NEWS ALERT. Protest spontan la Termocentrala Mintia și un nou ultimatum! Energeticienii se pregătesc de închiderea definitivă a unității (VIDEO)

Angajații Termocentralei Mintia au declanșat un protest spontan, în această dimineață. Energeticienii cer măsuri urgente pentru funcționarea în bune condiții a unității sau închiderea definitivă a acesteea. Cel mai probabil, termocentrala va fi oprită astăzi, până la ora 11.00. 

Protestul a fost declanșat din cauza lipsei cărbunelui și a faptului că termocentrala funcționează de câteva luni în regim de avarie, dar și din cauză că angajații au restanțe la drepturile salariale de cinci luni. 

Angajații termocentralei se pregătest să predea, în mod simbolic, cheia de închidere a unității. 

Toate aceste nemulțumiri au fost transmise premierului României și ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin intermediul unei scrisori deschise, pe care o redăm mai jos: 

Domnului Ludovic Orban - Prim-ministru al României, 

Spre știință:

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

- Domnului Ministru - Virgil-Daniel Popescu

Sindicatul «Solidaritatea» Hunedoara constituit în baza Sentinței Civile nr. 1169/2016 executorie, la solicitarea salariaţiilor din cadrul Termocentralei Mintia, aflaţi în manifestare spontană în data de 18.08.2020, pentru neplata unor drepturi de natura salarială restante de 5 luni (nerespectarea contractului individual de muncă şi contractului colectiv de muncă), vă solicităm prezenţa domnule prim-ministru, împreună cu domnul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la termocentrala Mintia pentru a rezolva următoarele revendicări:

- plata restanţelor de natură salarială neachitate în ultimele 5 luni către angajaţii Complexului Energetic Hunedoara;

- un program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A.) prin care să se asigure securitatea energetică a României în vestul ţării, respectiv siguranţa locurilor de muncă;

- în urma reorganizării Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A., în situaţia dării în plată a termocentralei Mintia, aceasta să fie transferată ca un întreg (cu toate grupurile energetice);

- în lipsa unui program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A.), vă solicităm asumarea de către dumneavoastră domnule prim-ministru şi a partidului pe care îl conduceţi, a unui PROGRAM DE ÎNCHIDERE a termocentralei şi asigurarea măsurilor de protecţie socială pentru toţi salariaţii care desfăşoară activitate în cadrul termocentralei. În cazul PROGRAMULUI DE ÎNCHIDERE salariaţii solicită:

- plăţi compensatorii în cuantum de 90.000 lei / salariat,

- 24 de luni venit de completare,

- plata pensiilor în afara sistemului legal pentru salariaţii care şi-au pierdut locul de muncă, inclusiv în cazul falimentului societăţii, sau sunt pe cale să-şi piardă locul de muncă, cu un stagiu complet de cotizare dacă au 15 ani vechime sau la 45 ani, vârsta minimă.

Domnule prim-ministru Ludovic Orban, salvaţi termocentrala Mintia, asiguraţi securitatea energetică a României!

 

 

 

Cu deosebită consideraţie.

 

 

Adauga comentariu