Nunu Brilinsky, „minge de ping-pong” între PNL și PSD

Vladimir Brilinsky, fostul administrator al Sarmizegetusei Regia, s-a transformat în „minge de ping-pong” între PSD și PNL. În aproape o oră în urmă, Partidul Național Liberal transmitea, la mai mult de o săptămână de la anunțul public despre demisia din funcție al lui Brilinsky, un comunicat de presă prin care ataca PSD. 

„Asistăm, în ultima perioadă, la un asalt constant și extrem de agresiv al actualei puteri îndreptat către adevăratele valori ale României. Sunt agresate și îndepărtate, structuri incomode, persoane verticale care deranjează parcursul trasat de jalnicul program de guvernare. Nu contează cine sau ce. Contează doar înlăturarea oricăror obstacole din calea pe care a pornit actuala și efemera putere. La nivel județean respectarea liniei de partid a devenit un mod de viață. Sunt dați la o parte oameni valoroși, care, de-a lungul timpului, dincolo de barierele politicii, și-au pus la dispoziția comunității întreaga capacitate de muncă, pentru mai bine, mai frumos și mai eficient. Au fost obligaţi să plece din administrație oameni valoroși, pentru a fi înlocuiţi cu membrii PSD. Mai nou, Vladimir Brilinsky, a fost obligat să plece din postul de administrator al Sarmisegetuzei Regia, pentru a fi înlocuit cu preşedintele PSD Orăştioara de Sus. Ne întrebăm cum este posibil să dai cu piciorul unor astfel de oameni și să nu faci totul pentru a-i reține și folosi în beneficiul comunității? Acești oameni care chiar au dorit să facă ceva, au demonstrat că perseverența și curajul pot să miște lucruri aparent înlemnite în nepăsare. Credem că este o inconștiență crasă să te dispensezi de un om care și-a dedicat întreaga viață cauzei cetăților dacice și a reușit să aducă Sarmizegetusa de la stadiul de junglă a nimănui, la statutul de parc istoric vizitabil în normalitate, un om care a devenit un brand nu numai al acelor locuri dar și unul de nivel național”, se arată în comunicatul PNL Hunedoara.

Comunicatul semnat de deputatul Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, a reamintit în document și unul dintre motivele invocate de Nunu Brilinsky pentru „ruperea” dintre el și conducerea Consiliului Județean.

„Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs, să afli că un vicepreședinte de consiliu județean poate să sancționeze pe cineva pentru că (cităm) dă like-uri la peneliști. Sancționarea și cu alte ocazii a opiniilor exprimate liber, într-o țară liberă, reprezintă o mostră de infantilism care credem că ar trebui sancționată. Chiar dacă ne măgulește să primim like-uri de la oameni de talia lui Vladimir Brilinsky, conștienți de gravitatea deciziilor luate, nu putem să dăm like actualei conduceri politice a județului nostru”. 

Bătaie politică, în comunicate de presă

Replica PSD nu a întârziat să apară. La câteva minute după apariția comunicatului PNL, deputatul social-democrat Laurențiu Nistor transmitea și el un comunicat de presă.

„Președintele PNL Hunedoara, domnul Lucian Heiuș, este foarte îngrijorat. Nu de soarta hunedorenilor, ci de situația personală a unui prieten - Vladimir Brilinsky. Dacă ar fi fost în mod real preocupat de ceea ce se întâmplă în județul Hunedoara, ar fi reacționat în momentul în care amicul său a ridicat o construcție ilegală în sit-ul UNESCO Sarmisegetuza Regia. Nu a avut nicio reacție la acel moment. Acum însă, președintele PNL reproșează că Vladimir Brilinsky ”a fost dat la o parte” de la conducerea Sarmisegetuzei Regia. Nu, domnule Heiuș, Vladimir Brilinsky nu a fost dat afară, ci a plecat în momentul în care Direcția de Cultură a cerut demolarea construcției ilegale pe care a ridicat-o într-un sit UNESCO.

Știu că ”aceste amănunte” nu sunt importante pentru dumneavoastră. Este mai importantă prietenia dumneavoastră cu cel care vă manageriază postul de radio din Orăștie. Și da, vorbim de același domn Vladimir Brilinsky. Vă asigur, domnule Heiuș, că eu nu am timp de astfel de amănunte. Cum ar fi like-urile de pe Facebook ale prietenului dumneavoastră pe care susține că i le-am fi monitorizat. Nu am timp de copilării și nici nu pot interveni în visurile domnului Brilinski că ar fi atât de important încât să fie monitorizat vreodată de mine. Am treburi mult mai importante decât să număr like-uri pe Facebook. Nu am cerut niciodată măsuri în cazul lui Brilinsky legat de acest aspect, așa cum și domnul Sorin Vasilescu vă poate confirma și a făcut-o deja. 
 
Altfel, este problema dumneavoastră ce angajați aveți, ce prietenii aveți, dar nu le implicați în problemele reale ale județului. Chestiunile private ale dumneavoastră, cum ar fi prietenia cu domnul Brilinsky, nu-i interesează pe hunedoreni.
În rest, rolul Opoziției ar trebui să fie cu totul altul decât acela de a-și proteja prietenii care se lamentează după ce o comit grav profesional. Dar este strict problema dumneavoastră ce alegeți să faceți din poziția de lider al Opoziției hunedorene”, i-a transmis Nistor lui Heiuș.
 
Care e realitatea cu privire la „construcția” de la Sarmis Regia
 
Imediat după ce Nunu Brilinsky și-a anunțat demisia, vicepreședintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu spunea că toate tensiunile apăruseră între el și administratorul Sarmis Regia în urma unei construcții „ilegale” pe care Nunu Brilinsky ar fi făcut-o. 
 
„Referitor la construcția ilegală, la care face referire vicepreședintele Vasilescu, ea nu este mărul discordiei ci picătura care a umplut paharul. Atunci când, din crasă incompetență și cu rea intenție, reprezentanta Direcției de cultură a elaborat documentul constatator, domnul Vasilescu avea cunoștință de acel amplasament și chiar îl văzuse, fără să fi avut vreo reacție. În realitate acolo nu a existat nicio construcție, conform dicționarului limbii române, ci un simplu acoperiș, susținut de șase pari. Din carton gudronat, cumpărat din banii proprii, fără pereți laterali, fără fundație, și mobil, amplasat discret, la limita pădurii. În raport se scria, mincinos, că s-a ridicat o construcție neautorizată, cu acoperiș de tablă. Când o marionetă de la București, din minister, citește așa ceva într-un birou își închipuie, ca toți ceilalți, o casă cu pereți, cu fundație, cu acoperiș de tablă ondulată, ridicată în sit. Total eronat. Exceptând precaritatea profesională, demonstrată în atâtea ocazii, a celor de la Direcția de cultură, îi reproșez vicepreședintelui Vasilescu faptul că nu a știut și nu a vrut să se bată pentru acel acoperiș, așa cum, în ultimii cinci ani, ne-am bătut pentru amplasarea altor obiective, mobile și provizorii, semne ale unui turism civilizat în vârf de munte. Am ridicat acel acoperiș pentru că în acea perioadă căderile masive de ploaie au afectat grav integritatea unor turiști care nu au beneficiat de niciun loc de refugiu. Din păcate, dacă o lege de patrimoniu prevede reguli stricte, un cumul de alte legi te obligă la protecția turiștilor într-un loc administrat. La fel ca și în cazul conflictului dintre monumente și vegetație”, a susținut, printr-un drept la replică Nunu Brilinsky.
 Sursa foto: facebook/Brilinsky Vladimir
 

Adauga comentariu