O nouă rundă de „negocieri” între părinți și autorități locale. Care-i motivul real pentru închiderea Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Deva

O nouă întâlnire a părinților și profesorilor de la gimnaziul „A. Șaguna” din Deva cu autoritățile locale, pe tema închiderii școlii, a avut loc ieri. Viceprimarul Gabriel Ilieș a fost cel care a mers să discute cu părinții și să le comunice unde își vor desfășura elevii cursurile.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, Primăria Municipiului Deva a anunțat că elevii de la „A. Șaguna” vor fi mutați la altă școală din oraș, iar cei din clasele V – VII vor face cursuri după-amiaza. Decizie care i-a revoltat pe părinți. Autoritățile locale au explicat că școala din Gojdu se închide, deoarece intră în reparații capitale pe un proiect finanțat din bani europeni.

CITEȘTE AICI: (VIDEO) Revoltă a părinților și profesorilor de la „Andrei Șaguna”, din cauza cursurilor organizate după-amiaza. Conducerea Primăriei DEVA, de neclintit în fața nemulțumirilor exprimate de către oameni

„Față de săptămâna trecută, când am avut o altă întâlnire cu părinții și cadrele didactice de la Șaguna, a mai rămas să identificăm încă șase săli de clasă pentru ca elevii să poată desfășura cursurile dimineața. Aceste săli au fost identificate la fosta unitate școlară din Viile Noi. În acest caz, domnul primar Florin Nicolae Oancea a depus un Proiect de Hotărâre de Consiliul Local pentru ca acel spațiu să fie pus la dispoziția elevilor de la Șaguna”, a declarat Gabriel Ilieș.

Școala „A. Șaguna” se închide pentru renovare, în condițiile în care, contractul pentru execuția lucrărilor nu a fost semnat. Primăria Municipiului Deva a organizat o licitație pentru atribuirea contractului, licitație la care nu s-a înscris niciun constructor. Prin urmare, procedura a fost reluată.

Conform datelor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări este ÎN DESFĂȘURARE (foto jos).

La licitație s-au depus patru oferte din partea firmelor și asocierilor de firme PROSERV SA, PAVAJ GRUP, COMSID TEHNOSTEEL/MTD SIMPLU CONSTRUCT (asociere), ORION REBECA/CAMPEADOR (asociere). Depunerea ofertelor s-a încheiat în 14 iulie.

Abia în data de 8 noiembrie (foto), ofertele vor fi evaluate tehnic și financiar. Așadar, semnarea contractului de execuție a lucrărilor se va face, cel mai devreme, la începutul iernii. Data la care vor începe efectiv, nu este cunoscută. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Municipiului Deva, inclusiv viceprimarul Gabriel Ilieș vorbesc despre „un grafic de lucrări sau al licitației (nu e clar) care este respectat” și despre timpul necesar „organizării de șantier”, motiv pentru care „școala trebuie să fie închisă”, iar „elevii strămutați”. În anunțul de licitație publică, există și un „grafic de execuție” a lucrărilor, însă rubricile sunt goale, nefiind stabilite termene. Un lucru logic, de altfel. 

Unitatea de învățământ are două corpuri de clădire, situate la distanță unul de celălalt. În consecință, părinții și profesorii au cerut ca lucrările să se desfășoare în etape, pe câte o clădire. Din partea primăriei li s-a explicat că acest lucru nu este posibil, din cauză că „s-a stabilit un grafic” iar „amplasamentul trebuie predat constructorului integral”(?!).

În fapt, gimnaziul nu are încălzire, ceea ce ne face să concluzionăm că pretextul invocat de autoritățile locale pentru închiderea școlii este fals. Motivul real este lipsa căldurii.

PĂRINȚII S-AU OFERIT SĂ CUMPERE SURSA DE ÎNCĂLZIRE

Părinții de la „A. Șaguna” s-au oferit să cumpere pe banii lor sisteme de încălzire, numai ca elevii să fie lăsați să-și desfășoare cursurile în program normal și fără a fi duși la alte unități de învățământ. Propunerea, însă, nu le-a fost acceptată.

„Le-am spus că sursa de căldură vrem să o cumpărăm noi. Ceea ce montează în interior nu ne interesează. În total, ne-ar costa 50.000 de lei. Avem două oferte de prețuri (foto jos) și garanția părinților că noi o plătim. Doar să lase copiii în școală. Dacă ați văzut proiectul, veți constata că nu există nicio îngrădire ca lucrările să se facă în etape. Proiectul tehnic pe care primăria l-a făcut, era pe centrale pe gaz. Ca să nu pierdem timp cu licitația, acele centrale vrem noi să le donăm. Ceea ce ține de partea tehnică, centralele pe gaz inclusiv automatizările, le plătim noi. Ele costă 50.000 de lei. Proiectul tehnic rezultă în urma unui audit energetic. Pe acel proiect donăm noi echipamentul”, a explicat Alin Budulan, părintele unui elev de la „A. Șaguna”.

Propunerea părinților vine, în contextul în care, sursa de încălzire pentru clădirile gimnaziului nu a fost prinsă pentru finanțare în proiectul din bani europeni. Soluția de încălzire a școlii, din proiectul tehnic publicat pe SEAP, este branșarea la sistemul public de termoficare de la Termocentrala Mintia (foto jos). Deoarece termocentrala a fost închisă, primăria a alocat finanțare pentru centrale pe gaz, într-un proiect separat de cel de renovare a clădirilor gimnaziului din Gojdu.

Trebuie de precizat că, în Deva dar și în alte orașe din județ, sunt în curs de implementare proiecte similare pe finanțare europeană, dar nicio instituție de învățământ sau medicală nu a fost închisă în totalitate. 

Ieri, după întâlnirea cu părinții, Primăria Municipiului Deva a transmis un comunicat, în care a anunțat că toți elevii de la „A. Șaguna” vor desfășura cursurile dimineața. Totodată, au fost indicate școlile la care copiii vor fi transferați. 

Redăm mai jos comunicatul Primăriei Municipiului Deva: 

În anul școlar 2021-2022, TOȚI elevii de la Școala Gimnazială ,,Andrei Șaguna” își vor desfășura cursurile dimineața!
[ℹ️] Școala Gimnazială ,,Andrei Șaguna” va intra în reabilitare și modernizare, pe fonduri europene, ceea ce impune redistribuirea elevilor în alte spații destinate procesului de învățământ.
[❗️] În urma demersurilor întreprinse de Primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a fost identificată varianta (dorită de profesori și de părinți) ca TOȚI elevii Școlii Gimnaziale ”Andrei Șaguna” și copiii din grupele de grădiniță să își desfășoare cursurile dimineața.
[🟡] Astfel, elevii claselor I-VIII de la ”Andrei Șaguna” și copiii din grupele de grădiniță vor fi repartizați la cele patru unități de învățământ din Deva care au săli de clasă disponibile, respectiv:
[✅] Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță”- clădirea din cartierul Progresul
[✅] Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”
[✅] Liceul Teoretic ”Teglas Gabor”
[✅] Școala Primară din cartierul Viile Noi
[📌] Modul de repartizare a elevilor din clasele I – VIII și a copiilor din grupele de grădiniță ale Școlii Gimnaziale ,,Andrei Șaguna” va fi stabilit de către conducerea școlii.
[✔️] În ședința de Consiliu Local din 27 iulie 2021 se va supune aprobării consilierilor locali abrogarea HCL 418/2020, astfel încât Școala Primară Viile Noi să redevină unitate de învățământ de stat, în administrarea Primăriei Municipiului Deva.
[🔴] Primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, le mulțumește părinților, cadrelor didactice și Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru înțelegere și colaborare.
[☀️] Este un efort comun pentru ca generațiile următoare de elevi să învețe în școli reabilitate și modernizate, la standarde europene.

Adauga comentariu