Monedă antică de aur, sustrasă din siturile arheologice din Munții Orăștiei, recuperată din Italia. Ce tezaure au mai fost traficate, pe piața neagră a antichităților din străinătate

Polițiștii și procurorii hunedoreni au reușit să recupereze o monedă antică de aur Lysimach, care a fost vândută colecționarilor din afara țării. Artefactul a ajuns în posesia unui colecționar din Milano, Italia, fiind achiziționat la o casă de licitații din Germania. Anchetatorii hunedoreni au fost sprijiniți de colegii lor de la Parchetul din Milano pentru a recupera bunul de patrimoniu. Moneda stater Lysimach de aur urmează să fie predată Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Potrivit unor surse din anchetă, persoana suspectată că a traficat moneda pe în afara țării este clujeanul Radu Horia Camil, acesta fiind condamnat în trecut pentru fapte similare. 

„În cursul lunii iulie 2020, ofițerii de poliție specializați pe linia protejării patrimoniului cultural din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara – Servciciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au recuperat o monedă stater Lysimach de aur, emisă în secolul I î. Hr., de regele Mithridates VI Eupator, existând indicii că moneda provine din tezaurele dacice sustrase, după anul 1990, din Munții Orăștiei.

Conform situației de fapt reținută în cauză, în perioada 1996-2007, au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia 7 tezaure de monede Koson, Pseudo-Lysimach de aur, monede dacice, denari romani, bunuri care, ulterior, au fost exportate ilegal și valorificate prin intermediul caselor de licitații din Uniunea Europeană și SUA. În anul 1996, un tezaur de 3.600 de stateri din Pseudo Lysimach, Pharnakes și Assander a fost exportat ilegal, iar, ulterior, a fost valorificat prin intermediul caselor de licitații din Uniunea Europeană. În perioada 2000-2001, un tezaur de 4.000 de drahme din argint, monede dacice, a fost valorificat în Marea Britanie și SUA. În perioada decembrie 2003 – decembrie 2006, un tezaur de 2.000 de monede romane din argint, 4.000 de monede Lysimach din aur, 1.200 de monede tip Koson din aur, precum și 3.000 drahme tip Koson din argint, a fost valorificat prin mai mulți dealeri de antichități din România, Serbia și SUA. În perioada 16-17 iunie 2007, un tezaur de 1.200 de monede din aur, de tip Koson, a fost exportat ilegal, în perioada decembrie 2009 – august 2010 și supus procesului de spălare la caselel de licitații din Germania și Anglia. Toate tezaurele menționate mai sus au fost date în urmărire națională și internațională, în mai multe dosare penale.

În dosarul penal nr. 972/P/2018 au fost emise mai multe ordine de anchetă, pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu sustrase. Moneda stater Lysimach a fost recuperată cu ajutorul Parchetului din Milano, care a pus în executare ordonanța de imobilizare emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Moneda urmează a fi predată Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

 

Adauga comentariu