Ministrul Energiei pune cruce pe Termocentrala Mintia și împachetează decizia cu „vești bune” pentru salariați. Reacția sindicalistului Cristian Iștoc: „Sunteți o rușine națională...”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, prin intermediul unei video conferințe, că Termocentrala Mintia nu va mai funcționa pe bază de cărbune, până nu va obține Autorizație integrată de mediu. În acest fel, reprezentantul Guvernului îngroapă cu bună știință Termocentrala Mintia, și nu din cauza problemelor economice, așa cum a declarat anterior. Obținerea Autorizației integrate de mediu este un procedeu de durată, iar în condițiile actuale și fără a beneficia de deschidere din partea Ministerului Energiei, este, practic, imposibilă. 

„Cert este că Termocentrala Mintia nu va mai funcționa pe cărbune, până când nu va avea Autorizație integrată de mediu”, a spus, marți, ministrul Virgil Popescu, la conferința organizată de Finance Intelligence. Popescu a mai adăugat că planurile pentru Mintia sunt de a reduce emisiile poluante și de a construi, prin ROMGAZ, o platformă energetică pe gaz. 

Totodată, ministrul Energiei a declarat că a pregătit măsuri de protecție socială pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Oficialul nu a precizat despre ce măsuri este vorba și nici nu a vorbit despre concedierile colective care ar urma. Altfel, „veștile bune” și „memorandumul prin care a construit un pachet de protecție socială” nu-și au sensul. 

„Vreau să dau o veste bună minerilor, astăzi am terminat un memorandum prin care construim un pachet de protecție socială pentru absolut toți cei care lucrează în zona de resurse minerale energetice, în zona legată de producția de energie electrică: protecția socială se va îndrepta spre cei care lucrează în subteran la Complexul Energetic Hunedoara, spre cei care lucrează la Termocentrala de la Mintia și spre cei de la Paroșeni, dacă va fi cazul. Vorbim de aceeași protecție socială pentru cei care lucrează la Complexul Energetic Oltenia, unde există cariere de lignit de suprafață. Memorandumul cuprinde, evident, și un pachet de protecție socială și pentru minerii de la mina Crucea, care se va închide pentru că nu mai are zăcământ”, a spus Virgil Popescu. 

Replica la anunțul făcut de Virgil Popescu a venit din partea liderului de sindicat Cristian Iștoc. Acesta susține că planurile pentru Termocentrala Mintia nu au fost discutate cu sindicatele din Energie, ceea ce contravine chiar și principiilor constituționale. Mai mult de atât, sindicalistul i-a transmis un mesaj extrem de dur ministrului, spunându-i că „este o rușine națională” și că va răspunde pentru deciziile sale în fața procurorilor. 

„Vreau să îi transmit ministrului Energiei, că nu poate călca Constitutia României în picioare, încercând să negocieze viitorul Termocentralei Mintia cu alte sindicate decât cele la care au aderat Energeticienii. Nu puteți, domnule ministru, să îngropați Sistemul Energetic Național, folosind sindicate care nu reprezintă Energeticienii de la Mintia. Sunteți o rușine națională, iar pentru acest abuz în funcție va trebui să răspundeți în fața procurorilor. Ce interes aveți domnule ministru să îngropați termocentrala Mintia, 1275 MW, de ați ajuns să negociați viitorul centralei cu sindicate care nu au mandatul energeticienilor? Citiți Constitutia României, la art. 40, și veți afla că nu puteți pune mâna pe acest bun național, fără acordul salariaților”, a afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului „Solidaritate” Hunedoara. 

Termocentrala Mintia a fost oprită în data de 5 martie, din lipsă de cărbune. Asta, după ce, s-a decis ca întreaga cantitate de cărbune extrasă de la minele din Valea Jiului să fie direcționată către Termocentrala Paroșeni. Atunci, șefii Complexului Energetic Hunedoara, care are în administrare cele două termocentrale, au explicat că decizia are, la bază, motive economico-financiare. CEH se confruntă cu grave probleme financiare, înregistrând datorii de ordinul miliardelor de lei, societatea fiind intrată în insolvență. 

Citește și: EXCLUSIV! Cui aparține firma GSP Power din Constanța, interesată să privatizeze Termocentrala Mintia. Societatea a primit și alte cadouri de la Guvernul PNL

Adauga comentariu