Municipiul Hunedoara primește mai puțini bani decât comuna Cerbăl. Primarul Dan Bobouțanu: „Actualul Guvern pedepsește încă o dată municipiul Hunedoara”

Guvernul PNL a alocat, recent, o sumă de 876.397.000 de lei, din fondul de rezervă, pentru primăriile din țară. Conform Hotărârii de Guvern, banii sunt destinați „pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2020, precum și pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020”.

Județul Hunedoara a primit, în total, 13.380.000 de lei, banii fiind împărțiți primăriilor din județ. Cele mai mari sume le-au primit primăriile conduse de primari liberali, cum ar fi cele ale municipiilor Deva, Petroșani sau ale orașelor Hațeg și Călan. Chiar și unele comune care au primari liberali au primit mai mulți bani decât municipiile conduse de primari social-democrați. În această situație se află municipiul Hunedoara, pentru care Guvernul a alocat 350.000 de lei. Asta, în condițiile în care, spre exemplu, primăriilor Șoimuș, Pui sau Ilia li s-au alocat câte 400.000 de lei. 

În acest context, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a transmis o scrisoare deschisă premierului României, ministrului Finanțelor, prețedintelui PNL Ludovid Orban și președintelui PNL Hunedoara Vetuța Stănescu, în care le cere reanalizarea modului în care au fost alocați acești bani. Edilul-șef le amintește guvernanților că administrația locală a Hunedoarei are de susținut un „spital Covid”, unde se tratează pacienți din tot județul. Totodată, este orașul cu cea mai numeroasă populaâie din județ. 

„Hunedoara este, din nou, nedreptățită

Guvernul împarte bani total discreționar, municipiul Hunedoara fiind în mod evident dezavantajat
 
După ce, prin Ministerul Sănătății, a încălcat flagrant dreptul hunedorenilor la sănătate, declarând Spitalul Municipal drept «spital COVID», în ciuda opoziției Primăriei orașului și a comunității, actualul Guvern pedepsește încă o dată municipiul Hunedoara. De ce? Nu pot decât să speculez, însă nu o voi face, pentru că am crezut mereu doar în argumente logice și în fapte reale.

Recenta Hotărâre de Guvern nr. 1.100/2020, prin care sunt alocați bani din Fondul de rezervă bugetară al Executivului, dovedește, din nou, că argumentele puternice nu impresionează cu nimic la nivel guvernamental.
Pe scurt, municipiul Hunedoara a primit din fondul amintit 350.000 de lei. Deva, oraș cu o populație aproximativ egală cu a Hunedoarei, a primit de aproape patru ori mai mulți bani (1.200.000). Asta, în condițiile în care Deva este deja avantajată din punct de vedere bugetar prin simplul fapt că este reședință de județ.
Petroșaniul, oraș de două ori mai mic decât Hunedoara, a primit de trei ori mai mult (900.000), iar Hațeg și Călan, două orașe de șase ori mai mici decât Hunedoara, au primit, fiecare, de două ori mai mulți bani la așa-zisa rectificare (câte 600.000 de lei). Până și comune precum Bucureșci, Buceș, Beriu, Baru, Crișcior, Orăștioara de Sus sau Ilia au primit mai mulți bani decât Hunedoara, fiecare beneficiind de câte 400.000 de lei.

Municipiul Hunedoara, în accepțiunea membrilor actualului Guvern, are aceleași nevoi și trebuie să facă față acelorași provocări ca ale comunei Cerbăl, o unitate administrativ-teritorială cu aproximativ 400 de locuitori (o populație de 180 de ori mai mică decât cea a municipiului pe care sunt onorat să îl reprezint). Altfel nu îmi pot explica de ce Hunedoara a primit, practic, o sumă echivalentă cu suma alocată comunei amintite: 350.000. Are, oare, comuna Cerbăl de cofinanțat proiecte cu fonduri europene în valoare de zeci de milioane de euro?! Trebuie să susțină un spital COVID, două unități medico-sociale, o rețea stradală de sute de kilometri, sau cheltuieli sociale cu sute de beneficiari? Nu cred, așa cum nu cred nici că autorii proiectului de hotătâre au probleme cu aritmetica atât de mari încât să nu facă diferența între un municipiu cu 72.000 de locuitori și o comună cu 400, pentru a stabili corect raporturile sumelor care ar trebui alocate fiecărei primării.

Am crezut și voi continua să cred cu tărie că deciziile administrative se pot lua în mod onest, atâta timp cât nu sunt influențate de motivații politice. Tind să cred însă că, mai ales în ultima jumătate de an, toate deciziile luate la nivel guvernamental care au vizat, direct sau indirect, municipiul Hunedoara, au fost «virusate» politic.

Vă reamintesc, domnilor, că locuitorii municipiului Hunedoara sunt cetățeni ai României, egali în drepturi cu locuitorii Devei, Iliei, Călanului, Hațegului și cu toți locuitorii acestei țări.

Dată fiind nedreptatea evidentă căreia i-a căzut încă o dată victimă municipiul Hunedoara, vă solicit reanalizarea modului în care s-au făcut alocările de bani prin intermediul HG 1.100/2020 și efectuarea unei împărțiri corecte. Asta dacă doriți să demonstrați că vreți să dezvoltați întreaga Românie, nu doar micile porțiuni care vă sunt pe plac”, a conchis primarul Hunedoarei, în scrisoarea deschisă adresată Guvernului și conducerii PNL. 


 

Adauga comentariu