Noutățile cu care vine „Start-up Nation 2018”. Ediția a doua a programului, lansată în județul Hunedoara

Programul „Start-up Nation 2018” a fost lansat astăzi, 16 noiembrie, la Deva, în prezența ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea. La sesiunea de comunicări au participat ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, parlamentari hunedoreni, primari și oameni de afaceri din județ. 
Programul din acest an vine cu câteva noutăți, comparativ cu cel din 2017, iar aplicația pentru depunerea proiectelor va fi activă din data de 1 Decembrie, a anunțat ministrul Oprea. 

„Spiritul antrerprenorial merită sărbătorit în Anul Centenarului, prin deschiderea aplicației «Start-up Nation 2018» la 1 Decembrie. Chiar dacă este într-o zi de sâmbătă, aplicația va fi deschisă 30 de zile, așa că avem suficient timp pentr a depune toate proiectele. Cred că în 2018 vom avea peste 30.000 de proiecte depuse. Există încredere la cei care doresc să aplice și să debuteze în afaceri, pentru că au văzut că în 2017 s-au întâmplat lucruri bune. Povestea de succes este o realitate astăzi în România, a celor care sunt în Clubul Start-up”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea. Acesta a mai arătat că în 2017, Start-up Nation a înregistrat rezultate foarte bune. Sunt 7.260 de firme active, din cele 8.444 care au încheiat contracte de finanțare, numărul cererilor de finanțare depuse ajungând la 20.000. În total, au fost create 21.000 de locuri de muncă. În județul Hunedoara, 130 de firme au obținut finanțare prin Start-up Nation 2017. 

În ceea ce privește noutățile, intervin câteva înlesniri pentru beneficiari, cum ar fi un avans de 30 la sută din alocarea nerambursabilă totală. Avansul va putea fi acontat imediat după semnarea contractului de finanţare și va putea fi folosit atât pentru achiziţii, cât şi pentru cheltuieli legate de salarii sau chirii. În plus, finanțarea totală va fi achitată în două tranșe, nu în trei așa cum a fost în 2017, suma pentru fiecare proiect fiind de 200.000 de lei. Pe lângă activitățile finanțate în 2017, au fost incluse și cele din sfera serviciilor, care vor avea același punctaj cu activitățile axate pe producție, din sectorul IT și din industriile creative. Sunt eligibile firmele înregistrate în anul 2017 la Registrul Comerțului, iar cererea de finanțare se depune on-line. Proiectele vor fi evaluate în baza unui program electronic, punctajul fiind alocat automat. 
Programul „Start-up Nation” presupune alocarea unei finanțări nerambursabile din partea statului pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și are ca scop crearea de locuri de muncă și dezvoltarea mediului de afaceri. Sesiunea de comunicări, la care antreprenorii au adresat întrebări despre program ministrului Oprea, s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului Județean Hundoara. Pe lângă „Start-up Nation”, ministrul Oprea a menționat și alte programe derulate de Guvern, menite să sprijine mediul de afaceri, printre care Femeia Antreprenor 2018 sau Programul de Internaționalizare a Afacerii 2018. 

Adauga comentariu