Ministerul Energiei se contrazice în răspunsuri oficiale. Soarta Termocentralei Mintia, în continuare, incertă

Ministerul Energiei pare să se joace cu soarta Termocentralei Mintia. În două răspunsuri oficiale, date la distanță de câteva zile, ministerul susține lucruri total diferite.

Ultimul comunicat oficial care a venit de la ministerul Energiei pe tema Complexului Energetic Hunedoara și, implicit, pe tema Termocentralei Mintia, a fost transmis aseară, ca urmare a unor atacuri din partea fostului premier Mihai Tudose. 

Contextul a fost următorul: săptămâna aceasta, Guvernul a aprobat un ajutor de stat pentru închiderea unor mine din Valea Jiului. Astăzi, minele nu dau cărbune suficient pentru funcționarea celor două termocentrale din județ, dar două dintre ele vor fi închise. Soarta Termocentralei Mintia pare și ea pecetluită.

„Ca să o țină să o facă centrală de bloc vor arde cărbune din import cu conținut scăzut de sulf ca să nu facă investiția de mediu pe desulfurare, lucru care nu va ține. În final se va închide (Mintia - n.r.). Ori este incompetență crasă ori trădare la cel mai înalt nivel”, a spun Mihai Tudose.

Răspunsul ministerului a venit aseară. În comunicat este precizat faptul că Guvernul se pregătește pentru construcția unui grup nou de producție în cadrul CEH la Mintia, investiție care „va stabiliza economic, social și energetic întreaga regiune și implicit România”.

„Cei care speculează abandonul industriei miniere în România nu doar că se înseală dar induc o stare de neliniște inutilă în zona Văii Jiului. Asta pentru că, actualul Guvern nu doar că pune în aplicare planul de închidere a minelor necompetitive din România dar are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere. Astfel, Guvernul actual se pregătește pentru construcția unui grup nou de producție în cadrul CEH la Mintia. Această investiție în ciclu combinat va stabiliza economic, social și energetic întreaga regiune și implicit România. Decizia de investiție a grupului de la Minitia a fost deja luată de compania de stat Romgaz, aceasta fiind deja angrenată în pregătirea demarării procesului investițional (studiu de fezabilitate)”, se arată în comunicatul transmis aseară de ministerul Energiei.

Numai că, la sfârșitul lunii trecute, în data de 20 martie, un răspuns dat de către același minister al Energiei, la o interpelare a senatoarei PNL Carmen Hărău, inducea clar că termocentrala nu va face parte dintr-o eventuală companie bazată pe mix energetic, iar soarta Mintiei ar putea fi curmată în anul 2020.

În document este scris, negru pe alb, că deși „Sucursala Electrocentrale Deva beneficiază de prevederile Planului Național de Tranziție, această derogare va lua sfârșit în anul 2020, fără ca centrala să fi inițiat programe viabile în vederea îndeplinirii cerințelor de mediu”.  

În ideea că prin înființarea unui mix energetic care să implice Complexul Energetic Hunedoara înțelegeți constituirea unei companii energetice care să funcționeze în baza unui mixt de resurse primare și nu în sistem monocombustibil, așa cum este cazul în prezent, opinia Ministerului Energiei este că, în cadrul SEN (Sistemul Energetic Național), este necesară o regrupare a companiilor VIABILE de producere a energiei electrice, care funcționează astăzi în sistem monocombustibil, în cadrul unei societăți care să beneficieze de un mix de resurse primare pentru generarea de energie. Subliniem însă faptul că este vorba de includerea într-o astfel de companie doar a societăților viabile, care pot asigura producere de energie electrică la prețuri competitive și suportabile în piața internă de energie electrică, ceea ce în opinia noastră, nu este cazul pentru Termocentrala Mintia.

De asemenea, vă informăm și cu privire la următoarele aspecte:

- Conform opiniilor exprimate de sindicate, termocentrala Mintia asigură doar 1% din necesarul de energie electrică al României, în condițiile în care „termocentrala ar putea asigura circa 1350 MW”. Ceea ce liderul de sindicat respectiv omite să menționeze este faptul că termocentrala Mintia nu ar putea asigura această cantitate de energie în contextul cadrului legislativ actual, deoarece unitățile sale de producție nu îndeplinesc - niciuna - cerințele de mediu în vigoare. Chiar dacă Sucursala Electrocentrale Deva beneficiază de prevederile Planului Național de Tranziție, această derogare va lua sfârșit în anul 2020, fără ca centrala să fi inițiat programe viabile în vederea îndeplinirii cerințelor de mediu.
- Mai mult, având în vedere nerealizarea de retehnologizări și eficientizări a grupurilor de producere (cu excepția unui singur grup, grupul nr. 3), termocentrala Mintia nu produce la prețuri care să îi permită intrarea în piața concurențială de energie electrică. Faptul că termocentrala asigură energia electrică în momentul în care, în contextul unei cereri de energie crescută, prețul crește pe piață, nu înseamnă că unitatea respectivă ar putea acoperi  10% din consumul naționale, nici chiar pe perioada iernii.
- Nu în ultimul rând, faptul că - chiar și în momentele în care cererea de energie este ridicată în plan intern, iar prețurile permit intrarea Electrocentrale Deva în piață - termocentrala nu poate funcționa din cauza stocului de cărbune foarte redus, este o problemă a managementului acesteia, care nu asigură producția de cărbune necesară pentru o perioadă mai lungă. În cazul în care dl. lider de sindicat consideră că această situație se datorează închiderii minelor din Valea Jiului, este bine-cunoscut faptul că acestea au fost închise din cauza ineficienței funcționării lor și a imposibilității de continuare a subvenționării cărbunelui, în condițiile legislației europene și naționale”, se arată în răspunsul dat interpelării de către Ministerul Energiei. 

Adauga comentariu