Nemulțumiți de sentința de achitare dată de Tribunalul Hunedoara, frații Gărdean au atacat-o cu apel. Continuă judecata în procesul șpăgilor date Elenei Udrea

Procesul în care frații Adrian și Miron Gărdean sunt judecați pentru că i-au dat mită Elenei Udrea se judecă în apel. Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, pentru astăzi fiind stabilit primul termen de judecată. 

Sentința dată de prima instanță, Tribunalul Hunedoara, în care frații Gărdean au fost achitați ca urmare a prescrierii faptelor, a fost atacată cu apel atât de inculpați cât și de procurorii DNA. Cauza a fost disjunsă din celebrul dosar „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a fost condamnată la șase ani de închisoare.

„În privinţa ambilor inculpaţi instanța constată împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. (...) Admite cererile de continuare a procesului penal formulate de inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron-Dorel. Încetează procesul penal pornit faţă de inculpați pentru infracţiunea de dare de mită. (...) Respinge cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie de confiscare de la inculpaţi a sumei de 695.367 lei. Respinge cererile inculpaţilor de restituire a sumei de 695.367 lei. Constată că prin sentinţa penală pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1532/1/2015 (n. r. dosarul «Gala Bute»), s-a dispus confiscarea sumei de 695.367 de lei (n. r. banii au fost confiscați de la Udrea)”, se arăta în decizia atacată cu apel a Tribunalului Hunedoara. 

Dosarul fraților Gărdean, instrumentat de procurorii DNA, a ajuns în instanţă abia după şapte ani de la comiterea faptelor. Conform comunicatului transmis de procurorii anticorupție, în cursul anului 2010, frații Gărdean au promis și transmis foloase necuvenite fostului ministru Elena Udrea. Mita a fost dată pentru ca afaceriștii să-și asigure finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA (al cărei administrator era Miron Dorel Gărdean) cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România“. În „Gala Bute”, Adrian Gărdean a avut calitatea de martor denunţător. El a declarat în faza de urmărire penală dar și la audierile de la ÎCCJ că a dat o sumă de trei milioane de lei pentru publicitate la celebra gală de box, spunând că suma i s-a părut exagerată.
Miron Gărdean mai este judecat într-un alt dosar disjuns din „Gala Bute”, în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. În aceeași cauză, aflată pe rolul Tribunalului Hunedoara, mai sunt judecați fostul primar al municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță și un angajat al Primăriei Lupeni.  

Adauga comentariu