NEWS ALERT. Minerii de la Lupeni, blocați de 48 de ore în subteran. Conducerea CEH nu a catadicsit să le trimită măcar o ambulanță. Acuzații de mușamalizare a protestului extrem (VIDEO)

Peste 130 de mineri sunt blocați în subteran, la mina Lupeni. Nemulțumiți de faptul că nu au primit salariile de bază, iar alte drepturi salariale nu le-au fost plătite de opt luni, angajații exploatării miniere din schimbul 4, au refuzat să iasă la suprafață de marți noaptea. Acestora li s-au alăturat și colegii de pe celelalte schimburi. Cel mai grav este faptul că nimeni din conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu s-a interesat de soarta lor.

Deși minerii stau de două zile în condiții extreme și ar putea avea probleme de sănătate, la poarta unității nu a fost trimisă o ambulanță, așa cum prevede legislația în cazul unui protest spontan. 

Un angajat al minei Lupeni a ieșit astăzi din subteran, pentru a merge la spital, deoarece s-a simțit rău. Ștefan Ban a făcut o filmare video la intrarea în mină, moment în care paznicul unității a încercat să-l împiedice să filmeze. Ceea ce a dus la concluzia că se încearcă mușamalizarea protestului minerilor aflați în subteran. 

 

„Marți noaptea, ne-am alăturat toate schimburile protestului, care a pornit înainte de marți noaptea. A fost un protest spontan, nu avem lideri, nu avem organizatori. Eu sunt unul dintre mineri care a ieșit din subteran, pentru a merge la Urgență, deoarece am probleme de sănătate. Sunt în jur de 100 de colegi în subteran. Colegii sunt pe o galerie, lângă un puț orb. Temperatura este destul de scăzută, este frig. Unii colegi stau desculți, pentru că ne opărim la picioare din cauza cizmelor. Nu putem sta atât de multe ore în picioare. Situația este destul de gravă. Oamenii care au rămas primii în subteran sunt într-o stare de oboseală avansată. Nu ne bagă nimeni în seamă. Am înțeles că accesul presei este interzis. Am fost și eu și am încercat să filmez, dar am fost agresat de un paznic, care avea salopetă de miner. Nu vreau să politizez problema asta, dar este o problemă reală. Colegii sunt în subteran și nu se interesează nimeni de soarta lor. În mod normal, la un protest spontan ar fi trebuit să fie ambulanță, ITM etc., dar nu e nimeni”, a declarat Ștefan Ban, pentru Ziar de Hunedoara. 

Societatea Complexul Energetic Hunedoara, în amdinistrarea căreia se află minele viabile din Valea Jiului, se află într-o situație economică dificilă, societatea fiind intrată în insolvență. 

În curs de actualizare... 

Adauga comentariu