Ministrul Sănătății „face praf” conducerea Spitalului Județean, în cazul goangelor de la Pediatrie. Sorina Pintea, pentru „Ziar de Hunedoara”: „Imaginile sunt de «No comment». Dați-mi voie să cred că dezinsecția ori se face de mântuială, ori nu se face”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, face declarații extrem de dure la adresa conducerii Spitalului Județean de Urgență din Deva, pe tema gândacilor de la Pediatrie. Oficialul a declarat pentru „Ziar de Hunedoara” că nu crede că dezinsecția se face așa cum spune managerul unității sanitare. 

Imagini incredibile au fost surprinse luni, în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Deva. O mămică din localitate a fotografiat două goange în unitatea sanitară. Aici, sunt tratați cei mai mici dintre pacienți, care ar trebui să beneficieze de un spațiu curat, dar, din păcate, nu au parte de acest „lux”. Deși a fost renovată, secția pare mizerabilă.

Maria Furcă, mamica unui copilaș care a fost internat până marți la Pediatrie, susține că luni seara, după ce și-a culcat copilul, a văzut o goangă în pat. Speriată, femeia și-a luat băiatul în brațe imediat și a omorât gândacul. Aceasta precizează însă că goanga din pat nu este singura pe care a văzut-o. Joia trecută, atunci când fiul său a fost internat, un alt gândac era mort pe podeaua altui salon. Mai grav este că, de joi până luni, nimeni nu luase goanga de acolo, astfel că luni seara, femeia a fotografiat și această goangă moartă.

În urma publicării de către „Ziar de Hunedoara” a imaginilor care arată clar că în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Deva mișună gândacii, conducerea unității sanitare a ieșit cu un comunicat de presă, în care arată că dezinsecția și curățenia se fac conform... graficelor. Ministrul Sănătății nu este de aceeași părere.

„Imaginile sunt de «No comment». Eu aștept raportul Direcției de Sănătate Publică, dar până atunci vreau să vă spun că m-am arătat surprinsă de reacția celor din spital. Adică, au spus că au un plan de curățenie - pentru că am văzut reacțiile în media -, care se respectă, că se face curățenie ori de câte ori este nevoie sau zilnic, sau nu mai știu cum s-au exprimat... Dați-mi voie să cred că ori se face de mântuială, ori nu se face, ori avem planuri pe hârtie! Pentru că în condițiile în care facem dezinsecția așa cum trebuie, ori de câte ori este nevoie, este nepermis să se întâmple ce s-a întâmplat. Dar aștept raportul Direcției de Sănătate Publică să văd ce se întâmplă. Probabil că aceste grafice și planuri sunt pe hârtie, pentru că noi am avut un control încrucișat... Voi verifica și cine a fost în control din alt județ”, a declarat pentru „Ziar de Hunedoara” ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În urma publicării de către „Ziar de Hunedoara” a imaginilor, mai mulți angajați ne-au spus, sub protecția anonimatului, că situația goangelor din spital este foarte gravă. Angajații, atunci când și-ar bea cafeaua acoperă cănile, pentru ca gândacii să nu intre în ele. Mai mult, aceștia susțin că în momentul în care se schimbă să meargă acasă, după o tură la serviciu, își scutură hainele, pentru ca nu cumva să ducă goange acasă. Aceste probleme ar fi pe toate secțiile, chiar și în clădirea nouă a unității sanitare.

„Dacă angajații spun asta, dați-mi voie să îi cred, pentru că și dezinsecția asta nu se face doar suflând niște substanțe... se închid secții, sunt mai multe etape... Mă face să cred că nu se întâmplă lucrurile așa cum trebuie. De aceea, eu în locul lor (a conducerii spitalului - n.r.) aș fi plecat capul în fața pacienților și aș fi luat măsuri de îndată. Repet, aștept raportul și măsurile”, a mai declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

Însă, nu numai angajații susțin că problema goangelor în spital există de mult timp. Deși reprezentanții unității sanitare susțin, practic, că acesta ar fi un caz izolat, hunedorencele care au fost internate în Spitalul Județean Deva spun că nu este așa.

„Și eu am fost anul trecut internată, și aceeași problemă am avut cu goangele. I-am arătat asistentei, omorâsem patru și una s-a înecat în paharul fetei. Ne-a dat alt salon, dar e o problemă și trebuie luate măsuri”, spune Gyongyi-Csilla Marfici, pe pagina de facebook a „Ziar de Hunedoara”  

„Nu numai pe secția de pediatrie sunt gândaci. Anul trecut, în septembrie, am nascut la spitalul din Deva, iar după ce am născut și am ajuns în salon, și eu am avut surpriza de a avea gandaci în salon. Mai scârbos de atât, unul mi s-a urcat pe picior. Trebuie luate măsuri, că nu mergi de drag la spital, mergi să te tratezi, dar este o mizerie și plin de gândaci”, scrie și Ana Maria Pădure. 

„Eu mi-am cerut externarea când în salon m-au invadat cinci goange de gaz. Le-am omorât și le-am luat într-un șervețel și am coborât la doamna doctor. I-am explicat situația și am plecat la ora 12 noaptea de acolo... Jalnic, nu au mai făcut nimic”, spune Andreea Bălan.

 

Comentarii

ioana

06.04.2019 13:15

De ce nu publicati comentariile? Pe cine protejati? Sigur nu pe cetatenii platitori de taxe si impozite!

ioana

06.04.2019 13:25

Nu suntem în aceeaşi barcă! Eu sunt în barca celor care pierd mereu, dar nu îşi pierd speranţa! A celor care mai cred că România poate fi o ţară civilizată! A celor care nădăjduiesc că proştii, neobrăzaţii, impostorii, gregarii, analfabeţii agresivi, asistaţii sociali şi pomanagii vor deveni până la urmă o minoritate şi în ţara noastră! A celor care speră că ziariştii găşcari şi cumpăraţi, politicienii fără tată şi mamă, indivizi cu educaţie sumară sau madame exersate în cea mai veche meserie a maicii Eva, cu un vocabular de o mie de cuvinte, dar cu un tupeu fără limite, profesorii şi medicii, judecătorii, avocaţii sau procurorii corupţi, episcopii simoniaci sau pederaşti, poliţiştii pleşcari şi laşi, ca şi delapidatorii sau afaceriştii veroşi vor dispărea sau îşi vor micşora sămânţa!”, afirmă profesorul Eugen Munteanu. Asta este mesajul potrivit pentru situatia creata la spitalul din Deva si in general in toate institutiile din tara.

Adauga comentariu