Minerii nu renunță la protest. Așteaptă ca Ordonanța promisă de Guvernul Orban să fie aprobată

Minerii de la Proșeni și Uricani nu au renunțat la protest nici după ce Guvernul Orban a pus în discuție aprobarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă acordarea de venituri în completare angajaților care urmează să fie disponibilizați de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ). 

„Minerii vor renunța la protest doar în momentul în care ordonanța va fi aprobată. Nu mai au încredere în nicio promisiune”, a declarat Claudius Untaru, președinte executiv al Sindicatului Huila. 

Minerii de la cele două exploatări de cărbune s-au autoblocat în subteran din data de 28 octombrie, având deja petrecute 10 zile și nouă nopți în frig, umezeală și întuneric.

După ședință, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a declarat că ordonanță cerută de mineri a intrat în circuitul ministerial, act discutat în prima lectură în ședința de azi a Executivului. 

„Avem două acte normative, care au fost discutate în ședința de Guvern. În primul rând, o Ordonanță de Urgență, în primă lectură, care vizează situația minerilor blocați în minele de la Uricani și Paroșeni. Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizați de la SNÎMVJ și Complexul Energetic Hunedoara și a cărui amânare nu mai poate fi acceptată. Prin urmare, prin acest act normativ, se reglementează situația veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie diponivilizate, și în această privință, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru un număr de persoane, în 2020, 350 de persoane, 362 de persoane în 2021 și o programare a lor până în 2023”, a afirmat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului. Acesta a mai adăugat că pentru aplicarea prevederilor ordonanței, impactul bugetar pentru anul următor va fi de 15 milioane de lei.

 

Adauga comentariu