Părinți revoltați de deciziile Inspectoratului Școlar! Oamenii nu vor ca școala în care învață copiii lor să fie absorbită de fostul Liceu Auto, ci vor să fie preluați de Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”

 

Părinții elevilor claselor primare de la vechea școală nr.2, din Deva, sunt extrem de revoltați de deciziile haotice luate de Inspectoratul Școlar, după ce conducerea Liceului de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” a hotărât că nu mai poate susține financiar unitatea școlară din cartierul Progresul. Inspectoratul Școlar a decis ca vechea școală nr.2 să fie „absorbită” de Colegiul Tehnic Transilvania Deva, deși primise oferta Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. Această hotărâre i-a înfuriat pe părinți, care au mers la ultima ședință de Consiliu Local și au reușit să îi convingă pe consilierii locali că decizia este pripită și necesită consultări și dezbateri ample în comunitate. Astfel, proiectul de hotărâre care prevedea noua structură a rețelei școlare pentru anul școlar viitor a căzut, toți aleșii locali abținându-se de la vot. 

Părinții însă nu sunt siguri că, pe viitor, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara nu va reveni cu această încercare de „absorbție” a vechii Școli Gimnaziale nr. 2 de către Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, cu atât mai mult cu cât inspectoratul a transmis deja ministerului rețeaua școlară pentru anul viitor, înainte de primi votul în Consiliul Local. Aceștiia au făcut un memoriu, atât către Primăria Deva, cât și către Inspectoratul Școlar, în care cer ca școala în care învață copiii lor să fie preluată de Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, care se află în proximitatea unității de învățământ. Oamenii susțin că această soluție ar fi cea mai naturală. 

Iată, mai jos, memoriul părinților, în integralitate: 

„Subsemnații, în calitate de reprezentanți legali ai elevilor din clasele primare 0 - 4 din cadru Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva care își desfășoara cursurile în clădirea situată pe strada Avram Iancu, vă depunem prezentul

                                    MEMORIU

prin care, referitor la propunerea de modificarea structurii Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva pentru anul 2019-2020, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

1. Noi, reprezentanții legali ai elevilor mai sus menționați, apreciem că elevii claselor primare 0-4 care își desfășoara cursurile în clădirea situată pe strada Avram Iancu ar trebui să rămână în componența Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva, motivat de faptul că este unitatea de învățământ la care am optat să înscriem elevii, după analizarea amănunțită și fundamentată a tuturor unităților de învătământ din municipiu.

2. În situația în care, urmare a evaluărilor, veți considera că nu mai este posibil să rămână clădirea situată pe strada Avram Iancu în componența Liceului Arte “Sigismund Toduţă”, solicităm să luați în considerare ca această clădire să intre în componența Colegiului Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva, din următoarele considerente:

2.1. Colegiul National Pedagogic Regina Maria Deva ofera stabilitate si continuitate pe tot parcursul educational( de la clasa pregatitoare pana la clasa a XII-a ), evitandu-se astfel riscul de a deveni noi si copiii nostri UN EXPERIMENT, din punct de vedere al faptului ca reteaua scolara se reorganizeaza anual, astfel incat daca anul urmator Liceul Tehnologic Transilvania se dovedeste a nu fi o optiune benefica, clasele din cladirea scolii de pe strada Avram Iancu nr.21, vor fi arondate altei scoli, incercandu-se astfel UN ALT EXPERIMENT, ceea ce poate deveni o trauma pentru noi si copiii nostri deoarece NU SUNTEM COBAI.

2.2. Colegiului Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva este, din punct de vedere al circumscripției școlare, în proximitatea locuințelor elevilor, fiind un criteriu prevăzut în Metodologia de înscriere a copiilor în ciclul primar (Anexa 2 la Ordinul nr. 3242/2018)

2.3. Începând cu anul școlar 2019-2020, cursurile elevilor din clasele IX-XII ai Colegiului Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva se vor defășura în clădirea situată pe strada Avram Iancu, la etajul al doilea, pentru o perioadă de minim 2 ani.

2.4. Colegiului Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva este o unitate de învățământ cu o bună reputație atât din punct de vedere al personalului didactic, cât și din punct de vedere al rezultatelor elevilor, aceștia având rezultate foarte bune la evaluările naționale, la examenul de capacitate și la examenul de bacalaureat.

2.5 În urma restructurarii retelei scolare prin fuzionarea prin diviziune cu Liceul Tehnologic Transilvania Deva , cadrele didactice pe care noi le-am ales pentru a fi îndrumătorii copiilor noştri în primii ani de şcoală exista riscul de a fi înlocuite cu alte cadre didactice, ceea ce ar dăuna sănătății psiho-emoționale a copiilor.

Necesitate de continuitate a procesului didactic cu acelaşi învăţător este atât un drept al elevului, cât şi ca un factor de stabilitate psiho-emotional în procesul de formare al acestuia.

Dacă acest proces de continuitate şi de schimbare a modelului educaţional şi vocațional reprezentat de învăţătorul cu care elevul este în prezent la clasa, cu un alt învăţător care aduce alt model educaţional, elevul suferă o trauma psiho-emotionala cu repercursiuni în timp.

Aceste repercursiuni se pot exemplifica sub forma de:

tulburări de comportament cu tulburări în sfera ataşamentului,

tulburări de atenţie ,

tulburări cognitive, chiar cu o încetinire a procesului de învăţare şi relaţionare, rezultatul va fi un elev care nu va vrea să mai meargă la şcoală pentru că nu mai regăseşte figura de ataşament, modelul educaţional şi de confort psiho-emoțional, un elev retras care va învăţa greu, se va acomoda cu greutate la schimbare, va învăţa cu dificultate dupa un alt stil, va fi timid si timorat, cu frică, nu se va pute concentra.

în sfera emoţională va fi un elev nesigur care va trai cu senzaţia că este vina sa ca domnul sau doamna învăţătoare a plecat de la clasa din vina lui/lor.

Solicităm că în momentul analizării situației clădirii de pe strada Avram Iancu să aveți în vedere prevederile următoarelor acte normative:

- Legea nr. 272/2004 republicată,

- Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil

- Ordinului MEN nr. 3242/2008,

- Ordinul MEN nr. 5235/2018,

- Constituția României

Anexat prezentului găsiţi tabelul cu semnăturile reprezentanților legali ai elevilor din clasele menţionate.

Cu deosebită considerație,
Reprezentanții legali ai elevilor”

De cealaltă parte, tot haosul creat de Inspectoratul Școlar cu decizia de preluare a Școlii Gimnaziale nr.2 de către Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva, a adus o stare de nervozitate și în rândul părinților care au copiii în claselor 0-4, de la Liceul de Muuzică și Arte Plastice, de pe strada Ciprian Porumbescu. Și aceștia au făcut un memoriu, pe care l-au adresat atât Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, dar și primarului Florin Oancea.

După decizia luată de consilierii locali de a nu aproba noua rețea școlară, așa cum fusese stabilită de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, reprezentanții IȘJ au declarat că anul viitor structura va rămâne ca și până acum. Totuși, astăzi, la ora 14, va avea loc o nouă ședință cu privire la acest subiect. Rămâne de văzut ce se va întâmpla și dacă dorința expresă a părinților - și anume ca școală lor să fie preluată de Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” - va fi respectată de către Inspectoratul Școlar Județean.

 

 

 

 

Adauga comentariu