Ministrul Energiei încă mai „analizează” situația de la Termocentrala Mintia, după o lună de când a fost oprită. Discuțiile cu sindicaliștii, fără niciun rezultat

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a prezentat nicio soluție pentru criza de la Termocentrala Mintia, la discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara, ieri, 6 aprilie. Sindicaliștii i-au cerut un răspuns ferm privind divizarea Complexului Energetic Hunedoara și transferul termocentralei către Consiliul Județean (CJ) Hunedoara. Oficialul le-a transmis sindicaliștilor că are nevoie de o analiză (sic!), pe care o va realiza împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a lua o decizie. 

În acest context, reprezentanții sindicatului se arată îngrijorați de faptul că societatea va intra în faliment, fără ca Ministerul Energiei să dispună măsuri de protecție socială pentru angajați. 

„Ministerul Energiei nu a dat un răspuns invocând necesitatea unei analize împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind termocentrala Mintia, fiind invocat că este neconformă la condițiile de mediu. Aceasta afirmație este făcută în ciuda faptului că în urma testului de ardere cu conținut scăzut de sulf, realizat în noiembrie 2019, s-ar fi permis conformarea la condițiile de mediu, demers oprit de către managementul defectuos, neperformant sau chiar potrivnic acestor măsuri de conformare, management impus societății de către Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei invocă un aviz de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu toate că acesta nu este cerut și de OUG 60/2019 privind darea în plată a termocentralei Mintia către unitatea teritorială.

Noi considerăm că este o formă de tergiversare și ne arătăm îngrijorarea că activele termocentralei Mintia vor intra pe procedura falimentului motiv pentru care solicităm în cel mai scurt timp să fie emis un act normativ care să prevadă acordarea măsurilor de protecție socială solicitate anterior și pe care le enumerăm:

  • plăți compensatorii în cuantum de 90.000 lei/salariat;
  • venitul de completare 24 de luni;
  • pensionarea salariaților pe principiul Deciziei Consiliului Europei 2010/787/UE din 10 decembrie 2010.

Ne arătăm îngrijorarea că acest bun național va fi sacrificat pentru a face loc importului de energie din țările vecine, situație favorizată și de creșterea capacității de schimb transfrontalier la 3.500 MW”, se arată în comunicatul transmis de Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara. 

Termocentrala Mintia a fost oprită de o lună, după ce s-a decis ca întreaga cantitate de cărbune extrasă de la minele din Valea Jiului să fie dusă la Termocentrala Paroșeni. În acest context, circa 4.000 de apartamente, grădinițe, creșa și instituții publice din Deva au rămas fără căldură și apă caldă. Termocentralele Mintia, Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni fac parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvență. În total, CEH, societate de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei, are 4.000 de angajați, dintre care 700 sunt la Termocentrala Mintia.

Sursa foto: europafm.ro

Adauga comentariu