Noi dezvăluiri despre numirea directorilor de școli. Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara ține la secret rezultatele evaluării

Schimbările care s-au făcut la conducerea unor școli din județ continuă să ridice semne de întrebare. Un caz de acest gen este numirea directorului de la Școala Gimnazială „Horia, Cloșca și Crișan”. Profesoara Ana Maria Matei a ajuns pe post deși nu este membru al Corpului Național de Experți în Magement Educațional (CNEME), condiție obligatorie pentru a ocupa o funcție de conducere a unei instituții școlare. Într-adevăr, regula prevede și o excepție. În lipsa unui cadru didactic care să fie membru în CNEME, pot fi desemnați la conducerea școlilor profesori care nu au această calificare, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar județean și cu acordul scris al persoanei care urmează să fie numită în funcție. Ceea ce nu a fost cazul la școala din Brad. 

Pentru numirea noilor directori, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara a stabilit o procedură, conform prevederilor legale. Profesorii care doreau să ocupe funcția de director dintr-o școală trebuiau să depună un dosar care să cuprindă un CV și o scrisoare de intenție. Pentru postul de director al gimnaziului din Brad s-au înscris două cadre didactice, respectiv profesoara Ana Maria Matei, soția liderului USR Brad și fostul director, profesoara Angela Suciu. Deși doar profesoara Angela Suciu îndeplinea condițiile legale, prevăzute și în procedura IȘJ Hunedoara, pe post a fost numită Ana Maria Matei, care nu-i membră în CNEME. 

„Am citit articolul dvs, scriați că nu știți dacă a fost un alt candidat care și-a depus dosarul. Am fost eu, care eram în funcție și sunt membru al CNEME”, a declarat profesoara Angela Suciu.

Așadar, numirea directorului școlii din Brad nu avea nevoie de o excepție de la regulă, deoarece reprezentanții IȘJ Hunedoara aveau la dispoziție opțiunea candidatului care îndeplinea condițiile cerute de lege. Aceea de a fi membru al Corpului Național de Experți în Management Educațional. 

Grav este și faptul că, dosarele pretendenților la funcțiile de director au fost evaluate de o comisie a IȘJ Hunedoara, iar rezultatele nu au fost comunicate nici măcar candidaților. Reprezentanții inspectoratului s-au rezumat la a anunța câștigătorii funcțiilor. Însă, niciunde nu au fost publicate punctajele obținute de candidați în urma evaluarii.

„În momentul în care am depus dosarepe pe e-mail-ul IȘJ Hunedoara, după înregistrarea cererii, am primit un cod, pentru protecția datelor cu caracter personal. Fiecare cadru didactic a primit un cod. Pe rezultatele afișate apare doar codul persoanei desemnate pe funcția de director (foto jos). Conform procedurii, este declarat reușit la selecție, candidatul care a obținut cel mai mare punctaj. Or, prin afișarea acelor rezultate, nu s-a făcut dovada că doamna Ana Maria Matei  a avut punctaj mai mare decât al meu. Mai mult de atât, eu nu sunt trecută deloc. Ca și cum nu mi-aș fi depus dosarul sau nu am fost evaluată. (...) Rezultatele evaluării nu mi-au fost comunicate. De aceea am făcut o sesizare către IȘJ prin care am solicitat comunicarea rezultatului final, dar și punctajele pe fiecare probă în parte. Și, să-mi facă dovada că doamna Matei, care a fost numită director are punctajul mai mare decât mine. Nu are cum să-l aibă. Măcar să fi scris în dreptul meu «respins», dar să nu apărem deloc, e posibil așa ceva?”, întreabă retoric profesoara Angela Suciu, fost director al Gimnaziului „Horia, Cloșca și Crișan”. 

Profesoara Angela Suciu a mai precizat că mandatul de director l-a obținut în 2016, în urma concurusului organizat de Ministerul Educației din Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș. 

De la reprezentanții IȘJ Hunedoara nu am reușit să aflăm de ce nu au fost publicate rezultatele evaluării dosarelor fiecărui candidat. Singura explicație a fost că rezultatele nu s-au afișat nominal, din motiv de protecție a datelor personale (?!).

„Dintre cele 102 funcții de conducere vacantate ca urmare a încetării contractelor de management, în urma desfășurării selecției, pentru 70, cadrele didactice care au îndeplinit funcțiile de director/director adjunct anterior datei de 9 ianuarie 2021, au fost reconfirmate pentru aceste funcții. Un număr de 9 directori cărora le-a încetat contractul de management nu și-au exprimat intenția de a mai participa la selecție pentru îndeplinirea acestor funcții, iar 6 dintre cadrele didactice care s-au înscris în vederea selecției și-au exprimat opțiunea de a ocupa funcții de conducere în alte unități de învățământ decât cele cele în care erau titulari”, se arată în comunicat. 

Comunicatul IȘJ Hunedoara conține, cel puțin, un neadevăr. Mai exact, în comunicat se precizează că la procedura de evaluare a existat un singur caz, unde pentru funcția de director s-au înscris doi candidați, fiind desemnat pe post cadrul didactic care nu este membru al CNEME, dar a obținut punctajul mai mare. În realitate, au existat minimum două situații de acest gen. Cea de la școala din Brad, dar și la o școală din Vulcan a existat un caz asemănător. 

Citește și: Numiri controversate de directori de școli. Soția liderului USR BRAD, Raul Florin Matei, la conducerea unui gimnaziu, printr-o excepție de la regulă. „E adevărat că la examenul de titularizare a primit nota 2,65?”

Adauga comentariu