Numiri controversate de directori de școli. Soția liderului USR BRAD, Raul Florin Matei, la conducerea unui gimnaziu, printr-o excepție de la regulă. „E adevărat că la examenul de titularizare a primit nota 2,65?”

Aproximativ 100 de unități de învățământ din județ au directori noi. Aceștia au fost numiți în funcție în locul directorilor ale căror mandate au expirat în data de 9 ianuarie. 

Mai multe numiri de directori ai școlilor din județ au iscat controverse. Printre acestea se numără și desemnarea la conducerea Școlii Gimnaziale „Horia, Cloșca și Crișan” din Brad a soției consilierului local al USR Raul Florin Matei. 

Înainte ca Ana Maria Matei să devină, oficial, director al școlii din Brad, au existat voci în mediul on-line care susțineau că Raul Florin Matei negociază funcția de director pentru soția sa.

Mai mult de atât, soția liderului local al USR nu îndeplinește una dintre condițiile cerute de Metodologia de numire în funcțiile de director și director adjunct ai instituțiilor de învățământ. Ana Maria Matei nu este membră în Corpul Național al Experților în Management Educațional (CNEME), fiind desemnată pe post printr-o excepție de la regulă. 

Raul Florin Matei neagă că numirea soției sale la conducerea școlii este rezultatul unor negocieri. 

„Controversele acestea vin din partea unor oameni care, probabil, cu așa ceva s-au ocupat până acum, cu negocieri. Nu este în caracterul meu să negociez. Nu sunt de acord cu această variantă. Soția mea a depus un dosar și a fost o selecție de dosare. Știți foarte clar că, numirea ei pe post este până la organizarea concursului pentru funcțiile de director și director adjunct. În urma selecției dosarelor, a aflat că a este numită pe acea funcție”, a declarat Raul Florin Matei pentru Ziar de Hunedoara.  

Acesta a mai spus că soția sa nu face parte din CNEMNE, dar are un master în Management Educațional (?!). 

„Nu face parte din acel registru, dar are master în Management Educațional. Această analiză a dosarelor nu am făcut-o noi. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a făcut selecția. Dacă, într-adevăr, acea condiție era eliminatorie, nici nu putea să depună dosarul. Drept urmare, nu cred că ar face careva o ilegalitate atât de evidentă și de crasă, să accepte un dosar care nu respectă acele cerințe”, a spus consilierul local USR. 

Inspectorul școlar general adjunct al județului Hunedoara, profesoara Iolanda Iacob, a explicat că, de fapt, legea permite numirea în funcția de director și a cadrelor didactice care nu fac parte din CNMENE. 

„Există și articolul 26 din Metodologie, care permite și celor care nu sunt în corpul de experți în management educațional să ocupe o funcție de conducere. Conform Metodologiei pot să participe la selecția de dosare și pot fi și numiți. Aici nu discutăm despre un concurs ci despre o numire. Noi am avut o posibilitate de a analiza acel CV (n. r. CV-ul prof. Ana Maria Matei), pentru a avea câteva informații în plus despre persoana respectivă”, a explicat Iolanda Iacob. 

Metodologia la care a făcut referire inspectorul școlar general adjunct are, la art. 26, un cu totul alt conținut, decât modul în care pot fi numiți în funcție directorii de școli. Următorul articol, însă, face lumină în acest caz. La alineatul (3) se precizează că în funcțiile de director pot fi numite cadrele didactice, membre ale CNEMNE. 

„(3) Cadrele didactice titulare în unități de învățământ particular acreditate, membre ale corpului național de experți în managementul educațional, pot fi numite, prin detașare în interesul învățământului, în funcții de director sau de director adjunct la unități de învățământ preuniversitar de stat, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar. În mod similar, cadrele didactice titulare în învățământul de stat, membre ale corpului național de experți în managementul educațional, pot fi numite, prin detașare în interesul învățământului, în funcții de director sau de director adjunct la unități de învățământ preuniversitar particular autorizate/acreditate, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar.”

Însă, în lipsa cadrelor didactice care au o astfel de calificare, se poate face o excepție de la această regulă (art. 27, alin (4)). Mai exact, pot fi numiți directori de școli, profesori care nu sunt membri ai CNEMNE, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar județean. 

„(4) În funcție de interesul învățământului, în lipsa cadrelor didactice membre ale corpului național de experți în managementul educațional, inspectorul școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate, poate numi prin detașare în interesul învățământului, în funcții de director sau de director adjunct la unități de învățământ preuniversitar, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, și cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar care nu sunt membre ale corpului național de experți în managementul educațional.”

Quod erat demonstrandum! Dacă numirea în funcția de director a profesoarei Ana Maria Matei s-a făcut conform textului legii, atunci soțul ei a spus, cel puțin, un neadevăr. Cum că, aceasta a aflat că a ajuns pe post, în urma selecției dosarelor, deși legea prevede existența unui acord scris din partea viitorului director pentru ocuparea funcției. 

De precizat este faptul că, nu știm, deocamdată, dacă pentru postul de director al școlii din Brad s-au înscris mai mulți candidați sau doar profesoara Ana Maria Matei. Reprezentanții IȘJ Hunedoara nu au comunicat această informație, prevalându-se de faptul că sunt date cu caracter personal. Cert este faptul că, fostul director al Școlii Gimnaziale „Horia, Cloșca și Crișan”, prof. Angela Suciu, figurează în Registrul Naţional al Experţilor în Management Educaţional. De asemenea, mai sunt și alte cadre didactie din unitatea de învățământ care fac parte din acest registru. 

Pe lângă controversele apărute pe tema numirii în funcție, brădeanul Voicu Ienci, fost coleg de partid (Partidul Noua Republică) cu Raul Florin Matei, vine cu o serie de dezvăluiri sub fomrăă de întrebări, despre cariera profesională a proaspătului director Ana Maria Matei. Voicu Ienci întreabă dacă aceasta a primit nota 2,65 la examenul de titularizare și ridică semne de întrebare cu privire la moralitatea întregului demers prin care a devenit director. 

„Draga Raul Florin Matei,
Astăzi ești consilier local, președinte de organizație politică locală, iar soția ta, doamna profesoară Ana Maria Matei este proaspăt numită directoare la HCC. Coincidența, că la guvernare e USR, e nefastă și creatoare de suspiciuni.
Ai promis să faci o altfel de politică, bazată pe cinste, competență și transparență. Sunt unul dintre cei care plătesc impozite administrației, pe care și tu o reprezinți. Asta te obliga să fii transparent și să răspunzi cu onestitate acestor întrebări de bun simț:
1. E adevărat că la examenul de titularizare din 2014, Matei Ana Maria a primit nota 2,65?
2. Care au fost condițiile de titularizare a soției tale la HCC, ce s-a întâmplat în Consiliul de Administrație al școlii și pe baza cărei note s-a făcut titularizarea?
3. Câte reclamații ați făcut împreună la IȘJ și alte instituții de-a lungul timpului, unele împotriva unor actuali subalterni ai dumneaei?
4. Care este experiența manageriala a doamnei Ana Maria Matei?
5. Consideri potrivită și morală numirea într-un post de director de școală, chiar cu titlu de interimar, a unei persoane, care nu este membră a corpului național de experți în management educațional?
6. Este adevărat că doamna profesoară Ana Maria Matei a primit doar calificativul "bine" la finalul anului scolar 2014-2015?
7. Care au fost criteriile promovării în funcție pe bază de dosar și cum au fost îndeplinite de către doamna profesoară?
În campania electorală ți-am pus și alte întrebări. Pot să îți înțeleg rațiunile momentului și stânjeneala unui răspuns. Acum nu mai e vorba de politică și imagine, ci de bani publici si viitorul unor copii.
Nu ne lăsa în incertitudini și neclarități. Deocamdată știm doar că triunghiul echilateral poate fi dreptunghic (!) și că HCC va avea hartie igienică suficienta.”, a scris Voicu Ienci pe o rețea de socializare. 

În completarea celor chestionate de brădeanul Voicu Ienci, facem trimitere, din nou, la Metodologia de Numire în funcțiile de director și director adjunct. Mai precis, la art.27, alin. (5) se menționează că managementul școlilor, până la organizarea unui concurs, trebuie asigurat de „cadre didactice care se disting prin calități profesionale, manageriale și morale.”

Adauga comentariu