Nu s-a schimbat nimic. Spitalul Municipal Hunedoara rămâne „spital Covid”, fără o reglementare a activității medicilor cu diverse specializări

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” rămâne spital „Covid”, așa cum a decis Ministerul Sănătății, prin Ordinul nr. 2007/2020 publicat în data de 19 noiembrie, în Monitorul Oficial. Asta, în condițiile în care, a existat o opoziție față de decizia menționată din partea locuitorilor municipiului, iar medicii nu au o reglementare clară privind activitatea pe care urmează să o desfășoare.

Spitalul din Hunedoara are o adresabilitate de aproape 100.000 de persoane, aici incluzând locuitorii municipiului, precum și pe cei din satele din Ținutul Pădurenilor. După decizia de a fi transformat în spital „Covid”, pacienții care vor avea nevoie de servicii medicale, vor trebui să apeleze la alte spitale din județ. 

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a avut o întâlnire cu reprezentanții spitalului din Hunedoara. Acesta a afirmat că va face tot posibilul ca hunedorenii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, apreciind pozitiv activitatea unității medicale. 

„Ca prefect, monitorizez în fiecare secundă tot ceea ce se întâmplă în judeţul Hunedoara. Fac tot posibilul ca hunedorenii să aibă cele mai bune servicii medicale. 23 de spitale din ţară au fost declarate spital Covid, printre care și cel din Hunedoara. Avem nevoie să creştem numărul locurilor pentru bolnavii Covid. A crescut considerabil numărul îmbolnăvirilor în judeţ. Sunt înregistrate în medie, pe zi, 198 de noi cazuri de bolnavi cu noul coronavirus și mor 7 hunedoreni, în medie, zilnic. A fost nevoie de noi măsuri. Declararea spitalului din Hunedoara ca spital care va trata doar bolnavii Covid nu a fost una alea­torie. Înţeleg că unii nu sunt de acord cu asta. Înţeleg şi că este campanie electorală şi unii fac declaraţii care nu sunt la locul lor. Nu voi lăsa pe nimeni ca în aceste momente să speculeze politic măsurile luate în lupta contra pandemiei. E nevoie de solida­ritate! Nu trebuie să ne învrăjbiţi unii pe alţii. Vom face tot posibilul ca hunedorenii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale. Orice decizie luată nu e a mea, ci este luată în urma unor analize ale specialiştilor”, a declarat prefectul județului Hunedoara. 

Managerul Spitalului Municipal Hunedoara, Radu Budae, a subliniat că sunt zeci de mii de oameni care apelează la serviciile instituției medicale, neavând o alternativă în acest sens, în zonă: „Spitalul este unul public și ne vom conforma deciziei. Totuși, trebuie să se înțeleagă că zeci de mii de oameni își pun speranțele în spitalul de la Hunedoara. Unde vor merge ei?”.

Directorul medical al Spitalului Municipal Hunedoara, medicul Bende Barna, a pus punctul pe „i”, atrăgând atenția că activitatea medicilor cu diverse specializări nu este reglementată în tratarea bolnavilor de Covid. Motiv pentru care, aceștia se află într-o culpă medicală, deoarece nu au competențe în tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2. 

„Cu 24 de specializări, cu 12 linii de gardă, cu 1.200 de angajaţi, consider că nu este cea mai bună soluţie ca spitalul să fie declarat Covid. Cu 24 de specializări, vom trata o singură boală. În plus, e nevoie de un ordin de ministru ca medicii care nu au acum competenţe să trateze bolnavii Covid să o primească. Pentru că în prezent suntem într-o culpă medicală, putem avea oricând un dosar penal din această cauză. Deci, de nouă luni de când avem pandemia asta, nu a fost dat un ordin prin care toţi medicii, in­diferent de specializare, să poată trata bolnavii Covid. Noi avem au făcut echipe mixte, astfel încât medicul specialist a făcut echipă cu cel care are specializarea necesară pentru tratarea bolnavilor Covid”, a explicat medicul Bende Barna.

Un alt aspect semnalat de reprezentanții unității medicale a fost situația de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), unde există o capacitate de a tarat șapte pacienți simultan, nicidecum 20, așa cum se preconizează. 

„De vineri, 27 noiembrie, cu infrastructura actuală, nu va putea manageria 20 de bolnavi Covid care au nevoie de intubaţie şi ventilaţie mecanică. Ce este peste această cifră, duce la oprirea instalaţiei de oxigen. Domnule prefect, trebuie să vă spun acest lucru. Se aşteaptă mult de la noi. În prezent, avem şapte pacienţi Covid la ATI. Să nu se aştepte nimeni ca din 27 noiembrie să vină 20 de pacienţi care au nevoie de ventilaţie şi intubaţie mecanică. Debitul mediu de oxigen este de 15 litri/minut, iar instalaţia spitalului poate un debit de 1,5-3 l.itri/minut. Ce se va întâmpla cu bolnavii care vin la Secţia de Dializă, care va funcţiona în continuare? Dacă unul dintre pacienţi face accident vascular, va avea nevoie de suport ATI. Ce vom face cu el? Ce vom face cu pacienţii de la Oncologie, care au nevoie de asistenţă ATI? Îi plimbăm la Deva?”, a conchis dr. Cătălin Vasiu, medic-șef al Secției de ATI.

La rândul său, șefa Secției de Obstetrică Ginecologie, medicul Melinda Mitranovici, a vorbit despre lipsa cadrului legal pentru cadrele medicale care nu au competențe în tratarea pacineților cu Covid: „Noi punem pacientul pe primul loc. Suntem în situaţia de a fi acuzaţi de malpraxis, unii medici nu avem voie, în prezent, să tratăm pacienţii Covid, deoarece nu avem specializarea necesară. Am reclamat acest lucru de opt luni şi nimic, nici un răspuns din partea celor care ar trebui să reglementeze această situație”.

Spitalul Municipal Hunedoara a fost declarat „spital Covid” în data de 19 noiembrie, în baza unui ordin al ministrului Sănătății. Sâmbătă, 21 noiembrie, zeci de hunedoreni au protestat împotriva acestei decizii, în fața Casei de Cultură din oraș. Oamenii au cerut ca spitalul să rămână deschis pentru pacienți cu toate afecțiunile, deoarece le va fi dificil să apeleze la o altă unitate medicală din județ. Conducerea spitalului a transmis că vor rămâne deschise secțiile de Dializă și Oncologie, precum și Policlinica. 

 

Adauga comentariu