NEWS ALERT. Salariații de la Termocentrala Mintia pregătesc o demisie în bloc. Șefii unității, întâmpinați cu spatele de către angajați. „Protestul este individual, nu este girat sau organizat de sindicat!” (VIDEO)

Lipsa unei reacții din partea guvernanților la protestul angajaților de la Termocentrala Mintia i-a determinat pe aceștia din urmă la o decizie radicală. Câteva zeci de salariați se pregătesc să demisioneze în bloc. Aceștia au strâns liste de semnături și sunt hotărâți să meargă până la capăt.

„S-au strâns tabele cu semnături, cu nume, prenume, funcție. Au semnat aproximativ 50 de colegi. (...) S-a vehiculat de către domnul Oancea că angajații de la Mintia au salarii de 3.500 - 5.500 de lei, ceea ce este neadevărat. S-a înțeles greșit, pentru că salariile la muncitorime nu sunt de la 3.500 în sus. Astfel de salarii au șefii. Salariile muncitorilor de la Mintia sunt între 1.500 - 2.000 de lei. Cei care primesc mai mult de 1.500 de lei sunt muncitorii care lucrează în ture de noapte și în week-enduri. Am avut coleg care lua salariu de 1.500 de lei, a demisionat și s-a angajat în construcții pe salariu de 2.800 de lei. (...) Trebuie să menționez ca să se audă bine: protestul este individual, nu este girat sau organizat de sindicat. Niciun lider de sindicat nu se află printre noi! Sîntem noi de capul nostru! Eu, personal, sunt din libere!”, a precizat Marcel Banu, angajat al Termocentralei Mintia. 

Reamintim că protestul angajaților de la termocentrală a fost declanșat în 7 septembrie, din cauza restanțelor acumulate la anumite drepturi salariale, dar și a lipsei cărbunelui. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, în subordinea căruia se află unitatea de la Mintia, a dat în judecată sindicatul care îi reprezenta pe salariați, pe motiv că greva ar fi ilegală. Tribunalul Hunedoara a admis acțiunea CEH și a declarat ilegală greva energeticienilor, reprezentați de Sindicatul „Solidaritate” Hunedoara.  

De ieri, salariații de la Mintia continuă greva pe cont propriu, fără a fi reprezentați de sindicat, dată fiind decizia instanței. Astăzi, când directorul CEH, Samuel Dioane, și administratorul special al CEH, Cristian Roșu, au venit la termocentrală, au fost întâmpinați cu spatele de către angajați, în semn de protest pentru lipsa dialogului între salariați și conducerea unității. Termocentrala de la Mintia, parte a CEH, se află în coordonarea Ministerului Energiei. 

La plecare, administratorul special al CEH, Cristian Roșu, a incercat să dialogheze cu protestatarii, pentru a-i convinge să renunțe la protest, dar fără niciun succes. Roșu a încercat să le explice salariaților că societatea se află în insolvență, replica angajaților fiind „doar pentru unii!”. 

Adauga comentariu