guvernului de a aduce valoarea de piață a centralei la cel mai scăzut nivel prin executarea mai multor date de licitație pentru a scădea prețul. Ministrul Energiei a anunțat deja că nu va permite ca termocentrala să fie vândută la anumiți cumpărători. Poate că acest lucru se datorează faptului că este deja cunoscut cumpărătorul și interesul său pentru achiziție a fost anunțat de presă ca fiind Gabriel Comănescu. Potrivit presei, Comănescu este un om de afaceri care și-a câștigat banii cumpărând companii de stat, își manevrează banii prin sistemele off-shore din Panama și Insulele Virgine Britanice și se află și în spatele principalului partid politic de guvernământ. Virgil Popescu a alocat în mod direct 585 de milioane de Euro companiilor lui Comănescu în Planul de Redresare și Reziliență al României.

Nu este corect, doamna Vestager! Trecerea la energia verde nu ar trebui să se facă cu costuri și suferințe sociale atât de semnificative. Prin urmare, suntem surprinși că nu ați fost pe deplin informată despre ce înseamnă închiderea Mintiei și care sunt consecințele ei. Putem presupune doar că în discuțiile pe care le aveți cu reprezentanții noștri guvernamentali astfel de aspecte sunt acoperite. 

Noi, în România, am vrea să credem că principiul „a nu prejudicia în mod semnificativ” se aplică atât oamenilor, cât și mediului, atunci când vine vorba de tranziția la energia verde. Prin urmare, este dificil să înțelegem cum Uniunea Europeană a permis închiderea centralei electrice fără a se asigura că orașe precum Deva au un sistem alternativ de încălzire sau că aceeași capacitate energetică este deja acoperită de alte capacități noi și funcționale de energie verde? 

În continuare, sperăm că, totuși, Comisia Europeană nu se sustrage de la responsabilitate și nu împinge în totalitate către țările membre atunci când vine vorba de implementarea directivelor europene, indiferent de ceea ce înseamnă asta în ceea ce privește costurile sociale în țări cu un sistem corupt.

Dorim să vă informăm că, în noiembrie 2020, a existat un program complet detaliat prezentat de către angajații Mintia pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon și pentru a trece la surse cu emisii reduse de carbon. Am atașat acest plan. Planul prezentat de angajații Mintia și cererea acestora de a da Mintia administrației locale, astfel încât, aceasta să rămână în proprietatea statului român și să continue să deservească Deva cu apă caldă și încălzire a fost tratată cu ignoranță și lăsată fără răspuns de către Ministerul Energiei. A existat o propunere din partea Ministerului Energiei către Comisia Europeană pentru o investiție în centrala Mintia? 

Ca intenție de protejare a sănătății oamenilor și a viitorului Planetei, este dificil de înțeles de ce închidem o centrală electrică pe cărbune care ar fi putut fi echipată cu filtre și să funcționeze pe cărbune cu conținut scăzut de sulf (0,1%) din Indonezia și forțăm oamenii să instaleze mii de sisteme individuale de încălzire cu gaz când studiile au arătat că acestea sunt foarte dăunătoare sănătății oamenilor din orașele cu densitate mare, cum ar fi Deva.

Am dori să credem că pentru țări precum România, a rămâne competitiv în Uniunea Europeană nu înseamnă a deveni cât mai slab în timp ce țările membre mai vechi devin din ce în ce mai puternice. Suntem convinși că dacă România are o economie puternică, propriile capacități de producție a energiei și a alimentelor înseamnă o Uniune Europeană mai puternică în ansamblu. 

Înțelegem că tranziția către energia verde are ca scop în sine reducerea emisiilor de carbon. Pare însă că, dacă România dorește să rămână competitivă în tranziția către energia verde, trebuie să își închidă propriile capacități de producere a energiei ca scop în sine și să importe energie. Importul de energie nu ar trebui să fie scopul în tranziția către energia verde. Politica de tranziție către energia verde nu ar trebui să facă o țară instabilă și să îi afecteze securitatea și economia națională, făcând-o vulnerabilă și dependentă de alte țări. 

Stimată doamnă Vestenger, devine din ce în ce mai dificilă promovarea Uniunii Europene și a directivelor de la Bruxelles în România ca măsuri de bunăstare pentru oamenii acestei țări. În fiecare zi oamenii fie pleacă din România, fie sunt obligați să suporte consecințele standardelor europene stricte care le șterg vechile moduri de viață, tradițiile și obiceiurile, în timp ce se chinuie să găsească stabilitate într-un mediu corupt. Nu putem înțelege discrepanța dintre alinierea la noile standarde europene și nivelul tot mai crescut de corupție și nedreptate judiciară din România. Am dori să credem că, Comisia Europeană bifând casetele în care directivele europene sunt puse în aplicare, nu înseamnă a lăsa facilități valoroase să fie predate investitorilor «vulturi» cu influență puternică asupra sistemului politic. 

Din martie 2021, Guvernul nu a oferit nicio soluție pentru miile de persoane vulnerabile, copii, instituții publice și agenți economici din Deva care au rămas fără sistem de încălzire și vor trebui să sufere și în iarna viitoare. Mai mult, prețul energiei a crescut semnificativ ca urmare a reducerii producției și afectează economia noastră. Prin urmare, solicităm ca Mintia să înceapă să funcționeze imediat pentru ca să furnizeze încălzire și apă caldă pentru Deva și energie pentru România, până când o alternativă va fi disponibilă pentru sistemul de termoficare a orașului și aceeași capacitate energetică pe care o are Mintia va fi nou construită și va funcționa. 

Scrisoarea originală, transmisă comisarului european Margrethe Vestager, în limba engleză (foto, dați click pe imagine):

 

Adauga comentariu